Monday, December 29, 2008

Big Brother Is Watching You:

Igårkväll läste jag äntligen ut George Orwells 1984, en bok jag har velat läsa i typ 15 år. Ett helt otroligt verk, ungefär sådär som jag anser att Dostojevskijs Brott & Straff är- båda böcker som man måste läsa.
.
Så, igårkväll kunde jag inte sluta läsa om Winston i det framtida London, och när jag äntligen vände sista bladet framåt midnatt somnade jag såklart in och drömde att jag blev skjuten och inte fick någon hjälp. Tänk att leva i ett sådant samhälle som beskrivs i 1984, där målet är att allting utgår ifrån hat och att kärleken till Storebror är den enda kärleken som finns, vilken vinns genom tortyr och hjärntvätt. Två plus två är fem, för det säger Storebror. Vår historia suddas ut och ersätts allt eftersom det passar Storebror. Krig är fred. Frihet är slaveri. Okunnighet är styrka.
.
Imorse på väg till jobbet påbörjade jag Låt den rätte komma in, och efter den blir det Svensk Maffia eller Shantaram (presenter av jobbet resp. de två sista av mamma).
.
Jag brukar ju skriva en lista på de böcker jag läst och recensera, men den enda som verkligen är värd att skriva om är 1984, även fast Om Skönhet, Skugga och De hängda rävarnas skog var mycket läsvärda. Den sistnämnda diggade jag lite extra; Paasilinna skriver helt galet om banala saker som utvecklas till de mest bisarra situationerna.
.

9 comments:

egon said...

åh 1984 är så bra! kul att du läst ut den nu. och både shantaram och svensk maffia är grymma, kanske läsa båda samtidigt? shantaram tar ju sin lilla tid. har du den på svenska eller engelska?

annaluna said...

jag hade tänkt läsa shantaram hemma (på svenska, min lillebrorsa har läst den och gav den till mig i födelsedagspresent tillsammans med mamma) och kanske svensk maffia på typ t-bana/pendel/buss. Min låtsaspappa jobbade ju med författaren Lasse när de gjorde grävande journalistik, han var hemma hos oss flera gånger...kan vara kul att läsa hans verk!

Först ska jag läsa ut Låt den rätte komma in iallafall, men det går nog ganska snabbt eftersom den är så lättläst.

Anonymous said...

1984 är en bok som jag har tänkt läsa länge och nu blev jag extra sugen på den efter dina lovande ord om den! :)Även Låt den rätta komma in lockar så glöm inte att recensera den då du läst ut den! :)/anki

Anonymous said...

Ja och angående mitt blogginlägg då jag tyckte jag var så slö då jag "bara" tränat 5h på en vecka, alltså det låter ju kanske lite galet men allt är ju så relativt ocv vad man jämför med. Skulle jag t.ex. träna pass på F&S och göra det 5h per vecka så skulle jag tycka att det är mycket! Men då det gäller skidåkningen som är sån uthållighetsidrott så är det lite.. för man skidar nästan 90 min per gång och ja.. man får fort ihop mycket tid per vecka om man tränar 5-6 pass helt enkelt.. :)/anki

annaluna said...

Anki: Lovar att recensera den!
Och oavsett om det gäller skidning tycker jag det är mycket! Däremot går jag ju många powerwalks utöver träning, och om jag räknar med dem tränar jag oxå många pass per vecka! :) Det ska dock bli fler året som kommer...

Erica said...

Tack för ännu fler boktips :)

annaluna said...

Det var så lite så Erica! :)

Hanna B said...

Ja, vore kul att höra vad du tyckte om Låt den rätte komma in när du läst klart! Läser nu Svensk maffia faktiskt, mycket intressant!

annaluna said...

recensionen är uppe! :)
Har bara läst ett par sidor i Svensk maffia, men den ska väl läsas ut så småningom;)