Monday, December 27, 2010

Bokåret 2010 - de bästa:

Jag håller på att snickra ihop en lista med alla böcker inklusive betyg som jag har läst under året, och märker att jag redan är uppe i 81 böcker och garanterat kommer hinna läsa ut minst 82. För att vara jag är det helt galet mycket, men det här med att ha pluggat färdigt och endast jobba heltid ger en ju möjligheter som är helt overkliga; SÅ mycket tid!

2010 har lätt varit bästa bokåret hittills, och mycket tack vare Boktipset.se och Bok.nu - bästa tipsen är inhämtade därifrån. 2010 är även året då jag började blogga om böcker - först på blogspot, och sedan för Västkustens tidning Bohusläningen.

Jag tror aldrig att jag har gett så många böcker en femma i betyg som i år... De bästa, i läsordning, har sålunda varit:

Den besynnerliga händelsen med hunden om natten - Mark Haddon:
Lästes i Karibien, och jag gillade den extremt mycket. Annorlunda, vacker, speciell. Den handlar om en pojke med Aspberger och skrivs ur hans perspektiv.

Lolita - Vladimir Nabokov:
Säger bara en sak: LÄS. Blev äcklad, förförd, medryckt, påverkad. Den här boken berör verkligen och låter oss följa med i en pedofils hjärna och kärlek för den unga Lolita.

Rötter - Alex Haley:
Fick den här boken när jag fyllde 15 och den hade väntat sedan dess. Jag hade svårt att lägga ifrån mig den här gripande berättelsen om slaven Kinta Kunte, och led något frukansvärt. Slutet fick mig att tappa andan, jag älskar det. Jag såg serien som liten och tycker att alla borde läsa den här släktberättelsen från slavtiden.

Den hemlige Kocken - Mats -Eric Nilsson:
Extremt lärorik och bra guide, jag blev grymt överraskad! Jag har sedan denna bok ändrat på mycket i min livsstil, även om jag trodde att jag hade någorlunda koll innan. Den här borde finnas hos alla. Uppföljaren Äkta Vara väntar i bokhyllan.

Parfymen - Patrick Suskind:
Efter att ha sett filmen i Argentina för några år sedan och tyckt att den var sådär, läste jag boken utan större förväntningar – men jäklar vad bra den var! Språket var hur bra som helst, handlingen annorlunda och spännande. I loved it. Läs!

Kunzelmann & Kunzelmann - Carl-Johan Vallgren:
Genom Bokcirkel Online. Och vilket bra val sen! Det var första boken jag läste av denne författare, och jag älskade den. Grymt spännande, bra, lättläst och helt enkelt underbar. Läs!

Boktjuven - Markus Zuzak:
Låg på klipporna i skärgården och kunde inte sluta läsa. I loved it! Har du inte läst den – läs. Jag ser fram emot hans nästa bok.

Hundraåringen som klev ut genom fönstret och Försvann - Jonas Jonasson:
Startade bokblogg och bjöd in Kikan. Det här var första boken i vår Bokcirkel (mitt val) och jag älskade den. Vilken glöd, vilken fantasi, vilken humor! Skrattade högt flera gånger. Hundraåringen kändes så levande och jag ser fram emot kommande bok.

Djurens Gård - George Orwell:
Kan inte annat än älska Orwell. Han är grym. Älskade den här boken om hans besvikelse på kommunismen likväl som 1984. Läs båda.

Kärlekens Historia - Nicole Krauss:
Loved it, loved it, loved it! Så otroligt vacker, sorglig och fin på samma gång. Läs den.

Igelkottens Elegans - Muriel Barbery:
Lovely. Grät och njöt. Otroligt vacker och filosofisk historia om relationer, ensamhet, kärlek och tankar. Läs.

No och Jag - Delphine de Vigan:
Gud vad bra! Loved it. Otroligt fin, enkel, lättläst och vacker. Läs den. Och nu väntar jag på att Underjordiska Timmar ska komma ut på pocket…


Och förutom dessa 12 som fick betyget fem av fem möjliga älskade jag även:

Nattfåk- Johan Theorin:
Grymt bra övernaturlig deckare! Till och med jag älskade den. Kan inte säga annat än att den var superspännande från början till slut, bra språk, lättläst och flöt på. Läs!

Hanteringen av odöda - John Ajvide Lindqvist:
Älskar Ajvide Lindqvist, han är så jävla bra. Så även denna bok, även om Låt den Rätte komma in fortfarande är favoriten.

Just Kids - Patti Smith:
Loved it! Grymt mysig, fin och ödmjuk hyllning till Robert som alved i Aids 1989. Vi får följa Patti Smiths ungdom i New York City, och hur de tog sig uppåt medan de var just kids… Läs!

No comments: