Sunday, April 25, 2010

Jag har inte råd att äta onyttigt!

Det är inte alla lästa böcker som förtjänar att nämnas i den här bloggen, men Den Hemlige Kocken är en som verkligen gör det. Jag hade tänkt att läsa den skitlänge, men det har helt enkelt inte blivit av förrän i helgen.
.
Nu i efterhand inser jag att jag borde ha läst den för länge sedan. Plötsligt föll bara saker på plats, typ som att kunna prata ett språk och sedan få det förklarat för sig genom grammatiska regler. Jag har såklart alltid (eller länge) brytt mig om vad jag stoppar i min mage, och för det mesta lagar jag all mat själv, bakar mitt eget bröd och så vidare, men jag hade inte riktigt fattat att de råvaror jag bakar med är skit. Mjölet skit, vaniljsockret skit, saltet skit, kakaon skit, typ allt annat skit. Från och med nu köper jag bara från Kung Markatta och Saltå kvarn (som jag redan köpt en hel del produkter från redan innan). När jag gick runt på Ica Maxi nyss (mataffärer är min passion) njöt jag av att jag faktiskt kunde hitta i princip allting utan konserveringsmedel och tillsatser! Äkta mjöl, äkta kakao, äkta vaniljsocker (kilopris ca 7000spänn), mozzarella på buffelmjölk, havssalt och så vidare.
.
Hysteriskt, kanske något tänker. Investering i mig själv, tänker jag. Någon hade sagt till pappa att "jag har inte råd att äta onyttigt", och det är exakt så. Jag vill inte stoppa i mig mer skit. Nu är det andra bullar (literally speaking) som gäller. Plötsligt känner jag mig så otroligt befriad. Ingen mer light, inget mer Jaga Billigt, utan bara Äkta Vara.

26 comments:

Beatrix Vnunk said...

Men gud va skönt! Då förstår du kanske mitt argument att jag inte har råd att inte skänka pengar till barn som svälter. Precis så där resonerar jag också!

Jenny ö said...

Ja, helbra bok!!
verkligen en ögonöppnare. tåls att läsas igenom flera gånger under livet för att uppdatera.

It´s all about me said...

Hänger dock inte med på argumentet "inte råd att skänka pengar till barn som svälter" (??)

Anonymous said...

Välkommen till en ny värld! :)

Sussie said...

Har köpt uppföljaren och det var verkligen att få upp ögonen för saker o ting.

It´s all about me said...

Ny värld blir det kanske inte riktigt eftersom jag redan gjorde mycket av det, men en renare värld blir det garanterat!

Har oxå uppföljaren, och ser fram emot den!!

Anonymous said...

haha, gissade det skulle bli missförstånd där...

It´s all about me said...

Tänkte att jag kanske framställdes som att jag inte har haft någon koll whatsoever, men riktigt så var det ju inte... bara det att jag inte fattade att det var SÅ enkelt att byta till 100% ren kokosmjölk, kakao, vaniljsocker osv osv :)

Nu när jag dessutom har månadslön behöver jag inte ens reflektera över de få extra kronor det kostar!

Anonymous said...

Nej så menade jag absolut inte, så bra känner vi väl varann ändå att vi vet att det inte är så?!

Sen undrar jag om boken nu ändrat din inställning till att "onyttigheter är bra och att din kropp behöver dem-grejen" som vi diskuterade här på bloggen förra veckan?

Och med det menar jag heller inget illa utan tycker bara det är en intressant diksussion!

Nadia said...

Jag gillade också boken just för att man får upp ögonen för allt konstigt man stoppar i sig. Tycker dock det var för mycket rabblande av tillsatser och andra ämnen men saknade en utförlig redovisning för på vilket sätt alla dessa kemiska substanser påverkar människan. Intressant bok ändå.

pim said...

synd att nyttig mat=dyr mat:(

Beatrix Vnunk said...

Alltså enligt samma helhetsprincip: om jag har stålar över så lägger jag dem på bra mat för min hälsas skull, om jag har stålar över lägger jag dem på mindre lyckligt lottade för jordens hälsas skull. Typ karma. Pengar och kunskap måste alltid förvaltas.

It´s all about me said...

Anki: Nja, boken har inte ändrat min inställning till att inte ilja stoppa i mig onytigheter. Chips gillar jag bäst naturella (= potatis, olja, salt), kladdkaka kan nu bakas utan tillsatser osv osv, så det blir same-same...Egentligen. Onyttigt för mig menade jag snarare tillsatser.

Nadia: Förvisso sant, men det beror nog också på att det ännu inte finns några ånga studier på effekter...

Pim: Skillnaden är ändå inte så stor. En burk riktig kokosmjölk kostar 2kr mer än en vanlig, och då får man tänka på att den vanliga är sjukt billig. Nästan all mat är sjukt billig idag, så sammanfattningsvis blir även den "ena" maten EGENTLIGEN billig. Vissa saker blir rätt dyra, typ vaniljpulvret, men det är ju en lyxvara man verkligen inte ens behöver. Gillar man att baka, som jag, är det nog en bra grej. 35kr kostar en liten burk.

Beatrix: Hänger forftarande inte helt med, men jag håller med om att pengar och kunskap måste förvaltas :)

Anonymous said...

Jag fick bara uppfattningen om att det enda som motiverade dej att sluta med onyttigheter var att det visar sej på vågen. Så då tänkte jag nu att det kanske just är det här - utan tillsatser, härdade fetter, färgämnen och tomma kolhydrater - som kan vara motivationen nu..

Då du skrev om ett renare liv menar jag.

It´s all about me said...

Fast det mesta av onyttigheterna sedan innan är sånt som innehåller mkt kalorier, men inte så mkt skit. Typ naturella chips, nötter, ost, hempoppade popcorn, hembakta bullar...yum!!

Anonymous said...

Ok, det är så du tänker. Vi har helt enkelt olika syn på vad som är skit för kroppen.

Men jag håller med, det är gott med hembakta bullar! :)

Anonymous said...

PS. gör du chipsen själv?

It´s all about me said...

Nej fan, inte gör jag chipsen själv, hehe!! Jag har inbillat mig att Svenska Lantchips på Potatis, solrosolja och salt inte innehåller kemikalier och tillsatser, men de kanske ljuder även där. Skulle inte bli förvånad.

Är mäkta imponerad över att du aldrig verkar få i dig någon skit; aldrig dricka alkohol, en kopp kaffe ute, en kaka, en hembakt bulle... Jag trodde att även du åt något sådant ibland :)

Jag tycker inte det är skit för kroppen med något gott ibland, eller åtminstone inte för själen! :)

Anonymous said...

Jag har absolut inte sagt att jag aldrig äter chips, glass, bullar osv. och jag har heller inte sagt att jag tycker att man ska förbjuda det! Var och en med sitt, trots att det handlar om 17 kg eller 100 gr i veckan - det väljer man själv.

MEN det som sätter igång mitt ifrågasättande är din förmåga att vända saker till din fördel. Typ "jag går upp i FETT av att träna och INTE äta onyttigheter" vilket gör att hela din inställning blir positiv till kakor och bullar. Det att du får ökad matlust av träning förstår jag fullständigt, men då är det ju inte träningen det handlar om utan maten. Mer mat - hur hälsosam den än är - än vad man gör av med och man går upp i vikt.

Eller att du pratar om ett renare liv med att byta ut till rena varor med kakao och vanlijpulver samtidigt som du tycker det är ok med chips, popcorn och bullar om de är utan tillsatser. Det var därför jag frågade om chipsen för jag tyckte att du fick det att låta som att det nästan är hälsosamt med chips! :) Alltså jag tycker att du väljer jättebra alternativ men det är ju likväl onyttigheter och mindre bra saker för kroppen. Jag äter också skit, men jag försöker inte få det att vara hälsosammare än vad det är. Det kommer aldrig att finnas ett chips på marknaden som är bra för kroppen - tror JAG. Däremot säger jag inte att jag ALDRIG äter chips.

Alltså var det DET HÄR jag menade tidigare om hur viktigt det är med rätt INSTÄLLNING och målmedvetenhet + motivation om man ska nå sina mål. Svänger man nackdelar till fördelar så missar man en del som man inte själv märker.

It´s all about me said...

Alltså om jag hade trott att chips, bullar osv inte var onyttigt så måste du ju tro att jag är helt dum i huvvet ;) Såklart det inte är nyttigt för fem öre! Däremot är en bulle då och då nyttig för SJÄLEN :) Gärna utan tillsatser.

Det låter ju oxå som att jag vräker i mig onyttigheter nu, men så är det ju inte heller. Jag vet bara att jag oftast går ner i vikt om jag skiter i att vara hysteriskt nyttig och istället äter onyttigt ibland.

Sedan tror jag faktiskt också lite att jag är så, att när jag tränar SPARAR kroppen en del energi för att den vet at jag behöver den, medan om jag inte tränar så gör den av med mer överskott... Inget HELT ologiskt om man tänker efter heller - har även hört om andra sådana fall, undersökningar osv. Jag har säkert ätit "för nyttigt" och för lite i perioder, och kroppen ställer in sig på svält = går inte ner i vikt. Svårt med min balans. Om jag då äter vanligt och unnar mig saker, vilket INTE innebär färre kalorier per dag, så går jag ändå ner eller går åtminstone inte upp...

Sen mitt inlägg om att "Onyttigt är min diet" var ju menat ironiskt, såklart det inte är så att jag lever på onyttigt... jag äter allra oftast nyttig mat som jag lagar själv och det är också den mat jag tycker bäst om! :)

Med onyttigt som rubrik och med hänsyn till Den Hemlige Kocken, syftade jag heller inte på antal kalorier, utan på Onyttighet som Tillsatser, inget annat.

Och som sista tillägg - snackar skönhetskilon hit och dit samt någr akilon mindre skulle vara bra för att springa lättare, ingen onormal BMIvikt, då hade jag varit MYCKET mer strikt!!!

Anonymous said...

Men nu igen får jag uppfattningen om att du svänger det till något som detta inlägg inte alls handlar om!

Våra diskussioner slutar alltid på samma sätt, du vet precis hur du ska göra, gör allting rätt och är nöjd med din kropp. Bra så! Nu blandar jag mej inte i vikt och kostsnacket mer, huvudsaken man trivs som man är, kan njuta av livet och inte känner att man borde gå ner i vikt hela tiden!

It´s all about me said...

Oj, det var inte alls min mening att få det att framstå som att jag gör rätt och är nöjd. Jag är ju riktigt missnöjd och behöver proffessionell hjälp för att få rätsida på min kost... Med detta inlägg menade jag dock ingenting om att sluta äta fett/socker och goda saker, utan bara att dra ned på/sluta med onödiga tillsatser! Ordet "onyttigt" har liksom använts på fel sätt av mig (I guess) eftersom min intention var just tillsatser/kemikalier och fusk..."Inget mer light, ingen er skit" menade jag snarare att jag ska börja stoppa i mig riktigt fett och riktiga saker, så jag tror det hela missuppfattades :/ Jag tar gärna till mig av dina råd/en experts råd. Skulle tex. gärna ha dig som min personiga kost-coach, för jag tror och VET att du har riktigt bra koll!

Jag är väl helt enkelt bara lat och kommer med ursäkter :(

Anonymous said...

Och jag måste poängtera att jag inte är nån hälsoguru som älskar att sitta och knapra på morötter (lala-uttryck!:))och aldrig äter skit! Jag är gottegrisen NUMMER ETT som älskar hembakt och lakrits!! Och jag får ständigt jobba med den sidan av mej själv.. för..

..jag tror på HELHET och jag har lärt mej under vägens gång hur även socker & tomma kolhydrater sänker prestationsförmågan inom idrott OCH hur lätt det är att lite blir för mycket OCH hur det är att ta till bortförklaringar.. BEEN THERE DONE THAT! Och detta trots att man INTE ligger på onormala BMI-världen eller har desto mer övervikt.

Kanske är det därför jag ligger på så hårt med det här.. sorry för det!

Och klart som fan att man måste få unna sej ibland! Den linjen är jag helt inne på. Nu taggar jag ner så jag inte uppfattas som nån HYSTERISK BESATT morotstjej! ;)

It´s all about me said...

Anki, jag vet att du är otroligt hälsosam, duktig och INTE besatt. Du är SUND! (Förutom din enorma diciplin gällande kalori-intaget när du skulle gå ner i vikt, hehe). Jag beundrar verkligen din diciplin! Ja, hela din attityd.

Skulle i vilket fall vara intressant att ha dig som coach i typ två veckor som fick utvärdera min kost och kaloriförbränning...Tror att du har skitbra koll. Kanske kan jag muta dig till det?

Ps. Var precis ute och sprang en mil och älskar det! Det enda är att jag ofta efter sånna grejjer känner att "Jag får unna mig..." :P

Petra H said...

Jag försöker också leva och äta mer miljövänligt, utan tillsatser och mer "bio" som det heter här i Belgien. Ska bli mycket bättre på att läsa innehållsförteckningar (vilket jag ändå tycker att jag varit relativt bra på). Light-versioner av drycker har jag alltid hatat. Ska kolla upp mjöl, kakao etc när jag är redo att fylla skafferiet med det (när vi har en ugn!).
Förresten, såg att du och Beatrix missförstod varandra ovan; hon skrev "mitt argument att jag INTE har råd att INTE skänka pengar till barn som svälter"!! Två negationer utesluter varandra typ..

It´s all about me said...

Petra: NU fattar jag Beatrix påstående!! Måste ha läst sjukt slarvigt... fattade verkligen ingenting. Allting föll plötsligt på plats, haha!

Biodynamiskt heter det här med = bio. Känner mig så befriad!