Thursday, December 30, 2010

Bokåret 2010 - Besvikelserna:


Jag fortsätter på Bokåret 2010 (som nu är uppe i 82 lästa) och går från De Bästa till De Sämsta, vilka uppgår till hela 14 stycken. Ingen av dem har dock det lägsta betyget (*)

Dödergök - Katarina Wennstam **
Låg och läste den på terrassen i huset i Luquillo, Karibien, som vi hyrde några veckor. Gillade den inte alls. Blev besviken på det för enkla språket, felaktiga spanskan och att storyn, som i sig är bra och viktig, framfördes ganska banalt och uselt. Gillade Smuts bättre.

Åse - Denise Rudberg **
Lite skämmigt, men jag har läst asmånga av hennes böcker. T.ex. Väninnan och storlek 37 gillade jag faktiskt, men den här var helt meningslös. Alltså meningslös även som ytlig chiclit.

Livet med min syster Madonna - Christopher Ciccone **
Intressant att läsa lite insiderinfo om min stora idol Madonna, men hennes brorsa har sådan tydlig avundsjuka att det blir löjligt att läsa hans försök att hänga ut hennes som en dålig människa. Fy skäms, brorsan!

Färden genom mangroven - Maryse Condé **
Denna fick jag personligen tipsad om på bloggen, men den var alldeles för hattig för min smak och jag kom aldrig riktig in i den. Olika personligheter här och där och allmänt rörig. Roligt att läsa karibisk litteratur, men den här gillade jag faktiskt inte. Jag läste hennes Desirada lite senare i år, och den var bättre.

Spegel i spegeln - Michael Ende **
Förvirrande novellsamling som måste ha skrivits efter intagande av X antal droger. Älskade hans Momo – eller kampen om tiden, och vem känner inte till Den oändliga Historien? Hade således höga förväntningar men blev besviken. Hade haft boken i kanske 15 år i bokhyllan, så det var på tiden att den blev läst.

Den sjunde dagen - Stefan Einhorn **
Tips av en kompis som älskade den, så jag lånade den av henne och fick en chock över hur dålig jag tyckte att den var. Den består enligt mig bara av en massa dravel och självklarheter som jag lika gärna hade kunnat bemödas ifrån.

Kärlek - Dalai Lama **
Ingen hit direkt. Kanske inget att läsa på pendeln, vilket jag gjorde, men jag hade nog inte gillat den ändå. Handlar om meditationsövningar och tro.

Hjärtdjur - Herta Muller **
Vilken besvikelse. Tänk att hon har fått Nobelpriset..! Kanske borde jag ha läst Andningsgunga istället? Den här boken berörde inte ens, trots sin sorgliga story.

Star - Pamela Anderson **
Tro inte att jag har köpt denna, det var ett gratis ex. Många av de böcker jag läser är gratisexemplar – så även denna. Den började ganska underhållande som ytlig chiclit, men sedan urartade den totalt. Rätt spännande att ha läst något av Pamela i alla fall.

Borta Bäst - Sara Kadefors **(*)
Hade läst Sandor Slash Ida tidigare (i Bolivia 2005) och gillade den. Den här boken var dock ganska tom och saknade mening. Den var lättläst och jag ville hela tiden läsa vidare, men jag blev otroligt besviken på att den inte hade något djup eller typ av förklaring.

När jag fyller 30 ska jag vara smal - Jenny Dahlberg **
En gratisbok jag fick av killens mamma (en pik? Hehe…). Läste ut den på ett dygn och tycker att den var helt okej i början och sedan blev sämre och sämre. Budskapet var apdåligt. Läste dock denna eftersom hennes debut TJOCK! Fick så mycket uppmärksamhet för några år sedan.

Sånt man bara säger - Helena von Zweigbergk **
Lånade av en kompis. Gillade inte särskilt. Har även läst Tusen Skärvor Tillit som jag gillade mycket mer.


Berlinerpopplarna - Anne B. Ragde **
Vilken besvikelse. Trodde verkligen att jag skulle gilla denna norska snackis, men den var rätt tom och onödig. Kommer inte läsa uppföljarna.


Ingen hör hemma här mer än du - Miranda July **
Novellsamling som jag inte blev klok på. Mycket osmakligt snusk och konstigheter varav typ max två noveller föll mig i smaken. Inget att rekommendera.

Jag bloggar visst tydligen igen.

Så himla smart. Först meddelar jag att jag typ ska sluta blogga här och får alla att sluta läsa min blogg och ta bort mig från sina favoriter, sen börjar jag igen utan läsare och kommer snart falla in i klagandet på att ingen kommenterar mina inlägg. Högst intelligent.

Wednesday, December 29, 2010

Året som gick…


I januari tog jag examen i offentlig Rätt genom att lämna in världens längsta uppsats (100 sidor tror jag att den blev) och opponera på en mycket sämre. Min medskribent och jag fick högsta betyg.

Med guldigt examensbevis åkte M och jag på treveckors-resa till Puerto Rico. Jag var svinnervös och förväntansfull på samma gång eftersom jag inte hade varit där sedan 2006 och då ägnat mig åt diverse mindre roliga saker som involverade både domstol och tårar. Vi hyrde hus vid stranden i Luquillo och reste runt som galningar, snorklade oss till russin och grillade på terrassen var och varannan dag. Jag fick även uppleva den största sjösjukan i hela mitt liv där jag var redo att kasta mig i havet åt hajarna efter att både spy och tappa synen. Vi träffade en massa gamla vänner till mig och lärde även känna min bloggkompis Petchie.

Så fort jag kom tillbaka på svensk mark igen ringde min danska chef och meddelade att det hade varit panik när jag var borta, och erbjöd mig ett heltidsjobb med månadslön direkt för företaget istället för timtjänst genom bemanningsföretag som tidigare. Jag satte lönekravet högt och fick bara tusen mindre än önskat, och en enorm mängd förmåner. Lycka!

Jag reste till Norge och till Danmark minst fem gånger med jobbet och jobbade arslet av mig hela våren. Framåt maj köpte M och jag en sprillans ny bil cash och jag började övningsköra. Samtidigt började jag blogga om böcker och några månader senare började jag blogga om böcker för västkustens tidning Bohusläningen. Mamma gifte sig med Klas på Lidingö och flyttade tillbaka till Nacka, och jag började sticka. Under året har jag hunnit med diverse halsdukar och sjalar.

Sommaren kom och efter spa-hotell och cykelutflykt i Helsingör med teamet jag tog ut hela tre veckors semester. Jag sprang en halvamara på egen hand (2.1 mil på 1h och 56 min), och tredje loppet för sommaren (Lidingöloppet tjejvarianten). De två tidigare var vårruset (5km) och Blodomloppet (10.1km på 54min). Ryggen tog alldeles för mycket stryk och jag fick gå till sjukgymnast - vilket int hjäpte, så jag var till både kirurg och två sjukgymnaster till. Vi åkte till skärgården, roadtripade runt i Dalarna och Västmanland, åkte till Gotland och fick punka på nya bilen och upplevde världens regnoväder. I augusti åkte vi till San Pol utanför Barcelona och tillbringade fem dagar med kusinen och sötaste kusinbarnet Nerea, och sedan gifte sig mina kompisar Oliver och Louise. Jag avslutade sommaren med sommarkonferens i Helsingör med jobbet.
,
Under hösten jobbade jag vidare, fick ny chef och åkte på utbildning i Holland och lärde mig mycket om mig själv. Jag lovade på utbildningen att skriva klart min bok till december 2011, och sedan dess har jag levt, andats och tänkt min bok som påbörjades för 7 år sedan. Jag har förutom skrivandet läst som en galning (81 böcker). M och jag åkte till Wien och hälsade på Moni och strosade runt på österrikiska gator och åt sötsaker, såg Kommando Elefant och skrattade. Jag bytte gym och gick till en PT men ryggen pallade inte, övningskörde och har lärt mig krypkörning, backa runt hörnor, parkera och köra i trafik – mest i mörker och i snö. Jag höll föredrag inför typ 70 pers på konferens och pratade på en hel del möten om nya regler på jobbet och fick bra respons.
.
I december fyllde jag 30 och hade fest, och i present fick jag en resa till Irland av Martin, världens finaste halsband från Eva Attling av mamma och en Ipod av pappa. M och jag bestämde att bli sambos i mars. Julen firades hos mormor som vanligt, och snart är det nyår.
.
2010 har varit ett mycket bra år med en rejäl dos av vuxenpoäng.

2011 är året då jag ska ta körkort, skriva klart min bok, bli sambo, åka till Irland, Spanien och USA och gå ned fem kilo.

Monday, December 27, 2010

Bokåret 2010 - de bästa:

Jag håller på att snickra ihop en lista med alla böcker inklusive betyg som jag har läst under året, och märker att jag redan är uppe i 81 böcker och garanterat kommer hinna läsa ut minst 82. För att vara jag är det helt galet mycket, men det här med att ha pluggat färdigt och endast jobba heltid ger en ju möjligheter som är helt overkliga; SÅ mycket tid!

2010 har lätt varit bästa bokåret hittills, och mycket tack vare Boktipset.se och Bok.nu - bästa tipsen är inhämtade därifrån. 2010 är även året då jag började blogga om böcker - först på blogspot, och sedan för Västkustens tidning Bohusläningen.

Jag tror aldrig att jag har gett så många böcker en femma i betyg som i år... De bästa, i läsordning, har sålunda varit:

Den besynnerliga händelsen med hunden om natten - Mark Haddon:
Lästes i Karibien, och jag gillade den extremt mycket. Annorlunda, vacker, speciell. Den handlar om en pojke med Aspberger och skrivs ur hans perspektiv.

Lolita - Vladimir Nabokov:
Säger bara en sak: LÄS. Blev äcklad, förförd, medryckt, påverkad. Den här boken berör verkligen och låter oss följa med i en pedofils hjärna och kärlek för den unga Lolita.

Rötter - Alex Haley:
Fick den här boken när jag fyllde 15 och den hade väntat sedan dess. Jag hade svårt att lägga ifrån mig den här gripande berättelsen om slaven Kinta Kunte, och led något frukansvärt. Slutet fick mig att tappa andan, jag älskar det. Jag såg serien som liten och tycker att alla borde läsa den här släktberättelsen från slavtiden.

Den hemlige Kocken - Mats -Eric Nilsson:
Extremt lärorik och bra guide, jag blev grymt överraskad! Jag har sedan denna bok ändrat på mycket i min livsstil, även om jag trodde att jag hade någorlunda koll innan. Den här borde finnas hos alla. Uppföljaren Äkta Vara väntar i bokhyllan.

Parfymen - Patrick Suskind:
Efter att ha sett filmen i Argentina för några år sedan och tyckt att den var sådär, läste jag boken utan större förväntningar – men jäklar vad bra den var! Språket var hur bra som helst, handlingen annorlunda och spännande. I loved it. Läs!

Kunzelmann & Kunzelmann - Carl-Johan Vallgren:
Genom Bokcirkel Online. Och vilket bra val sen! Det var första boken jag läste av denne författare, och jag älskade den. Grymt spännande, bra, lättläst och helt enkelt underbar. Läs!

Boktjuven - Markus Zuzak:
Låg på klipporna i skärgården och kunde inte sluta läsa. I loved it! Har du inte läst den – läs. Jag ser fram emot hans nästa bok.

Hundraåringen som klev ut genom fönstret och Försvann - Jonas Jonasson:
Startade bokblogg och bjöd in Kikan. Det här var första boken i vår Bokcirkel (mitt val) och jag älskade den. Vilken glöd, vilken fantasi, vilken humor! Skrattade högt flera gånger. Hundraåringen kändes så levande och jag ser fram emot kommande bok.

Djurens Gård - George Orwell:
Kan inte annat än älska Orwell. Han är grym. Älskade den här boken om hans besvikelse på kommunismen likväl som 1984. Läs båda.

Kärlekens Historia - Nicole Krauss:
Loved it, loved it, loved it! Så otroligt vacker, sorglig och fin på samma gång. Läs den.

Igelkottens Elegans - Muriel Barbery:
Lovely. Grät och njöt. Otroligt vacker och filosofisk historia om relationer, ensamhet, kärlek och tankar. Läs.

No och Jag - Delphine de Vigan:
Gud vad bra! Loved it. Otroligt fin, enkel, lättläst och vacker. Läs den. Och nu väntar jag på att Underjordiska Timmar ska komma ut på pocket…


Och förutom dessa 12 som fick betyget fem av fem möjliga älskade jag även:

Nattfåk- Johan Theorin:
Grymt bra övernaturlig deckare! Till och med jag älskade den. Kan inte säga annat än att den var superspännande från början till slut, bra språk, lättläst och flöt på. Läs!

Hanteringen av odöda - John Ajvide Lindqvist:
Älskar Ajvide Lindqvist, han är så jävla bra. Så även denna bok, även om Låt den Rätte komma in fortfarande är favoriten.

Just Kids - Patti Smith:
Loved it! Grymt mysig, fin och ödmjuk hyllning till Robert som alved i Aids 1989. Vi får följa Patti Smiths ungdom i New York City, och hur de tog sig uppåt medan de var just kids… Läs!

Sunday, December 26, 2010

Birthday 2010:

syster och jag


Mina hemmatillverkade pappersrosor

Presents

Dance, dance, dance

Eat, eat, eat
Ps. Samtliga foton lånade av min vän Tanya

Thursday, December 23, 2010

Felices Fiestas!


Gudarnes vilket kalasande. Det här blir nog första året jag inte går ner i vikt över julen utan upp. Fy fasiken. Spelar Wii tills armarna (och magen, ryggen, nacken) värker och äter choklad, mat och godis däremellan. 80 böcker utlästa (förutom plugglitteratur) i år, diverse utlandsresor (My old home Puerto Rico, Spanien, Danmark x ?, Norge, Österrike, Holland), bil köpt, påbörjat körkort, ett par bröllop och för en gångs skull ingen begravning, examensbevis i guld, en halvmara och tre lopp sprungna, en heltidstjänst med månadslön knipen och planer på att bli sambo.
.
Good year, I must say.

Monday, December 20, 2010

Officially Grownup:

Jaha ja, så var jag visst trettio.

Sunday, December 12, 2010

Dagens Längt:

San Fran tre veckor i juni. Bröllop på en vingård 30 mil från stan, släkten, bil längs Route One till Los Angeles, ta in på motell längs vägen och bränna ansiktet i solen. Och så ett mer gediget besök än det jag gjorde 1998 på City Lights Bookstore såklart. Längtar.

Sunday, December 05, 2010

It's all about Patti Smith, Magnus Linton ochsåvidare:


Min statusuppdatering på Facebook ikväll:

Inte varje söndag man kommer hem med signerade böcker av Patti Smith, en kram från skådisen Marika Lagerkrantz och kommentaren "Jag känner igen dig, känner vi varann?" från författaren Magnus Linton. Idag var dock en sån dag.

Fick liksom inte plats att skriva resten om författarna Lena Sundström, John Ajvide Linqvist, Bob Hansson, min gamla kompis Ekis Ekman och såvidare på Södra Bar idag.