Thursday, March 27, 2008

Dagens Mysterium:

Den här månaden är månaden med storshopping. Jag har superstorhandlat med mormor, köpt dyr hatthylla på Åhléns klubbdagar, nya jeans och nästan superstorshoppat på IKEA med mamma idag. Äntligen, äntligen köpte jag ett nytt överdrag till min fåtölj som jag fick av mamma för ett tag sedan. (Hon köpte den för typ 12 år sen). När vi nu skulle klä om den började mysteriet. Mamma visste inte ens att det gamla tyget var avtagbart, ändå så kände jag att det låg något hårt innanför sittdynan. Det första jag misstänkte var en dold mikrofon och inbillade mig direkt att jag var med i någon billig thriller. Med spänning såg jag på medan mamma fiskade upp ett litet oidentifierbart föremål med ett hål i. Efter lite skakande och blåsande i hålet verkade det vara ihåligt och inte innehålla någon mikrofon (men å andra sidan, de är ju bra på sånt där). När vi vände på saken såg vi att den var en liten Jesus med korslagda ben. Ingen av oss hade sett den förut.
.
Hur har den hamnat i mammas sittdyna? Vem kommer på ideén att stoppa in en mini-Jesus där? Jag fick rysningar längs hela kroppen och kände mig nästan utsatt för voodoo eller något annat sektliknande. Innan mamma gick bad jag henne snällt att ta den med sig, för annars hade jag aldrig kunnat sova inatt. Jag har antagligen sett alldeles för mycket på skräckfilm i mina dar.
Mysteriet kvarstår dock.

.

.

Wednesday, March 26, 2008

Jag är:

...Enligt ett classic-movie-test. En sak är att vilja, en annan sak att lyckas.

.

Då, för exakt ett år sedan i Buenos Aires:

Den 26 mars 2007 skrev jag följande i min blogg, eftersom det var dagen då jag åkte hem från Argentina, där jag förvisso bara hade varit i 2 månader, men som ändå ändrade många saker i mitt liv:
.
"Igår när jag gick runt med Vida Latina och Victor efter glassätande och lite annat kom det ett par regndroppar. En moppe krockade med en lastbil (allt gick bra), ett avgasrör trillade av en bil på motorvägen så att det flög gnistor överallt, och en buss kunde knappt bromsa vid ett övergångsställe. Ett par sekunder senare var stormen i full gång. Det blixtrade och piskade regn. Jag satte mig vid de hemlösa en stund, tog farväl av han den söta som bor utanför vår port, och sprang in blöt som en hund. Satt och packade i lugnan ro framför Spiderman 2 då det såklart blev strömavbrott och kolsvart. Försökte ta av mig linserna och allt blev en quilombo. Tog typ flera minuter innan jag hittade den vänstra linsen, och då hade den fastnat på min tumme och bränts sönder när jag tände tändaren gång på gång för att hitta linsen. Strömmen kom nyligen tillbaka, klockan är snart 7:30 och vid 08 ska vi ta taxi till Ylvas nya lägenhet och lämna hennes grejjer, innan jag ska traska hem genom staden och packa min väska, vänta på skjutsen till flygplatsen och resa i 24h. Varför blir det alltid storm natten innan jag ska åka?"
.
Stormen har lagt sig. Både utanför och inuti.
.

Monday, March 24, 2008

Västvärlds-lyx:

.............................. Malas Artes i Buenos Aires

Jag vill se på film, men vet inte vilken av alla jag har som jag ska välja, jag vill läsa ut en bok men vet inte vilken jag ska välja eftersom jag läser tre stycken parallellt, jag vill baka, men jag har alldeles för många recept, jag vill skriva min egen bok, men bara de roliga kapitlen, och vilka är egentligen roligast? Jag vill göra klart min hemtenta och jag har så många exempel att jag inte vet hur jag ska sålla, jag skulle behöva städa och rensa, slänga en massa men jag vet inte vad jag ska slänga, vad jag kommer behöva i framtiden eller inte, vad jag skulle sakna eller inte. Jag har alldeles för många valmöjligheter, sådär sjukt många att jag bara sitter här i soffan, tiden går, och jag vet inte vad jag ska göra.
.
.

Vienna-shopping, ett urval:


Fishermans friend, wild cherry...

Kinder Bueno, nostalgi från Spanien...

Jelly Beans, nostalgi från USA/Puerto Rico...

Vilken lycka att hitta sitt favoritgodis i form av ett lypsyl..!

Skor för 45 spänn på New Yorker, vilka jag lär få ännu mer användning av om den här kylan fortsätter...

.

Thursday, March 20, 2008

Igår kl. 14:49:

Är det någon där uppe som försöker vara rolig, eller? Själv finner jag det inte särskilt roande att titta ut på det här från balkongen när det är meningen att det ska vara vår med kvittrande fåglar och vitsippor i backen. En bra grej är ju iallafall att man kan ligga inne och läsa böcker om aprilvädret i mars fortsätter över påsken. Igår kom nämligen äntligen mitt pocketogram (julklapp från jobbet): El Choco, om en svensk som satt många år i bolivianskt fängelse. Nu bara måste jag läsa ut de andra två-tre böckerna som jag läser parallellt samt skriva klart hemtentan så att jag med gott samvete kan krypa ned under täcket med den här boken. Andra böcker jag läst ut i år är:
  • Flyga Drake
  • Svinalängorna
  • En shopoholics bekännelser
  • Jenny (Jonas Gardell)
  • Extremt högt och otroligt nära
  • Vitt på svart

Glad Påsk!
.

Wednesday, March 19, 2008

Monday, March 17, 2008

Minnen från barndomen:






Mamma kom över med en kartong full av gamla skolböcker och teckningar, och efter att ha kollat igenom en bråkdel skrattar jag nästan ihjäl mig åt min otroliga tecknar-talang från klass 2 för exakt 20 år sedan. Dagboken från klass 3 går inte heller av för hackor. Observera att jag har ritat hur det såg ut hos mormor när "det burjade brinna lite. I bordet".
.

...och sedan var det Hagaparken:


...I mellan 2-3 timmar med mamma och bror, blå himmel och årets första utomhusfika, innan en spännande utflykt till Brandbergen ihopklämd på en buss med förortskids.
.
.

I helgen var det först fest:




...Och jag fick en japan att shotta lingonsaft, med kommentaren Oh, I have never tried anything like this before!
.

Friday, March 14, 2008

Sueño con serpientes:

Vinden prasslar i löven och bambun gnids mot varandra medan det fortfarande är ganska svalt ute. Grinden står på glänt fast den borde vara stängd, och jag smiter försiktigt in tillsammans med en ödla. Vakten har somnat på sin halvtrasiga stol med kepsen neddragen över ögonen. Jag går mot trädet, den bekanta gamla vägen som jag gått så många gånger, stannar och ser att han sitter där på trottoarkanten med benen i kors och klinkar på sin gitarr. Håret hänger ned över hans axlar och för hans ansikte så att jag inte kan se det. Han hör inte när jag kommer, ser inte när jag står där och lyssnar på gitarren som blandas samman med vinden, förstår inte att jag går förbi eller att jag någonsin varit där.
.
Jag vaknar med ett ryck och stirrar upp i taket. Det enda som hörs är den hörselskadade grannens tv och ute faller snöblandat regn. Det tar några sekunder innan jag förstår var jag är, men sedan är jag tillbaka och glömmer att jag stod där, glömmer att jag gick förbi och att jag någonsin varit där.
.
.

Thursday, March 13, 2008

Exotiska tänder är ju bra att ha:


Och jag glömde faktiskt min tandkräm i Wien, så nu har jag inget annat val än att använda tandkrämen med ananas-mango-persika-smak tills jag köper en ny. Ha!
.

Wednesday, March 12, 2008

Jag har inte jetlag, men jag orkar inte:

Så jag skolkar idag fast jag vet att jag inte borde. M säger att man ska gå på allting även om det verkar meningslöst. Men, det är lätt för honom att säga som pluggade på KTH och inte på min högskola där den enda fördelen faktiskt är att man kan skolka utan att missa något. Ute är det grått och det känns lite sådär lagom ensamt när man tillbringat de senaste dagarna tätt inpå andra och skrattat åt ingenting, försökt lära sig att majs heter något som liknar kuk-urutz och kalkon puten, och allting stinker rök så att en tvättid är riktigt akut, väldigt mycket mer akut än en "extra föreläsning" som det dessutom tar två timmar tur och retur att åka till med pendeln. Så nej, jag halvligger hellre kvar i min soffa och dricker kaffe, surfar runt på bloggar och hittar den här som till och med har länkat till mig och jag känner mig jättestolt, då de flesta andra som hade länkat till mig förut har tagit bort mig eftersom jag knappt vågar blogga längre. Ni förstår att jag ligger kvar, visst?
.
Ps. Jag ska inte literally ligga i soffan. Jag har mycket att fixa och handla, och vid 16:30 träna på S:s Step-pass och sedan träffa M.
.
.

Tuesday, March 11, 2008

Vienna 2008 in some pictures:

Schysst spring-stil in case of emergency...
A piece of Slovakia
Man blev riktigt sugen på fisk..!
Lyx-café i stan
En kyrka by night
Moni och jag vid slottet under solen Vi hade sjukt tur med vädret varje dag
Vägg-konst
Hundertwasser Haus, lätt coolaste huset i WienNågon som vill ha den här tavlan av Gustav Klimt ovanför sin huvudkudde?
Att det snart är påsk var inte svårt att ta miste på
En gränd vid Schweden platz Att hitta till Freuds hus var inte så svårt med tanke på den typ fem meter långa skylten utanför
Orientering i tunnelbanan
En av två underbara toaletter på Café Benno


De mer personliga bilderna finns att beskåda i min andra blogg samt på Facebook. Jag är för trött för att orka skriva någonting ikväll, mer än att damen som blev av med sin handväska sågs idag igen - med en ny, alternativt samma som innan. Och så har jag inte bestämt mig ännu för om jag ska borta tänderna med den vanliga tandkrämen eller den med mango-ananas bara för att.

.
.

Saturday, March 08, 2008

Hälsningar fran Wien:

Efter att Anja glomt sitt pass och fixat ett nytt provisoriskt och svindyrt pa Skavsta, landning i Bratislava och bussfärd i 1.5 timme med en arg busschaufför som inte kunde engelska, nästan en krock och en tant som blev av med sin handväska, lite slovakiska och österikiska byar senare, kom vi fram till Wien där vi ofrivilligt plankade oss hem till Monika där vi at räk-wook och drack vin och gick ut pa nagot ställe.
.
Efter första natten letar nu Anja efter sin kamera: Moni, du har inte sett en klump i en strumpa?
(för en gangs skull är det inte jag som inte hittar mina saker), och sedan ska vi ut pa stan. Gut, gut!

.

Thursday, March 06, 2008

Im going to Vienna tomorrow:

...Men vi landar i Bratislava, och så här såg vår grannresenär ut bakifrån då vi tog oss från den 40-gradiga slovakiska huvudstaden i maj 2005 via tåg; en man som gillade att titta ut genom fönstret och halvskrika i telefonen på slovakiska. Undrar om samma sak kan hända på en buss? Morgondagens resa kan med andra ord innehålla ett eller annat intressant moment.
.

Tuesday, March 04, 2008

En Påminnelse Om Lyx:

Med en tung ryggsäck och nyputsade tänder klev jag ikväll in på PRIMO vid Rådhuset där mina kära kursare (och en till) satt vid tända ljus och smuttade på varsitt stort glas vin. Fan, tänkte jag. Alla ska äta och jag har verkligen inte råd. Efter mina tandläkarbesök och en räkning på några tusen kändes det rätt magert i plånboken (Förresten äger jag inte ens en plånbok, allt trycks in i det röda SL-kortsfodralet). Jag tänkte i vilket fall nöja mig ett glas vatten när Tereze sa att hon skulle bjuda mig. Nej nej nej, svarade jag blygt, jag som aldrig är blyg. Verkligen inte, jag klarar mig, ingen ska bjuda, verkligen inte, nej nej. Efter lite övertalning och ytterligare några nej nej, du ska inte behöva och men jag klarar mig med att bara dricka vatten iallafall satt jag ändå där inom kort med en lyxig pizza och ett stort glas rött. Utan att betala en spänn. Jag kände mig dum under hela middagen och ännu dummare när notan kom och jag kände att jag borde betala fast jag inte hade råd. 200 pix är ändå 200 pix. Men icke, de delade på notan och jag gick mätt men inte riktigt belåten hem eftersom jag kände mig som ungefär jordens snålaste människa. Jag insåg att jag faktiskt måste jobba mer om jag ska kunna göra sånt här. Jag inbillar mig alltid att jag inte behöver lite lyx i vardagen, men så sitter jag där igen och påminns om varför det är så bra med pengar och hur lyxigt man kan leva.
.
Tack kära vänner, tack! Jag lovar att bjuda igen när jag kan.
.

Monday, March 03, 2008

Jasså, tog det slut nu?


Hela dagen har jag vankat av och an, öppnat en bok, lagt den åt sidan igen och igen, sprungit fram och tillbaka till tvättstugan och kommit på tusen saker att göra som jag sedan ändå inte har gjort,
men,
med en kopp vaniljthé sitter jag nu med ett snett leende-men ändå ett leende, i soffan för alla hål är lagade, och den här gången slant ingen med något. Som belöning har jag lyxhandlat på Ica Maxi (se fotot för ett litet urval).
.
Kära Herr Tandläkare - jag lovar att inte vänta tio år igen till nästa undersökning. .
.

Sunday, March 02, 2008

Lördagsnatt:


Frysen behövde fyllas på igen.
.

Fredagsvår:

Brunnsviken
Tuggummi-träd
Knoppar överallt
.