Saturday, July 31, 2010

Statusuppdatering...ar:


Både Egon och Underlandet har nyligen bjudit på smaskiga status-uppdateringar från Facebook. Eller snarare tankar om dem. Det finns helt klart vett och etikett bland statusuppdateringen, vilket i kombination med en del less fortunate people (se ovan) kan leda till mindre trevliga resultat. Detta fick mig även att undra vilken kategori jag tillhör. Jag kanske är en av de där vännerna som folk känner att de borde rensa bort eftersom jag bara skriver skit? (Men är inte den som addar chefen iallafall).

Till dess bjuder jag härmed på mina statusuppdateringar sedan semester började för snart tre veckor sedan. Fast i bakvänd ordning:

  • 's name in google translate is ANNA SPRUCE-POWER, hahaha! I love it!

  • Vill bli frisk, tack. Och springa, tack. Och övningsköra.

  • Superförkyld! :/

  • Kom hem från Gotland kl 07, helt omvänt dygn. Skönt med en vecka ledighet till!

  • Andra dagen med spöregn på Gotland, vad var det jag sa!

  • Vem får punka efter mindre än två mån? Jo vi. I Visby!

  • På väg till GOTLAND!!

  • Tomorrow = Gotland!

  • Har stora rensardagen. Äntligen kan jag gå IN i min klädkammare. När hände det senast?!

  • Älskar Råsunda - äntligen hemma efter nästan en vecka på drift!

  • Övningskör tills foten krampar!

  • Äntligen regnar det över Stockholm (eller åtminstone Haninge). Nu kanske det kan komma lite blåbär i den gula, torkade naturen?

  • Har äntligen en dator!

  • Sticker till Skärgårn ett par dagar med brorsan, hasta luego!

  • Out of Office until August 2th! (and 13-23th of August). HURRAY!

Får jag vara kvar? Det kunde ha varit värre va?

Friday, July 30, 2010

Matlust?

Jag älskar mat. Älskarälskarälskar. Att laga den, att äta den, att titta på den. Det bästa med nya städer och länder är att spana in mataffärerna, marknaderna, landets eller stadens specialiteter. Att drömma sig bort i bakverk, skriva in recept i egna kokboken och storhandla.

Det finns dock en dag per månad då jag inte är sugen på någonting. Det spelar ingen roll att både frysen, kylen och alla skafferier är fullproppade med alla favoriter. Manchego, getost, fårost, avokados, pistagenötter, fetaost, halloumi, blåbärsproviva, frysta bär, yoghurt och fil, keso, färskpotatis, lax, räkor,tonfisk, rödspätta, grönsaker i alla dess former, ruccola, bladspenat, grapefruits. Ingenting lockar. Jag öppnar kylen, stänger den. Öppnar frysen, stänger den. Ingenting. Så jävla bra, faktiskt. Önskar att fler dagar var som den här, första mensdagen, då kanske jag kunde gå ner de där 5 kilona som jag hatar.
.
Ska iallafall läsa ut Jag vill inte dö, jag vill bara inte leva innan jag ska ta en långpromenad hem till kusinen och sötaste kusinbarnet Nerea. På måndag ska jag till jobbet igen och får extra ont i magen av tanken på att öppna mailen efter tre veckors ignorans. Aj. Tur att jag har en massa mat att trösta mig med när jag kommer hem sen.

Thursday, July 29, 2010

Semesterregn inne, semesterregn i sinne

Idag är en sån där dag då man bara vill vara inne, säger de. Grått, kallt, regnigt, 18+. Typisk svensk sommar, säger de. Med en förkylning är det än mer befogat att bara dega. Men inte jag inte, nehej ni, jag ska minsann ut och gå sedvanlig morgonlångpromenad med snorpappret i ena handen och paraplyt i andra, åka till Ica Maxi och storhandla, övningsköra tills benen krampar. Vad gör man inte för att undvika semesterfeeling och bli fortare frisk? Jag snoozade iallafall till 9:30, alltid något.

Vill egentligen: Ligga på soffan och läsa, läsa, läsa, sticka, äta nybakta bullar (som någon annan får baka) och kolla på bra film. Sånt man borde göra regniga, förkylda semesterdagar. Slappbeteendet ger mig dessvärre dåligt samvete. Sjukt, egentligen. Att göra det man vill borde ju göra gott för själen, eller?

Låt mig presentera medskribenten på It's all about Books:

Blir alldeles varm i hjärtat när jag läser Kikans inlägg. Vi kommer att dela på It's all about books, och det kommer att bli skitbra. Världens bästa brevisar united 15 år senare liksom. Nu gäller det bara att välja ut en första bok att läsa, och sedan bloggar vi båda två från varsitt håll av Sverige. Äntligen får jag nörda iväg hur mycket jag vill!

Wednesday, July 28, 2010

Ny bokblogg:

Eftersom jag har en blogg om mat och en om lite annat (den här), så kände jag att det var dax att skaffa en för mitt största intresse: böcker.

Klicka här för att komma dit.

Jag får väl se om jag orkar upprätthålla den, men det känns skönt att få skriva om böcker, böcker, böcker!

Tipsa mig således gärna om andra bra bokbloggar, och om du också gillar böcker så antar jag att vi ses där!

And it's all mine:

Denna fina tvbänk står nu placerad hos mig. Det enda som fattas är väl dock tv:n, hm...


Monday, July 26, 2010

Kleiv på!

GOTLAND 21-26 JULI 2010:

M, hans bror och tjej spanar ut över havet i Visby...

M:s första tur runt Ringmuren någonsin...

Just ja, jo tjena, vi fick punka vid första parkeringen i Visby (måste vara rekord efter mindre än två månader med ny bil va?). Däcket lagades ett drygt dygn senare vid Fårösund, i närheten av huset där vi bodde (M:s brorsas tjejs mosters ställe). Dock råkade den hederlige mekanikern förstöra fäljen, och vägrade att ge ut kvitto...

Visby... så sjukt fint!

Kvällsbad i den Blå Lagunen...

M slappar vid den Blå Lagunen medan vi andra simmade över till andra sidan...

Kalkstensbrott...

M:s bror och tjej vid Furillen...

Hurra, he made it to the top!

Dos Hermanos...

Det var så varmt i havet att fiskarna blev lite slöa...

Efterrätt med smultron - såklart! Det kryllar av smultron på Gotland...

M spanar ut över havet vid Lergrav...

Jag försökte ta mig in, men det var för igenvuxet...


Efter 1.5 dygn slutar fotona eftersom vi hamnade mitt i årets oväder med piskande regn och blixtar. Diverse planer ställdes in och ersattes med andra; såsom bland annat roadtrip till Ronehamn, ett ödsligt Tofta utan folk, Lummelunda, Fårö där det inte gick att lämna bilen på grund av vädret, fika på Sylvis Döttrar (som M trodde hette Syfilis Döttrar) och ekologisk lammskinns-shopping på Pavals Gård från 1600-talet. All in all en väldigt fin femdagars-resa, trots vädret sista tiden, punkan och den förstörda fäljen (och nu en rejäl förkylning). Jag älskar Gotland och hoppas på att traditionen fortsätter även nästa år!

Saturday, July 24, 2010

hälsningar från ett spöregnigt Gotland!

Raukar i spöregn, ingen hit. Och så fick vi punka på nya bilen så fort vi anlände Visby i onsdags. Annars har vi det bra och har precis köpt ekologiskt lammskinn. Hej!

Tuesday, July 20, 2010

Dagens Älsk:


...Eller egentligen Årets. Används flera gånger i veckan i naturell fil eller yoghurt, smoothies, bakverk. Världens bästa organiska vanilj helt enkelt. Fattar inte hur vaniljsocker kan få finnas - det innehåller ingen vanilj utan bara skit. Nermald vaniljstång på burk, sjukt convenient och gott! Finns på ICA MAXI för 35 ynka spänn.

Monday, July 19, 2010

Jag hjärtar Solna!


Jag älskar Solna. Jag älskar Solna så jävla mycket att jag inte vet hur jag någonsin skulle kunna flytta härifrån. Med tanke på att jag har flyttat runt 40 gånger förstår jag knappt själv hur jag kan känna mig så hemma på en plats, på andra sidan stan, bland massa AIK:are. Jag flyttade till Solna 2004, till en studentlägenhet, och hade sedan den enorma turen att få ett förstahands-kontrakt i Ulriksdal, till en lägenhet som jag hatade. Det var då jag började tappa håret, ständigt vara trött, ha huvudvärk. Efter en kort flytt till Östermalm och tillbaka till Ulriksdal, fick jag den lägenhet jag har nu - världens bästa besked då jag befann mig i Buenos Aires under tio veckor våren 2007.
.
Sedan dess har jag bott här, i samma lägenhet, och för första gången utan att känna detta är bara tillfälligt, tills jag får något bättre. Jag älskar utsikten från min balkong, jag älskar att jag har balkong. Jag älskar Solnas låga skatt, sjöarna nedanför mig med svinbra löparrunda, att ha tillgång till tunnelbana och buss nedanför backen, och två olika pendel-linjer. Jag älskar att jobba i Solna, eftersom jag går till och från jobbet varje dag. Jag älskar att jag har skitbra hyresvärd som fixar allting på en gång när det behövs, och att jag har högt i tak och badkar - även fast jag aldrig badar badkar. Jag älskar att jag har Gamla Filmstaden på andra sidan gatan eftersom jag hatar att gå på bio i stan, jag älskar att jag har mina träningskompisar här, att det finns allt jag behöver inom gångavstånd, att bara kunna glida ned på Råsunda torg en söndagskväll med kompisarna och ta ett glas vin, och sedan gå hem igen på lätta fötter och lägga mig i min säng och vakna upp i min lägenhet.
.
All den här kärleken känns extra stark eftersom jag inte var hemma på fem dagar. Fem dagar, det är ju fan ingenting! Hur skulle jag någonsin kunna flytta? Jag hjärtar Solna!

Sunday, July 18, 2010

Skärgården, mi amor





Jag vet inte om någon av er läsare minns förrförra årets hallebalo gällande grannen, aka Kalkonmannen, och hans avspärrning av tomgränsen i form av snöre, hans fyllenedtrampande av smultronen och skrikande om att starta en kalkonfarm utanför vår stuga? I år när M och jag som första personer ute för säsongen hittade en stor plastavspärrning av tomtgränsen kändes det därmed inte särskilt roligt. Döm om vår förvåning, när det senare visade sig att Kalkonmannens stuga blivit såld och en trevlig barnfamilj istället flyttat in. Hurray! Med tanke på att vår stuga har funnit på plats i snart 100 år (väl?) så känns det inte mer än rätt. Själv har jag varit där varje år hela mitt liv, och för mig är det verkligen paradiset. Ja, minus Kalkonmannen alltså.
.
Och, nu tisdag - torsdag med lillbrorsan som snart börjar gymnasiet, hade vi sån grym tur med vädret. Sol, sol, sol! Vi simmade i havet, låg och solade, läste, cyklade till "centrum", badade lite till och simmade ännu mer. Bildbevis från paradiset kan ses ovan.

Saturday, July 17, 2010

Hurra för semester!

Sedan den pajjade ryggen och tre besök hos sjukgymnasten med efterföljande dagligt ryggprogram har jag nu för tredje gången vågat mig på att springa lite igen. Hittills har det faktiskt gått riktigt bra, jag har inte fått det minsta ont i vaden, vilket innebär att nerven i ryggen inte kläms och att muskulaturen antagligen har förbättras. Sprang just 36 minuter i Haninge och hittade till min lycka massa smultron på tillbakavägen medan det började regna, och när jag kom "hem" hade M städat hela lägenheten och packat upp luftrenaren. Dax för lite övningskörning i vår Kia, och sedan blir det veg-tacos till middag. Nu hoppas jag bara på lite mer regn så att den uttorkade naturen kan producera lite fler multron och en massa blåbär. Hurra för helg, hurra för semester!
.
Ps. Igår hittade jag en fästingjävel i knävecket och kom på att jag inte har tagit min tredje spruta för TBE än, som jag borde ha gjort i maj. Många tre:or i detta inlägg...

Boktjuven:



Bok nummer 35 för i år lästes ut igår; Boktjuven - en bok på nästan 600 sidor som var svår att lägga ifrån sig. Under de sista sidorna grät jag. Herregud, vilken bra bok! Den hör numer lätt till mina favoriter. Att lyckas skriva så många sidor och inte bli det minsta tråkig en endaste gång, att använda samma underbara språk och beskriva allt med perfekt känsla sida upp och sida ner är beundransvärt (Antar att översättaren har gjort ett grymt bra jobb).
.
Boken handlar om Liesel, en nioårig flicka i Tysklands andra världskrig som hamnar hos fosterföräldrar på himmels gata och finner tröst i böcker och ord - ord som både är älskade och hatade. Säger bara en sak - om du inte redan har gjort det; läs den!

Tuesday, July 13, 2010

Monday, July 12, 2010

Förlåt, men jag älskar att ha bil.

...För då kan man göra sånna här spännande utflykter mest hela tiden. I lördags åkte vi till Norberg, Karbenning och trakterna runt Sala. Det var 30 grader och sjukt vackert.
.
Norberg. Vi hamnade mitt i någon festival som började lika fort som den slutade. Efter fika på Elsa Andersons Konditori var stan öde igen.
.
M spanar in en jordkännare i Skogbyn, mellan Norberg och Sala.

Renoveringsbehov?
.
Årets första dopp ute i skogen, strax innan 20-snåret! M kan ses plaskandes i vattnet.

Friday, July 09, 2010

Mot Semestern. Och Körkortet!


I eftermiddag börjar min första, betalda, riktiga och sammanhängande semester EVER. Känns sjukt overkligt. (Och enligt Aftonbladet har jag två veckor semester utan planer då jag bara ska läsa nån bok och träffa nån kompis - M blev lagom glad när han läste det eftersom jag ska ha fyra veckor och vi både ska till Gotland och Sant Pol utanför Barcelona...)
.
Lagom till semestern har alla papper nu blivit klara för att jag ska kunna börja övningsköra. Certifikatet kom igår. Alla avgifter är nu betalda, syntest gjort, tillstånd utdelat, handledarkursen gådd, och M godkänd som handledare (och förhoppningsvis även pappa snart eftersom han gick samtidigt).
.
Så, jag ska börja semestern med att åka till körskolan och köpa startpaket, plugga teori och köra bil. Vi börjar redan med intensiv övning på lördag med en tripp till Norbergs urskogar. Hurray! Det bästa av allt är att jag dessutom redan har en bil. Vår fina Kia. Alldeles ny, med massa års garanti, och helt obelånad. Just nu (och oftast annars) bara älskar jag att vara färdigutbildad och ha schysst heltidsjobb.
.
Semester och körkort, here I come!

Thursday, July 08, 2010

Godaste godiset:

Fullpepprade med en massa skit, kemikalier, tillsatser och helt...ljuvliga smaker.
Helt klart godaste godiset på jag vet inte hur länge.

Tuesday, July 06, 2010

Sjukgymnasten sa faktiskt att jag fick!

Efter tredje besöket och tredje veckan utan att få springa (eller konditionsträna på annat sätt - förutom en gång cykling, en gång simning, en gång rodd, promenader och max 10min ryggprogram om dagen) har jag mått så fruktansvärt dåligt. Jag har varit arg typ varje kväll, frustrerad, sovit dåligt, gråtit, känt mig allmänt låg.
.
Så idag då, snälla snälla snälla, jag kan väl? Och ja okej då, om du inte får ont, och får du ont måste smärtan ha försvunnit inom en timme efter att du har slutat springa. Tack, tack, TACK!
.
Och det kunde inte vara bättre - prefekt löparväder ikväll (mulet, regn) och efter bara fem, lugna kilometer (26 min, 20 sek) kändes det helt okej och den där härliga känslan infann sig igen.. Åh, PERFEKT sommarkväll! Mulet, kyligt, regn, och helt enkelt perfekt. Vilket väder som helst är perfekt när jag har fått springa - det gör mig lycklig!
.
Håll nu tummen för att ryggprogrammet (nu utökat till fler moment) stärker min rygg såpass mycket att jag kan börja löpa regelbundet igen...

Extra, extra!

Känner mig som en gammal tant efter alldeles för mycket galej (i princip alkoholfritt) på sista tiden.
.
I torsdags var jag i Rålis med min gamla kursare Anja, och blev samtidigt mini-intervjuad av Aftonbladet - vilket märktes idag eftersom en kollega just ringde och sa att jag var SPOTTED i gårdagens nummer. På fredagen blev det häng i Råsunda med min kära träningskompis på kvarterskrogen, och på lördagsmorgonen var det bara att kliva upp i typ ottan för Louise's möhippa från morgon till kväll (se bild; jag, Louise, Alexandra). På söndagen kände jag mig svimfärdig och ville bara sova. Sova, sova, SOVA. Som vanligt vaknade jag ändå runt 07, och lite senare tog M och jag vår Kia och åkte ut till Gålö. Med andra ord beter jag mig som om jag skulle ha semester. Men nästan så. Snart!

Och det där med tant späs på ytterligare eftersom jag ska gå från jobbet om en halvtimme till sjukgymnasten för lite rygganalys. Har kört hela ryggprogrammet dagligen (minus 1-2 gånger) sedan sist, men jag känner ingen nämnvärd skillnad... Tack Gode Gud för sjukförsäkringen genom jobbet - hur hade jag annars kunnat stå upprätt denna vecka?

Friday, July 02, 2010

Min systers liv i serieform:

Precis så gick det till. Syster kom in på förstahandsvalet i Lund, och precis då ringer de till hennes kille och berättar att han fått jobb på SVT. i Stockholm, såklart. Vad fan liksom?
.
.
Länk till serietecknare här.

Så här såg det helst ut hos mig på morgnarna i våras:


...och så ser det helst ut fortfarande.
.
Det enda som byts ut är böckerna. Just nu bok 31 för i år: Hjärtdjur av Herta Muller, som helt ärligt inte lever upp till förväntningarna. Alls. Tycker mest språket är jobbigt.