Friday, October 23, 2009

Desperately seeking Camera.


Efter gårdagens avsnitt av Lyxfällan bestämde jag mig:
n
Dax att köpa ny kamera!
,
Den jag har nu fick jag i födelsedagspresent av pappa för en bunt år sedan, och eftersom jag råkade tappa den i stengolvet en (två, tre...) gånger i Buenos Aires våren 2007 och sedan dess haft en trasig display, tycker jag att det är dax. Prisklass: runt ett par tusen. Och lagom enkel men bra ska den vara.
,
Så, tips någon? Please?

24 comments:

sussie said...

canon eller nikon, allt annat är skit.

It´s all about me said...

specifikt tips mottages gärna, på en viss modell, med för-nackdelar osv osv... Jag har canon i dagsläget, den är enkel och jag känner mig bekväm med den! Så, något schysst canon-tips från dig Sussie kanske? :)

Sussie said...

Jag är mer Nikon-människa. Om det är en pocketkamera du vill ha och känner att Canon är ett bra märke så kolla in vad Canon har för modeller ute nu. En modell lever ju inte så himla länge så kommer en ny, nästan likadan med lite små förändringar.
Det är bara en del av Nikons systemkameror som jag har modellnamnen i huvudet.

Om länken fungerar såhär så gå in o titta http://www.canon.se/products_solutions/productselector/productselector.asp#cat=1&subcat=2&list=1

Canon har ixus modeller o powershot modeller. Personligen tycker jag att ixusen verkar vettigare o snyggare.
Sen rekommenderar jag att kolla om den går på batterier (a la ficklampsbatterier) eller akku.. vad heter det på swe... laddningsbart batteri som bara passar i just den kameran alltså.
Jag rekommenderar det senare.

Vill du gå över till systemkameror så rekommenderar jag tex Nikon D60 som är relativt billig i dagsläget. Det är en introduktionskamera till systemkameravärlden. Den har mkt finesser o som en första systemkamera är den jättebra, nåt att växa med o lära sig. Så mkt som du fotar så skulle jag nästan rekommendera att lägga nån hundralapp till och köpa en enkel systemkamera.
Canon har såklart ockås systemkameror men de kan jag inte. (Modeller o pris.)
Men om du går in på någon site typ pricerunner o skriver in canon systemkamera så ser du modeller o prisklasser.

Köp ett kameramärke: Nikon eller Canon. Fall inte i gropen och köp något lustigt typ Pentax, Samsung etc.. de ÄR inte bra.

It´s all about me said...

TACK sussie!

Jag har använt systemkamera förr, gick ju 1.5 år foto på gymnasiet! Helt klart att dessa är bäst, men jag tänkte att de är svindyra? Ska helt klart kolla upp modellen du skrev! Det måste vara digital systemkamera, och jag vill gärna kunna filma oxå.

M sa att Samsung var rätt bra, men inte alltså?

It´s all about me said...

Ps. Laddningsbara batterier is a must, visste inte ens att det fanns med "vanliga" batterier längre?

Sussie said...

Digital systemkamera är nog att rekommendera, jo... men en manuell kan du få väldigt billigt begegnat. Men då ska du framkalla o hålla på o i början tar man ju en massa bilder med helt galna inställningar. :P

Visst är systemkameror något dyrare men just denna Nikon D60 tycker jag att har varit relativt förmånlig iaf.

Samsung.. nej, jag hade inte köpt nåt sånt.
Märken som gör en massa förutom kameror (Samsung har väl digitalboxar, tv+ n etc) brukar inte vara så bra på kameror. Canon är då ett undantag.
Man kan liksom inte vara bäst på allt. Det blir medelkvalitet.

Jag har roat mig med att kolla fotografers utrustning då jag har sett dem på stan eller så.. de har uteslutande Nikon eller Canon. :)

It´s all about me said...

Kollade upp denna nikon på pricerunner, billigast var 4500-5000 vilket TYVÄRR är för dyrt, det blir lite mer än någon hundralapp till från 2000 spänn;) Jag har inte ekonomi att gå så mycket över 2000 kr tyvärr, så jag får nog nöja mig med en enklare variant!

Sussie said...

Laddningsbara batterier kan vara sådana som går i ficklampor de också. De ser alltså ut som vanliga batterier o kan fungera i ficklampor också.
Ofta ingår de inte i kameran utan man måste köpa dem skilt.

Det jag menar med akku är en sånhär http://www.digi163.com/battery/productpic/200751316482046989.jpg Finns det inget anant namn än batteri för detta på swe?

It´s all about me said...

Ps. Manuell systemkamera var det jag använde på fotokursen; både framkallade i mörkerrum själv och gjorde själva filmrullen själv :D Det var kul, men jag vill ha digitalt, enkelt och relativt bra, ingen överkurs. Inte nu när jag fortfarande pluggar och tjänar pissdåligt.

Sussie said...

Jo jag minns att du har använt manuell systemkamera, men det är ändå ett helt annat sätt att fotografera än man gör med en digitalkamera.. om amn vill sätta in bilder i bloggar o så.

It´s all about me said...

Kom inte till någon sida på länken du satte in, men jag tror jag vet vad du menar - isådanafall så säger vi nog bara batteri om det, typ kamerabatteri skulle jag tro att vi kallar det? Vet dock inte korrekt namn, säkert har det något:)

Och jag menar det; blir ett helt annat sätt att fota med manuell än med digitalkamera. Jag vill ha alla bilder digitalt, så smidigt! Och kunna filma lite med kameran!

Har du inte flera olika kameror? Eller använder du alltid systemkameran?

Sussie said...

Jag har 2 systemkameror, en D50 och en D90. Den äldre har fått bli "strandkamera" och den nyare är jag lite mer rädd om. :)

Sen har jag en Nikon coolpix (vanlig digital) också men den används så gott som aldrig, bara ute i snöstorm om jag känner att jag vill fota då. :)

It´s all about me said...

Men är den Nikon coolpix bra då? Något att rekommendera? Vad innebär just cool i detta sammanhang? Kanske är den för dyr för mig anyways.. :D Uppskattar ditt engagemang Sussie, tusen tack!

egon said...

Skummat vad ni skrivit lite och håller helt klart med Sussie - ta Canon eller Nikon. Med tanke på din budget så kan ngn av Canon Ixus-modellerna fungera bra. Vi köpte en till mamma förra året, hon är jättenöjd! Det går inte att filma med digital systemkamera (förutom i ett par sviiindyra modeller). Bra att tänka på är hur stor kamera du vill ha. Ixus-modellerna är rätt små medan powershot något större (om jag inte har fel). Jag vill t ex köpa en liten kompaktkamera att kunna ha med i väskan, att kånka runt på systemkamera är inte alltid kul.

Sen vilken som är bäst av nikon/canon är ju en smaksak som Sussie skriver. Som att välja mellan ericsson och nokia bland mobilerna. Själv vill jag helst ha canon eftersom jag är van vid Canon.

Anonymous said...

Och jag hoppas att du sammanfattar allt du har kommit fram till + vilken kamera det sen blev för jag är också sugen på att skaffa en ordentlig & bra - men har noll koll!

It´s all about me said...

Egon - tack för tips!
Det blir kanske Canon, har ju en "gammal" canon ixus nu liksom, och känner mig rätt bekväm med den! Kanske helt enkelt får bli en nyare variant av den? Menar, min är kanske 4-5 år (mer?) och sen dess har ju mycket hänt på fronten!

Träningslyckan - it's a promise!

Underlandet said...

Mmm... jag har en Sony Cybershot och den tycker jag är finemang. Men jag är ingen hejare på kameror å andra sidan.

Tänk ut vad du vill ha (typ ta bra kort när det är mörkt, eller när någon rör sig, eller vad det nu kan vara som är viktigt) och gå till en bra kameraaffär och fråga.

Sussie said...

Nikon coolpix, ja den är väl cool. :) Nä, det är bara namnet precis som ixus/powershot.
Den var en riktigt bra kamera när den kom ut på markanden men jag köpte den ju 2004! Jag har inte kollat in de nyare modellerna nåt. Men de andra kompaktkamerorona som jag har kollat in, (jobbets, morsans, farsans..) ja, jag tycker att min gamla Nikon coolpix 4300 nästan verkar bättre än dem trots att den är gammal. Så, ja.. jag kan nog rekommendera den. :)

Med min D90:a (systemkamera) kan man faktiskt filma! Men jag har aldrig testat det.. det verkar något komplicerat med att fälla upp speglar o vad allt man skulle göra innan det funkade. Verkar enklare isåfall att köpa en billig videokamera.

Evve har helt rätt i att ixus är mindre än powershot. Zoomen brukar gå längre in i ixus så det är en av anledningarna. Det kanske påverkar zoomen sen också.. jag vet inte?

Jag skulle tro att de flesta av Nikons o Canons kompaktkameror klarar både nattfoton o bilder där nån rör sig. Det brukar höra till standadinställningarna.

Sussie said...

Jag vill inte dissa Underlandets kommentar helt men jag måste ändå varna dig för att lita för mkt på vad de säger i kameraaffärer. Verkar man helt grön och går och frågar så kan de ibland sälja vad som helst åt dig.
Gå då in i en KAMERAaffär a la Japan Photo eller nåt, inte Giganten eller OnOff... De har inte så mkt utbildning inom kameravärlden att de vet något. (JapanPhoto hade förrästen otroligt bra priser, min karl köpte min D90:a därifrån då han var i stan, över 200e billiagre än någon annanstans..i Sthlm, ja.)

egon said...

Coolt att man kan filma med din kamera Sussie! Vet att det finns några få, men i Canon-världen kostar de multum ;)

Annars håller jag med Sussie igen. Håll dig borta från att fråga om råd på onoff och sån skit, där ska du endast köpa kamerorna om de är billiga. Det viktigaste är, som med mkt annat, att tänka ut vad som är viktigt för dig. Storlek, pris, batteritid, funktioner, zoom bla bla bla. Sen är det ju alltid en smaksak, när jag skulle köpa min systemkamera kunde jag inte säga varför jag ville ha just den jag köpte, men när jag stod i butiken (även om du köper på nätet, gå till en butik och KÄNN på kamerorna, även om det är en billig kompaktkamera!) så var det den som jag gillade överlägset över de andra när jag höll i den.

Om du ska köpa på nätet kan jag tipsa om cyberphoto. De är sjukt trevliga att ha och göra med (man får godis med i varje beställning, bara en sån sak! haah!) och ofta mkt billiga priser + paketpriser, typ att man får med en väska och minneskort för ett bra totalpris.

It´s all about me said...

Så mycket koll har jag oxå, att om jag ska gå till butik i och fråga så måste det vara en "riktig" kamera-butik, hehe. Jag var faktiskt på öppningen av Japan Photo (för några år sedan?+ 2 år sen?) då de hade massa bra erbjudanden OCH kompetent personal! :) (Om du Sussie syftar på butiken på Söder?)

Och jag kommer beställa på nätet men känna på kameran innan, absolut, thats a must. Tack för Evelinas tips på nät-kamera-köp! :) Jag kollar dock alltid på pricerunner innan och tar det billigaste (soms amtidigt känns seriöst).

Jag tror faktiskt, efter era superbra tips, att det blir en Canon - dels för att jag har en sån nu, dels för att ni alla säger att att de har bra kameror:) Och så blir det nog en relativt enkel med schyrre batteritid osv:) Vore himla bra att den var TÅLIG oxå, för jag är så klumpig med saker...

Tusen tack, jag har verkligen fått hjälp!!!!

Förresten, VAD är det som inte är bra med t.ex Samsung? Någon som vet? :)

Sussie said...

Vad som inte är bra med Samsung, Sony, Panasonic etc... ?
I första hand kvaliteten. De brukar få smådel ungefär då garantin har gått ut. Skärmen slocknar eller några andra trevligheter.

Nä men jag tycker man på bilderna SER att det är en sämre kamera. Det som jag direkt har reagerat på då jag har fingrat med jobbets o mammas kamera tex (Samsung båda två om jag inte minns fel..) är att vitbalansen är alldeles galen. Å i båda fallen tröttnade jag på kameran innan jag hittade nåt ställe där man kunde ändra den.

Sussie said...

Ja, skulle tillägga en sak men sonen blev sur...

Ja, på jobbet tex då jag får bilder som är tagna med jobbkameran så ser man rktigt tydligt att det fattas saker i kvaliten. Bilderna är grådaskiga och ofta överexponerade.
Min kollega o jag suckar ofta djupt då vi får dessa bilder att arbeta med. Vi får sätta en halvtimme exxtra på at "färglägga" bilden innan den kan användas. Den är så platt o intetsägande.
Enorm skillnad mellan de bilderna o sen de som jag har tagit med mina Nikon kameror.
Min kollega brukar himla med ögonen o be mig ta andra bilder om jag är på väg åt de trakterna, för att vi båda mår dåligt av dessa dåliga bilder.
Skadade o krävande reklammänniskor kanske..? :)

It´s all about me said...

Sussie - thank you very much, nu har jag fått svar på frågorna. En Canon blir det (om de är lika bra som Nikon alltså - eftersom jag är van vid canon). Strax börjar sökandet efter schysst modell också... ojojoj!