Friday, April 11, 2008

Mer om quechua;

Jag kom på att det kanske är fler som inte känner till quechua, med tanke på att varken programledaren eller till och med den som till slut gissade rätt, inte hade en aning- trots att det är ett språk som talas av en hel del folk i Sydamerika och för mig en självklarhet att känna till. Alltså får ni här en liten uppdatering för allmänbildningen:
.
"Quechua ("qheshwa") is an indigenous language of the Andean region, spoken today by approximately 13 million people in Bolivia, Peru, Ecuador, Northern Chile, Argentina, and Southern Colombia. It was the official language of Tawantinsuyu, the Inca Empire. Quechua is a perfectly regular language, which makes learning the basics quite easy"
.
Snabbgenomgång av siffror:
Uj-1, iskay-2, kinsa -3, tawa -4, pisqa -5, soqta -6, qanchis -7, pusaq -8, jiscón -9, chunka -10
.
.

3 comments:

Hanna B said...

Jag hade ingen aaaaning om detta, men tack för lektionen. Alltid kul att lära sig något nytt :)

annaluna said...

Jag trodde alla visste, hehe, men så är det ju såklart inte. Förhoppningsvis känner alla till Inkariket åtminstone..! :)

MKB said...

Visst är det störigt? 17 miljoner talar quechua, det är dubbelt så många som de som talar svenska, och det säger onekligen något om hur kolonialismen har osynliggjort och pressat ner kulturer när världen inte har en aning om att ett så stort språk finns.

Jag blir intresserad av vem du är förresten - talar du quechua själv?