Saturday, November 07, 2009

Mar adentro, mar adentro.

M och jag såg precis den spanska filmen Mar Adentro (the Sea Inside/Gråta med ett Leende) och helt ärligt grät jag nästan hela tiden. Det var nog en av de sorgligaste filmer jag har sett i hela mitt liv, och helt klart en av de bästa på mycket, mycket länge.
.
Mar Adentro, baserad på en sann historia, fick oscarspriset för bästa utländska film när den kom ut 2004, och det är inte svårt att förstå. Den handlar om Ramón som bröt nacken 28 år tidigare och sedan dess är totalförlamad. Han kämpar för aktiv dödshjälp eftersom han inte kan ta sitt eget liv, och ja, bara det säger väl ganska mycket om sorglighetsgraden i filmen.
..
Filmen är regisserad av Amenábar, som tidigare har gjort bland annat Los Otros (The Others), Tesis och Abre Los Ojos (den sista kanske mest känd från den senare amerikanska versionen Vanilla Sky), och han är i allra högsta grad en mina absoluta favoritregissörer. Herregud, alltså - finns det något bättre än spanska (och mexikanska) filmer?!
,
Med tanke på min enorma mängd tårar denna kväll vet jag inte om jag riktigt rekommenderar den som lördagsnöje, men den som inte har sett den har verkligen gått miste om en riktigt, riktigt bra film.
.

8 comments:

Pumita said...

Mar adentro är en av mina absoluta favoriter! Såg den när den gick på bio... kanske dags att se om. :)

P.S. Mm, det gick åt näsdukar...

It´s all about me said...

Pumita! Hej! Härligt att se dig i min blogg igen!

TUR att jag inte såg den på bio, jag grät verkligen konstant, helt hysteriskt. Har ont i ögonen fortfarande...

HannaElin79 said...

Ja, denna film är så bra! Älskar Javier.

Weronica said...

Den skall ses !!!!

Petra H said...

Ojoj, kanske tur att vi bestämde oss för att INTE se den igår (såg Amores perros istället). Men vi ska se den snarast! Fick nämligen TRE spansktalande filmer av min bloggkompis Saltis i NYC, de två ovan nämnda + El Orfanato.
Det ser ut som vi är tillbaka i PR den 11 januari - när kommer ni?
Kram

It´s all about me said...

Petra - Amores Perros är en av mina favoritfilmer NÅGONSIN, såg den faktiskt på bio på Puerto Rico år 2000...Den är ju tillräckligt sorglig den!

Vi kommer till PR den 15/1! Kommer ni bo kvar där eller vad händer? Nog bäst att jag skriver i din blogg...

Pumita said...

Jag smyger runt och läser... ;) och ibland kommenterar jag. Den här filmen är otroligt bra! ¡Cuídate!

It´s all about me said...

Igualmente, Pumita!

Du får gärna smyläsa min blogg hur mycket du vill, och kommentarer är alltid välkomna! :)