Friday, April 30, 2010

Ditt paket finns nu att hämta... i Blackeberg!


ÄNTLIGEN har jag fått leverans av 6 böcker* beställda från Lycknis.
.
Synd bara att de av någon märklig anledning har skickat dem till Blackeberg av alla ställen (Hej Låt den rätte komma in). Det tar mig 40 minuter att åka dit, plus att jag sedan skall gå en halv kilometer och på det åka hem igen. Det känns totalt orimligt. Mycket irriterande när jag har väntat på dessa böcker och har mängder med uthämtningsställen där jag bor. Detta är tredje gången det strular sig med denna nätbutik, så från och med slutar jag att rekommendera dem. Det finns tydligen en irriterande anledning till att bokpriserna är extremt låga.
.
.
*Jennifer staten, Lyckan är en sällsam fågel, Kunzelmann & Kunzelmann, Madonna, Skrot-Nisse & Desirada

Annaluna söker assistent. Typ.

Jag ska få administrativ hjälp på jobbet 15-20 timmar i veckan.
.
Pappa envisas med att kalla det "Anna Anka söker assistent".
.
Hmm.

Tuesday, April 27, 2010

Superficial Happiness:


Från mat utan tillsatser (för det jag egentligen menade med onyttig var tillsatsfylld, inte fett- eller kalorifylld) över till ytlig shopping. Tänk vad glad man kan bli över lite nya materiella prylar hux flux, och hur det knappt märks i plånboken eftersom månadslön har öppnat porten till en Helt Ny Värld.
.
Skorna är ett färgglatt exempel från gårdagen, då M och jag var ute på shopping på vår tre-års-dag. Undrar om jag vågar använda dem?

Sunday, April 25, 2010

Jag har inte råd att äta onyttigt!

Det är inte alla lästa böcker som förtjänar att nämnas i den här bloggen, men Den Hemlige Kocken är en som verkligen gör det. Jag hade tänkt att läsa den skitlänge, men det har helt enkelt inte blivit av förrän i helgen.
.
Nu i efterhand inser jag att jag borde ha läst den för länge sedan. Plötsligt föll bara saker på plats, typ som att kunna prata ett språk och sedan få det förklarat för sig genom grammatiska regler. Jag har såklart alltid (eller länge) brytt mig om vad jag stoppar i min mage, och för det mesta lagar jag all mat själv, bakar mitt eget bröd och så vidare, men jag hade inte riktigt fattat att de råvaror jag bakar med är skit. Mjölet skit, vaniljsockret skit, saltet skit, kakaon skit, typ allt annat skit. Från och med nu köper jag bara från Kung Markatta och Saltå kvarn (som jag redan köpt en hel del produkter från redan innan). När jag gick runt på Ica Maxi nyss (mataffärer är min passion) njöt jag av att jag faktiskt kunde hitta i princip allting utan konserveringsmedel och tillsatser! Äkta mjöl, äkta kakao, äkta vaniljsocker (kilopris ca 7000spänn), mozzarella på buffelmjölk, havssalt och så vidare.
.
Hysteriskt, kanske något tänker. Investering i mig själv, tänker jag. Någon hade sagt till pappa att "jag har inte råd att äta onyttigt", och det är exakt så. Jag vill inte stoppa i mig mer skit. Nu är det andra bullar (literally speaking) som gäller. Plötsligt känner jag mig så otroligt befriad. Ingen mer light, inget mer Jaga Billigt, utan bara Äkta Vara.

Saturday, April 24, 2010

Löpning under vårsolen:

Jag har förvisso sagt upp träningskortet, men jag är helt inne i löpning nu. 1 juni ska jag springa Vårruset (5 km) och den 9 juni Blodomloppet (10 km).
.
För ungefär 10 år sedan höll jag på att få en hjärtattack av att springa typ 20 minuter och tyckte att det var det värsta jag visste. För ännu längre sen orkade jag inte ens springa en kilometer.
.
Nyss sprang jag 12,5km terräng på 75 minuter (uppskattad längd - hade ingen mätare med mig och bytte slingor hela tiden, så jag utgår ifrån mitt långsammaste tempo). De sista kanske 5 kilometrarna liksom studsade jag fram över rötter och bark under vårsolen som tittade fram då och då mellan gran- och tallbarren. Sjukt skönt. Det är så härligt när saker går framåt och att kunna njuta av en sak som jag förut avskydde. Jag må vara lite fläskig och ett matvrak, men jag har iallafall skaplig kondition!

Thursday, April 22, 2010

Puerto Rican Tales:

Igårkväll läste jag ut bok nr. 17 detta år; Puerto Rican Tales. Boken fick jag av Petchie då M och jag var på Puerto Rico i vintras, och det var verkligen en perfekt present (ok, det finns inga dåliga presenter, men ni fattar vad jag menar). Jag njöt verkligen av att läsa dessa legends och föreställa mig hur platserna jag har varit på såg ut för länge sedan.
.
Och så längtade jag dit, såklart. Till Borinquen, la isla del encanto. När åker jag tillbaka? När vi var där i vintras tycker jag inte att vi hann se någonting alls av ön. Eller, det gjorde vi ju, men alla mina gamla stammisgrejjer liksom skippades. Vi åt inte på El Mexicano, det blev ingen Oreo-shakeDennys, inte en enda gång på stranden i Isla Verde/Condado, inget barhäng, ingen salsa, ingen festival eller Vieques-besök. Jag bara måste tillbaka.

Tuesday, April 20, 2010

Onyttigt igen - utvärdering:

Satan vad skönt det var att skippa Godisförbudet och äta onyttigheter fredag-lördag-söndag-måndag. Jag fick inte ens dåligt samvete, utan förlikade mig med tanken på att jag aldrig kommer bli en smalis och får springa milen med tunga ben.
.
Idag visade vågen ett helt kilo mindre än i fredags. Jag gillar min onyttighets-diet bättre än den andra måste jag nog säga.
.
Ps. Jag äter oftast nyttig mat och vräker inte i mig 17 kilo godis om året, och så tränar jag regelbundet. Vill annars inte rekommendera min diet till någon icke-hyperaktiv eller stillasittande person.
Ps2. Är helt inne i löpandet igen. 3 ggr förra veckan och hittills 1 gång denna vecka (imorse). Me like!

Friday, April 16, 2010

Typ 2 veckor utan godis - utvärdering:

Nu har jag inte ätit godis/snacks/chips/bullar/kakor osv på snart två veckor och står typ inte ut längre. Under denna relativt korta tid (som har känts som en evighet) har jag varken gått ner ett endaste hekto eller mått bättre. Jag har istället gått upp några hekto. Whats the point då, tänker jag? Första veckan var sjukt jobbig. Under den här tiden har det bjudits på smarriga bullar, tårtor, kakor osv på jobbet säkert fyra gånger. Jag har varit på fest utan att röra chipsskålen och jag har haft de fina chokladpralinerna från mormor framme på köksbordet i en skål varje dag bara för att retas.
.
Inget gott har kommit ut från detta. Stört. Kunde jag inte ha fått gått ner ett ynka hekto bara för att få känna att något bra kommit ut från detta? Hur kul är det att ligga på 3kg PLUS från semestern i januari, då jag inte tränade och åt precis vad jag ville inkl. kakor typ varje dag? (Alltså: Jag har gått upp 3kg från att jag kom hem från semestern, där jag gick ner 2kg. Och nej - inte i muskler).
.
Idag jobbar jag till och med hemifrån för att jag sedan igår har känt mig yr och svag. Jag är säker på att en nybakt bulle hade fått mig att känna mig piggare...
.
Lösgodiset kan jag gärna skippa, egentligen äter jag just godis väldigt sällan, men naturella chips, hempoppade popcorn, hembakta bullar/kladdkaka...är det så himla farligt egentligen? Måste jag alltid vara så drastisk?
.
De gånger när folk har påpekat att jag har gått ner i vikt och frågat hur, är svaret alltid detsamma:
-Eh...jag har inte tränat på någon månad och så har jag ätit precis vad jag vill...
.
It's not fair!

Wednesday, April 14, 2010

Morning Runs:


Gud vad jag diggar mina träningskompisar, numer även Real Friends.
.
Jag:
-Drog på löptur imorse och tänkte köra en repris, vad sägs om att haka på imorn kl. 07?
Träningskompis 2:
- Varför inte!
.
Så klockan 07 imorse stod hon som bestämt så fint och väntade på mig vid sjöarna. Lovely.

Tuesday, April 13, 2010

It's all about poledancing:

I lördags var jag hemma hos min ena träningskompis (jag åt inte godis eller chips!!) och provade den eminenta sporten pole-dance. Jag lovar er, det är mycket svårare än vad det ser ut. Nästintill omöjligt. Att kasta sig upp på den där stången resulterade i blåmärken, ömma axlar, lår, armar, händer, brännsår lite här och var samt ett fasligt dåligt självförtroende (Gud vad jag är osexig, sjukt tung, osmidig, ovig, dålig osv).
.
Kul var det iallafall, och jag ser fram emot en Uppföljningslektion. Jag måste ju lära mig Fireman ordentligt. Helt klart underskattad sport. Rekommenderas.

Roots:

Igår kväll läste jag ut Rötter av Alex Haley, boken som kom ut 1976, blev succé och sedan en tv-serie som jag följde för typ 20 år sedan. Boken fick jag av mamma för 15 år sedan, och den stod orörd i morfars gamla bokhylla hos mig tills för två veckor sedan.
.
När jag äntligen började läsa boken kunde jag knappt släppa den. Jag vet inte hur många tårar jag har fällt över den grymma slavbehandlingen och afrikanen Kunta Kintes öde då han på 1700-talet blev bortrövad av slavhandlare när han var ute i skogen för att samla trä till en trumma.
.

Boken fortsätter sedan genom hela släktens historia fram till slaveriets avskaffande, generation efter generation, och arvet som ständigt följer med och inte får glömmas.
.
Översättningen är förvisso vedervärdig, men boken är helt underbar och gripande på alla sätt och vis. Dessutom är den based on a true story... Av mig får den onekligen fem av fem stjärnor!

Sunday, April 11, 2010

Fantastic Movie:

Åh, jag bara älskar Wes Andersons filmer - och denna är inget undantag. Fantastic Mr. Fox, som fick oscarsnominiering, är helt underbar, galen, fin, rolig och vacker. Den handlar om en rävfamilj, där pappan skriver kolumner i en tidning men är besatt av att stjäla kycklingar/kalkoner - vilket leder till problem för hela djurvärlden när människorna en gång för alla bestämmer sig för att skjuta räven till varje pris. Love, love, love.
.

Friday, April 09, 2010

Dagens INTE köp:

Hotell.

För jag glömde kanske att tillägga att vi egentligen inte ska till Barcelona, utan till San Pol någon timme utanför Barcelona. Där ska vi bo hos kusinen och hennes katalanske man samt sötaste ksinbarnet Nerea. Den katalanske släkten har nämligen ett fyra-vånings-hus vid stranden...
.
Ps. Är lite orolig över flygbiljetten. Priset sänktes plötsligt och jag slog till, men trots att jag har betalat (och fått "betalning registrerad") står det endast "bokad". Sen fick jag någon konstig itinerary med "Class: First", vilket känns totalt orimligt för dryga 800 spänn per person. *Help*.

Dagens köp:

Barcelona för två, 13 - 17 augusti.
.
Sweet!

Pappersblommor:

M:s brors tjej är väldigt kreativ - det var hon som gav mig garn och stickor i födelsedagspresent och som lärde mig att sticka på nytt. Hon tillverkar glasunderlägg av pussel och klipper och fixar med magnetpapper till théburkar, och jag är alltid lika imponerad. Jag är inte det minsta intresserad av scrapbooking och sånt som jag inte tycker att man har någon användning för, men sånna här andra grejjer - det är skitkul.
.
Som rosor med blad tillverkade av servetter t.ex., vilket såklart är en annan sak som hon lärde mig när vi var där på middag en söndag för inte så länge sedan. Skitgulligt. Och enkelt. Igår gjorde jag tre stycken av ett par servetter som blev över från den grekiska take-away:en - dessa kan skådas på fotot ovan.
.
Bakom rosorna står förresten ett litet vykort som min yngsta syster målade till mig när hon var 7½ bast. "Till en av verdens snälaste systrar!!!" - Kan man bli mer diplomatisk?! Hon har nämligen två storasystrar.

Wednesday, April 07, 2010

Dumma Dulces!


I söndags bestämde jag mig för att inte äta något godis* på bra länge (eller ett litet tag iallafall...). Jag fick en överdos i påsk och det ligger nu säkert ett kilo godis i skafferiet (Eftersom jag hade påskbuffé för 10 släktingar på lördagen fick jag en hel drös med påskägg). Förutom dessa gömmor har jag tre olika Ben & Jerrys i frysen och chips samt jolly ranchers i olika skåp. Hm...
.
I vilket fall blev jag extra avskräckt när jag hörde att svenskar äter över 17 kilo lösgodis PER PERSON OCH ÅR. Say what?! VILKA människor är detta? Jag lovar och svär att jag har långt kvar till mer än 1 kilo i månaden...
.
Idag är det onsdag och jag har klarat mig hittills, men hallå - typ 3 dagar och jag är redan lite småsugen på chips - hur bra är det?
.
Det där med "ta en frukt istället" funkar sådär, speciellt eftersom jag inte ens åt en hel räkgrönsallad till lunch, men ska jag bli lättare inför sommarens löparlopp så ska jag!
.
Igår sprang jag förövrigt 8,8 km på kvällen (50,5 min) - lagom skönt tills jag fick en blåsa på foten.
..

* Inkluderar glass, chips, kakor, choklad, efterrätter osv

Tuesday, April 06, 2010

Adios Gym!


Nervöst, pirrigt, lite veligt, men tillslut: Jag har precis sagt upp mitt träningskort. Fast med två månaders uppsägningstid.
.
Det känns riktigt bra faktiskt.
.
Jag vill träna ute - springa, gå, stressa ned. Och så finns det gym på jobbet, kompis Sara är Friskis-instruktör, M har gym och badminton + pingis på jobbet, alla spelar bandy på tisdagar - så who needs a paid gym liksom?
.
För mina 333, 33 sek friskvårdbidrag i månaden hade jag tänkt unna mig riktigt bra grejjer - kanske massage? Ridning? Dietist?
.
Står jag inte ut kan jag ju alltid köpa nytt gymkort i vinter igen.

Monday, April 05, 2010

Historiens tio sämsta teknik-spådomar:


"Det kommer aldrig byggas ett större flygplan, sa en ingenjör på Boeing år 1933. Då hade Boeing premiär för deras 247, ett tvåmotorigt plan med tio sittplatser. Idag finns Airbus A380 med plats för 853 passagerare"
.
"Amerikanerna har behov av telefonen, men vi har inte det. Vi har gott om springpojkar, sa sir William Preece år 1878, chefsingenjör på Brittiska postverket".
.
"Världsmarknaden för kopieringsapparaterna är max 5 000 enheter, sa IBM år 1959 till grundarna av Xerox och menade att kopiatorn inte hade en tillräckligt stor marknad".
´.
"Home Taping Is Killing Music, sa en kampanj från 1980-talet, bakom stod brittiska upphovrättsföreningen, man påstod att folk som spelade in musik från radion till kassetter skulle förstöra hela musikindustrin. Resonemanget känns väldigt bekant 2010, men nu är det fildelningen som påstås döda musiken".
.
"Kärnkraftsdrivna dammsugare kommer förmodligen bli en verklighet inom tio år, sa Alex Lewyt till New York Times 1955, chef på dammsugartillverkaren Lewyt Corp".
.
"Hästen är här för att stanna och bilen är bara en nymodighet, en modefluga, sa chefen på Michigan Savings Bank i råd till Henry Fords advokat Horace Rackham. Han avrådde från att investera i Ford år 1903".
.
"När världsutställningen i Paris stänger kommer det elektriska ljuset släckas samtidigt och ingen kommer höra talas om det, sa Oxfordsprofessorn Erasmus Wilson år 1878".
.
"Biografen är lite mer än en modefluga, det är konserverad drama. Vad publiken verkligen vill se är kött och blod på scenen, sa Charlie Chaplin år 1916".
.
"Televisionen kommer inte kunna hålla marknadsandelen efter de första sex månaderna. Folk kommer snart tröttna på titta på en plywood-låda varje kväll, sa Darryl Zanuck år 1946, filmproducent på 20th Century Fox".
.
"Det finns ingen anledning att någon skulle vilja ha en dator i sina hem, sa Ken Olson år 1977, chef på Digital Equipment Corp (tillverkare av stordatorer), när han argumenterade mot persondatorn".
.
.
Spådomarna är hämtade från IDG.se. Kanske får detta en att tänka till då välkända personer uttalar sig om framtiden även idag?

Saturday, April 03, 2010

Cigaretter som svanmat, och Glad Påsk!

Blev så jäla irri när jag var och sprang 6,6 km nyss (ute för första gången denna säsong!) då en ungdoms-slyngel försökte mata en svan med en cigarett. VAD är det för fel på folk?! Jag kunde inte hålla käft utan halvkrek ÄR DU HELT DUM I HUVVET ELLER?! Hade gärna stannat och predikat, men jag ville inte sinka springtiden ännu mer som inte blev särskilt bra ändå (38min).
.
Förutom sånna här incidenter som stör mig rätt ofta så hade jag det väldigt sweet idag; 10 familjemedlemmar på besök som avnjöt min påskbuffé och M:s smarriga påskmuffins. Älskar att träffa familjen. Nästa tillfälle blir imorgon, då Nerea har sitt ettårskalas. Jippie!.

Felices Pascuas! Glad Påsk!