Sunday, June 29, 2008

It´s all about La Misma Luna:

För att fortsätta med gårdagskvällen så var sms:et från en kapad mobil på en svensexa, och filmen jag såg (la misma luna - under the same moon) en av de finaste jag sett i hela mitt liv. Jag låg nedbäddad i sängen med datorn på magen och grät från början till slut. Mexicanska filmer är helt enkelt grymma och underbara på samma gång, och huvudrollen som föreställde Carlitos Reyes var otrolig. Ni bara måste se filmen; som handlar om denne lille Carlitos på nio år (no soy un niño, tengo nueve años!) vars mamma har åkt till Los Angeles för att ge sin son ett bättre liv. Varje söndag klockan 10 ringer hon från en telefonkiosk till en annan telefonkiosk i Mexico, där Carlitos svarar och saknar sin mamma så mycket att han skulle kunna göra vad som helst. När hans mormor som tar hand om honom dör bestämmer han sig för att gå över till andra sidan, och han har på sig till nästa söndag klockan 10 för att inte oroa sin mamma. .
.
För första gången i mitt liv var jag tvungen att se slutet redan efter en kvart, för att se om jag över huvudtaget skulle klara av att se klart den. Det värsta är att det finns så många som Carlitos på riktigt, som växer upp utan föräldrar och tvingas att bli vuxna redan som barn.
.

Saturday, June 28, 2008

It´s all about Growing Up II:

Vilken personlig prövning att vara hemma själv en lördagkväll trots att kompisarna är på fest. Gårdagen var så rolig att dygnet vändes totalt när syster och jag kom hem runt morgonkvisten efter garagefest med drinkar i hinkar och sov fram till lunchtid då jag fixade en ordentlig frukost vid mitt nya barbord. Så, lördagskvällen behövs spenderas i lugn och ro för att vända tillbaka dygnet. Och jag har spelat backpacker 3, sovit i soffan, joggat en halvmil och gått några kilometer, handlat ryggsäcken full på hemköp, ätit upp gratisklubborna jag fick av muslimen som sålde korv igår då jag sa att jag inte vill ha någon korv eftersom jag inte äter gris och fick till svar vill du gifta dig med mig? och varsågod att ta två klubbor och så höll han fram en fotboll med hål i, ätit nachos med ost och ajvar, börjat kolla på film och ska snart gå och lägga mig. Jag känner mig helt förstörd eftersom jag la mig runt 4:30 igår och fattar inte hur jag kunde vara uppe hela nätterna och gå direkt till jobbet för typ 10 år sedan, det är läskigt hur åldern faktiskt inte alls bara är en siffra- som vissa ändå försökte påstå igår.
.
Men herregud, vad? I skrivandets stund fick jag ett sms av en kompis jag pluggade med i Spanien som jag inte har pratat med på ungefär hundra år -Hej! Jag har lite ångest...Ska ju gifta mig. Vad göra? Jag vet inte om det är rätt. Vad jag vet har han inte skickat till rätt person och fy fan för att gifta sig med en person som inte vet om det är rätt.
.
Welcome to my Saturday Night.
.

Friday, June 27, 2008

It´s all about The Little Things:

Det var mer än ett år sedan vi tog båten från Buenos Aires till Colonia i Uruguay och mötte en svensk som introducerade oss i den argentinska hostallvärlden. Idag tar vi inte båten men bussen för en liten reunion. Ciao boludos!
.

Monday, June 23, 2008

It´s all about Health II:

Jag kollar på Outsiders som handlar om en sjukt tjock tonåring, typ 200 kilo. För nått år sedan träffade han en tjej på ett disco och de har varit tillsammans sedan dess. Nobel som hon är, sa hon just att för mig skulle det inte spela någon roll om han vägde 500 kilo och inte kunde gå utanför huset, man väljer inte någon efter storleken.
.
Jag håller inte med.
.
Om jag hade en pojkvän som inte kunde röra sig för att han vägde flera hundra kilo skulle det innebära att;
.
1) vi aldrig skulle kunna gå ut ens på en promenad
2) vi inte skulle kunna resa eller se någonting annat än... film?
3) han garanterat skulle dö i förtid
4) jag skulle bli galen på att han låg där, rätt säkert pga mestadels hans eget fel
5) jag skulle bli galen på att han respekterade sig själv så lite att han tillät sig att bli så fet
6) han antagligen skulle lukta illa eftersom han inte skulle kunna tvätta sig själv; och lukt är grymt viktigt
7) vi antagligen inte skulle kunna sova ihop eftersom man garanterat snarkar som en häst då man väger så mycket
.
Vad skulle vi överhuvudtaget ha gemensamt? Vad skulle han jobba med? Vad skulle han ha för mål och ambitioner? Att gå ned i vikt?
.

Saturday, June 21, 2008

It´s all about Books:

Den 20 mars skrev jag senast i den här bloggen vilka böcker jag läst, så nu tre månader senare är det dax igen. För mig är det alltid viktigt att läsa skönlitteratur även då jag pluggar.

  • El choco - Lutteman
  • Äcklet - Satre
  • Snablar - Paasilinna
  • Den bortglömda konsten att bevara en hemlighet - Rice
  • Dolly Parton - en smart blondin - Miller
  • Brustna hjärtans café - Winston
  • Mannen och pojken - Parsons

El choco var som bekant väldigt gripande, men den låga nivån på spanskan gjorde boken mindre trovärdig. Äcklet var en av de skummaste böcker jag har läst, och ärligt talat längtade jag bara tills den skulle ta slut. Snablar var sådär lagom gullig som Paasilinnas böcker brukar vara - även om ingen av de andra jag läst av honom har levt upp till kolletivt självmord. Den bortglömda konsten att... fick jag av yngsta lillasystern i julklapp (en pik?) och den var som att läsa en underhållande film - samma sak med mannen och pojken samt brustna hjärtans café. Den sistnämnda berörde mig även och jag kommer köpa resten av de böcker hon skriver. Stilen liknar den lite djupare delen av Marian Keyes eftersom brustna hjärtan handlar om en 36-åring som blir änka och hur hon ska klara sig igenom sorgen. Boken om Dolly Partons liv var ett riktigt sömnpiller, då den mest bara handlade om olika låttitlar och andra karriärssteg. Jag hade hellre velat läsa mer om Dollys liv privat, men jag förstod samtidigt att hon är en väldigt hemlighetsfull person.

Om tre månader gör jag en ny recension i miniform. Under tiden laddar jag inkorgen på Adlibris med Tusen strålande solar, Boven i mitt drama kallas kärlek, 1984 och Våga Flyga. Tips mottages gärna.

.

Monday, June 16, 2008

It´s all about a Good Job:

Det absolut värsta jobbet jag har haft någonsin var som Bingovärdinna på en bingohall, på den gamla o-goda tiden då man fortfarande fick röka inomhus och gärna så mycket att man knappt såg var man satte fötterna. Så, där gick jag och sålde bingo-brickor till närsynta pensionärer, spelberoende tanter och ölstinkande gubbar, sick-sackade mellan borden och ögonen både rann och sved. Jag såg knappt magväskan med pengarna i då jag sålde brickor, och fick man minus i kassan drogs det såklart av på lönen. En gång hade jag minus femhundra spänn. Avdraget motiverades med att går ni plus får ni in det på lönen också. Med andra ord en indirekt uppmaning att lura kunderna. På rasterna satt jag ensam i en hörna och försökte att inte synas, medan de andra käkade pizza och rökte hela tiden- antagligen hade de aldrig ens hört ordet matlåda, sallad eller hemlagad mat, de pratade bara om hur fulla de varit måndag, tisdag, onsdag, torsdag, fredag, lördag, söndag och hur de hånglat med varandra och spytt på tunnelbanan. En gång nämnde jag att en kille på tv var snygg och fick svaret vaddå snygg, han är ju svartskalle och en annan gång kom en kille med ett stort jack i pannan eftersom han hade ramlat i rulltrappan på fyllan. En dag kom chefen och sa att Anna, vi har tänkt att ge dig lite nya arbetsuppgifter, och jag tänkte att yes, äntligen får man utdelning för att man står ut på detta skitjobb. Jo, vi hade tänkt att du kunde få börja läsa upp numrena i högtalaren (Bertil Sjua, en enkel sjua). Say what? Några dagar senare sa jag upp mig och det var en av de bästa sakerna jag gjort i hela mitt liv, för jag hade två jobb till och även om jag hade behövt det där tredje för att få ihop pengarna snabbt till greencardet, så var det inte värt det för fem öre.
.
Så, igår när jag gick runt mina sjöar såg jag den där killen som ramlade i rulltrappan, tillsammans med en annan tjej som också jobbade där. De var feta nu och gick i snigeltakt trots att de hade tagit på sig träningskläderna, och jag skyndade snabbt förbi och påmindes om mitt allra värsta jobb hittills och hur jävla glad jag är över att slippa det stället där jag sett mest white trash samlat i hela mitt liv.
.

Saturday, June 14, 2008

Sicilien; ett urval bilder:




Åh, jag har haft världens underbaraste vecka. För att sammanfatta den har vi badat i det salta medelhavet, slappat vid poolen, gått tills fötterna värkt, åkt 60mil buss på en dag; först till vulkanen Etna, vidare till byn Taormina uppe i bergen, och sedan till Messina där man tre kilometer över vattnet ser fastlandet, en dag i Palermo - huvudstaden, svettats i soliga dagar med över 30+, hamnat mitt i ett hagelregn, inte ätit salt på en vecka, lagat massor med pasta och pratat låtsas-italienska, varit tre gånger till La Rocca bland ett gammalt tempel och borg där jag sista gången då vi gick runt precis alltinng i flera timmar drabbades av panikångest när stigen blev smalare och smalare och muren försvann och det bara var ett flera hundra meter långt stup nedanför, jag har läst ut en bok, ätit frukost på balkongen i solen varje morgon, blivit beroende av coctailtomater och getost, skrattat hur mycket som helst, gått runt Cefalù och drabbats av akut romantik, irriterat oss på galna bilister och moppedister, ätit supergod pistageglass och råkat hälla citron i både kaffe och vin.
.




Tuesday, June 10, 2008

It´s all about Etna:


Idag var vi på månen.
Typ.
Ja, ni kan ju se själva hur jag svävar fram på lavastenarna.

.

Monday, June 09, 2008

It´s all about Sun:

Vi sitter just nu på balkongen (en av de tre vi har) och äter frukost. Igår hann vi både bada - trots fortfarande röd flagg- och gå runt hela (?) gamla stan, Cefalù. På morgonen blev vi rekommenderde lite olika restauranger, så efter en titt på några bestämde vi oss för Le Chat Noir med små rödochvitrutiga dukar, tända ljus och palmer. Så; 160 spänn per pers och fan vad gott med svärdfisk igen, tänkte jag ja- om det inte vore för att den smakade som en kallsup av medelhavet. Grönsakerna jag beställde till var några kokta spenatblad med selleri. Helt ärligt var det nära att jag nästan spydde. En stor besvikelse, som i slutändan kommer leda till mer lagad mat i lägenheten här och mer pengar kvar till annat :) Råvarorna här är så goda att det blir tusen gånger godare att laga själv.
.
Förutom lilla missen med restaurangen är det så grymt fint här. Vattnet liknar Karibiens och klipporna som ligger bakom staden och havet ser helt overkliga ut. De små gränderna är så romantiska att till och med duvorna sitter och kuttrar med varann på elledningarna. Mycket finare än förväntat faktiskt, och jag är helt förvånad över att Sicilien inte är mer exploaterat.
.
Imorgon ska vi bestiga den aktiva vulkanen Etna, så det blir en tidig morgon (bussen avgår 06.25).
.
Fotot visar lite av utsikten vi har nu (om man vrider på huvudet ser vi La Rocca som är planerad att bestigas idag) och lite andra berg.
.

Saturday, June 07, 2008

It´s all about Sicily:


Vi kom fram till Sicilien idag. Det är mest grymma berg och blått vatten, palmer, citrusodlingar och de godaste coctailtomaterna jag ätit i hela mitt liv. Vi har tre balkonger, det är lite mulet och definitivt kallare än i Stockholm, men ändock; vi är här!
.

Fotot: gamla stan sedd från strandpromenden, första dagen

Friday, June 06, 2008

It´s all about Summer:


Min utbytesstudent, som nu har åkt hem till Tyskland, hjälpte mig i måndags att välja ut ett par skor på InterSport som Friskis gav bort i 30års-present (nej alltså, jag fyller inte 30 ännu, Friskis fyller 30). Äntligen har jag nya, fräscha running-shoes (dessutom helt gratis!) som jag invigde i veckan både en och två gånger runt sjöarna. Jag älskar ljusa sommarkvällar då man kollar på klockan och typ va? är hon redan 22? ; picnics i solen, frukost på balkongen, skitsamma om man får se den största delen av sommaren genom en glasruta på jobbet. Dagarna är fullproppade med grejjer, men imorn - då åker vi äntligen till Sicilien i en vecka. Lägenheten där ska tydligen ha trådlöst internet, så räkna med uppdatering av bloggen!

.

Sunday, June 01, 2008

It´s all about Äntligen:

Sex and the city
2 tim 24 min.
.
Tid och biograf: Lördag 21/6, kl 21:30, Filmstaden Söder salong 1, Stockholm.

5 platser bokade, och äntligen en film som är värd att lägga en hundring på!

.