Monday, May 26, 2008

It´s all about Nature:


Igår på långlång promenad med pappa runt sjöarna hörde vi ett fasligt liv bland buskarna och brännässlor nästan flög åt alla håll. Vid närmare anblick såg vi en förskräckt andhona som gömt sig under en rot och litterally blev utsläpad av fyra andhanar. Efter lite fight med varandra hoppade de på honan igen och höll fast hennes ansikte och tryckte ned det mot marken med näbbarna, slet i hennes skinn medan hon skrek och skrek. Ett tag var de två hanar på varandra och honan under fasthållen av näbbar. Andhonan hade inte ens chans att komma loss och det var ganska uppenbart att
.
1) hanarna använde våld

2) att hon verkligen inte ville

3) att vi i vår värld utan tvekan skulle kalla detta gruppvåldtäkt
,
När hanarna äntligen var färdiga släppte de honan, som vinglade iväg mot vattnet helt tilltufsad med fjädrar som inte alls låg på plats. Min uppfattning är iallafall att fåglar som parar sig brukar göra det förhållandevis ömsesidigt. Möjligtvis att två eller fler hanar slåss om honan, men hon brukar då stå fint och vänta och nöja sig med vinnaren.
.
Frågan är: ingripa eller inte? Är det okej när djur våldtar varandra bara för att de är just djur? Är det plötsligt naturens gång, bara för att vi tror oss veta att de saknar vett och vilja?
.
Ps. Andhonan på bilden är från Brunnsviken och har inget med övergreppet att göra.
.

8 comments:

Effell said...

Det allra värsta är väl att det säkert finns - kan jag föreställa mig - cyniker som utifrån detta skulle vända på sistnämnda resonemang och dra slutsatsen att eftersom djuren gör det så är det "naturligt", och att våldtäkt därmed skulle kunna ha förmildrande omständigheter även bland människor, om du förstår hur jag menar. :-(

annaluna said...

jag förstår precis hur du menar; att våldtäkt skulle ha någon slags förklaring i medfödd djuriskhet. Tnken slog mig också, att detta kan utnyttjas. Men - man kan ju vända på det och säga att det finns sjukligt beteende även bland djur; att det någonstans gick snett i evolutionen Parningstiden är väl dessutom förbi nu? Ankorna har ju ungar redan, så jag är fortfarande lite halvt i chock över att tom ankor beter sig såhär. Att delfiner osv våldtar hondelfiner känner jag till sedan innan, men det här sker antagligen bland alla arter på hela jorden. Vidrigt!

egon said...

och det första jag undrar är hur man skiljer på en hona och hane? :)

annaluna said...

enkelt; hanar har gröna huvuden som skimrar i solen, honor ser ut som de gör på mitt foto ovan; det trodde jag alla visste :D

egon said...

där ser man! jag är ju uppväxt i skogen utan änder - jag har istället andra kunskaper som man kan tro alla vet, men icke ;)

hittade en annan blogg som sett samma sak för ett år sedan: http://sophhart.blogspot.com/2007_04_01_archive.html

annaluna said...

coolt! sant, man lär sig där man bor, men du ahr ju ändå bott rätt länge i sthlm nu där det kryllar av änder :) har du aldrig undrat varför de brukar simma i par och se olika ut? :)

egon said...

Haha, nä, det har jag faktiskt aldrig funderat kring.

annaluna said...

jag är ju förvisso en true naturelover, mest iofs gällande insekter, men jag älskar även fåglar.