Thursday, June 03, 2010

Kultursöndag:

Så otroligt mycket fint man kan göra när man har bil (förutom att förpesta naturen). Haninge bjöd på bland annat Hällristningar, gamla gårdar i Tyresta By och en massa annat spännande i söndags då det var Mors Dag. Det är så fruktansvärt spännande med gamla runor från 1100-talet och jag blir alldeles vimmelkantig av att tänka på att det fanns ett litet samhälle just där jag står på denna bild. Dessa runor beskriver att en viss person byggde en bro just här, där det i dagsläget endast strilar fram en minimal bäck. Hur mycket vatten fanns det då? Hur mådde de som bodde där? Hur såg bron ut? Ibland tänker jag att jag borde ha blivit arkeolog. Eller ha uppfunnit en tidsmaskin. Än är det förvisso inte försent.

7 comments:

egoistiska egon said...

Ja, svindlande med såna tankar! Skrev specialarbete om den stenåldersby som fanns precis (bokstavligt talat) där huset jag är uppvuxen i står. De bodde där flera tusen år före Kristus, näst intill omöjligt att föreställa sig.

Kikan said...

Ja jag ångrar inte mitt yrke en sekund, även om jag för tillfället jobbar med lite annat. Arkeologjobb växer ju tyvärr inte på träd. Kram Kikan

It´s all about me said...

Ja, undrar vem som har bott exakt där man bor nu... det vore verkligen intressant att veta! Spännande!

Kikan: Förstår det!!

Svante said...

Ser att du har läst en av mina favoriter - Philip Roth! Om du gillar hans blandning av amerikana, judisk kultur, relationsdiskussioner och tonårsminnen kan jag rekommendera The plot against America, en av hans nyare böcker. Bra!

Är Märta Tikkanen något att ha, eller?

It´s all about me said...

Hej Svante! :)

Tyckte att Philip Roth var lite väl ångestfylld egentligen, men the plot against america kan jag gott läsa :)

Märta Tikkanen var väl helt ok, åtminstone en klassiker, även om det enda jag har läst var hennes kända diktsamling.

Kan du inte gå med på bok.nu/boktipset? Vill ha fler tips!

Freedomtravel said...

Ja, det svindlar verkligen när man försöker föreställa sig sna här saker! Och att människorna som fanns då säkert inte var så annorlunda från oss... även om samhället var det! Och tänk att man råkar vara född i den här tiden... och inte i den...

It´s all about me said...

Freedomtravel: Hej! Agree. På något sätt tänker jag mig dock deras liv i svartvitt, mycket märkligt.