Friday, October 31, 2008

It's all about that Sweet Feeling:

Det är alltid med lätta steg jag stiger ur tentasalen, aldrig först och aldrig sist, med typ all matsäck kvar och rosiga kinder. Ytterligare 15 högskolepoäng inkasserade och ett steg närmare...närmare någonting annat. Nu sitter jag här på ena jobbet till klockan 18 medan de flesta andra har halvdag, och vid 18:30 blir det badminton och pingis. En kort lycka faktiskt, för redan nästa måndag har jag en deltenta i kvällskursen, men ändå, nu unnar jag mig att lämna lagbok och böcker för en stund och bara göra ingenting. Sweet.
Ha en trevlig allhelgona-helg.
.

Thursday, October 30, 2008

It´s all about the Right Choice of Words:

Sterling har kraschat.
Ärligt talat, okej att man på nyheterna kan säga att börsen har kraschat, men Sterling? Är det inte lite väl Expressen-aktigt av tv 4-nyheterna att börja gårdagens nyheter med orden Sterling har kraschat när det handlar om en konkurs och inte om en flygplansolycka?
.

Monday, October 27, 2008

It´s all about Timing:

Vilken timing att jag:
.
1) skrev om vinäger-chipsen för nån månad sedan som jag saknar och som nu är på väg tillbaka in i de vanliga matvarubutikerna (länge leve estrella!)
2) Skrev om Maná igår i min blogg och precis just nu är det Maná-marathonRadio Amazonas 88.9 (fd Radio Andina som min segundo papa hade hand om). Jag har aldrig varit med om något Maná-marathon någonsin innan, om inte de hemma hos mig räknas förståss. Nu kommer jag dessvärre aldrig gå och lägga mig för låtarna tar aldrig slut och de har väl gjort ungefär 894326598643987432 stycken?
.
Undrar vad mer jag ska skriva upp att jag saknar, för att sedan få det inom en sjukt snar framtid? Hm, detta tål att tänkas på!
.
.

Sunday, October 26, 2008

Ett urval minnen från jan-mars 2007:

Eftersom jag satte in lite bilder från Puerto Rico nyligen, fick jag lust att göra ett urval från vinter 2007 som spenderades i Buenos Aires med ena systern, som de flesta redan vet och bilder de flesta redan sett, men ändå. Julieta Venegas som var riktigt stor med sin hit Eres para mi då och som jag precis lyssnade på, påminde mig så mycket. Jag hade glömt att jag ens varit där. 10 veckor i Buenos Aires? Det känns totalt avlägset. Kanske kan mitt lilla hop-plock påminna mig.
.

Jag försöker minnas...
...alla utflykter; här till Tigre den varmaste dagen ever. Cristobal, Ylva, jag och paraguayanen åkte båt i floddeltat
...alla (få) stunder på stränderna i Colonia del sacramento, Uruguay, där vi var några dagar i februari...syster och fåglar i Uruguay
...alla parkvandringar, här i Palermo bland kattbajs och miljoner myggor
...alla underbara väggmålningar
...allt häng med Ceratis trummis Sama (och Laura, argentinsk kompis från Puerto Rico-tiden), vilket känns mest overkligt av allt
... Evita Perons grav på kyrkogården i Recoleta
..lyftkranarna i Puerto Madero, hamnen i Buenos Aires
...El obelisco, på världens största aveny; 20-filiga avenida 9 de julio
...utflykten till San Isidro
...alla långa promenader för att komma till rätt tunnelbanestation...
...no jodan con Peron! -utanför El congreso, längst ned på vår gata, alltid något på g
...utsikten från vår balkong i lägenheten som vi hyrde - tornet som kryllade av fladdermöss
...torget vid El congreso, där vi alltid köpte empanadas
...att se Gustavo Cerati live, tillsammans med 200 000 till där vi höll på att kvävas och bli nedtrampade efteråt, but still - a dream coming true
...allt häng på vår balkong, avenida de mayo. Här med Victor efter mate-drickande ...allt systerhäng i Puerto Madero
...alla hostallfester, även fast vi aldrig bodde på det där- eller något annat hostall- i Buenos Aires
...alla pingismatcher på hostallet vi aldrig bodde på
...systrarna som lyssnar på Hugo Chavez tal på stadion
...Hugo Chavez håller tal - Sudamerica para los sudamericanos
...alla engagerade porteños, (Buenos Aires-bor)
...systrarna på avenida de mayo, på en av alla karnivaler, här innan vi anfölls av skumflaskor från grannar och okända
... Palermo Hollywood
...syster i parken utanför Puerto Madero
...systerhäng i La Boca
..
(Var jag verkligen där?)
.

It´s all about that I kept My Word:

Alltså, det är meningen att jag just nu ska sitta och tentaplugga, men vad gör jag? Jo, läser igenom egna gamla blogginlägg, kommer på att jag inte har lyssnat på mina favoritskivor på hundra år och bara måste rota fram dem och sjunga med högt, högt till Julieta Venegas (och snart Cerati, Tego Calderón, Maná och Don Omar - de två sistnämnda nästan bannlysta för puertoricaner), leka med min SodaStream jag fick av M i torsdags och skjuta upp pluggandet bara lite till.
.
Igår var vi på 30års-fest och som ni kanske kan ana er till genom fotot drack jag ett par drinkar (vem kan motstå en gratis blue lagoon?), men vaknade ändå idag totalt bra och ja, jag har hållt mitt ord om att bli seriös sedan tre år. Jag fattar det knappt själv. Ni får tycka att jag är hur tråkig ni vill, men jag skiter i det. Enda gångerna det har gått lite vilt till sedan dess är väl nån gång på Puerto Rico 2006 och Buenos Aires 2007, men ändå aldrig sådär. Festen påminde mig iallafall om old times, när det var latino-fester och Juliana que mala eres och Maná ur högtalarna, när jag tjattrade på spanska hela kvällen och fick det där bästa av Sverige - det lugna, fina landet med urskogarna, fast med sydamerikanska fester och latinomusik så fort jag ville. Jag saknar det lite faktiskt, de gamla dagarna när jag fick lite av allting. Att vara seriös har sitt pris.
.

Saturday, October 25, 2008

Ett par anledningar att vara Seriös:

Det finns väl många anledninga att bli seriös och sluta supa sig redlös, men här är två av dem:
.

Obs - det är inte personen på bilderna som har skrivit blogginlägget.
.

Friday, October 24, 2008

24 oktober trough Some Years:

Jag visste att det var något speciellt med den 24 oktober. Därför satte jag mig och letade i gamla bloggar för att hitta Det Där, och oj, den 24 oktober för tre år sedan var Dagen Då Jag Bestämde Mig För Att Bli Seriös, kanske den största utmaningen av dem alla.

24 oktober 2002

Jag har just gjort mitt sista läkarbesök inför greencardet. Det gick bra och jag har inget konstigt, "inte ens lite AIDS", som min läkare uttryckte det, haha. Igår var jag på ett latino-party i Flempan, för de som pluggar spanska på Universitetet, och det var bara spansktalande där från hela världen .

.
24 oktober 2004

Direkt efter jobbet på sjukhuset hämtade pappa mig och vi kollade på lägenheten i Ulriksdal. Ska TACKA JA med tanke på att 33kvm innebär 10kvm mer än vad jag har nu i studentlägenheten, och per år sparar jag ca. 16000 i hyra :) På kvällen åkte jag hem till min gamla gymnasietkompis S J i Stavsnäs (Bussen tog 1h från Slussen i ultrafart, trodde att jag skulle dö pga hastigheten på minivägen i skogen i all dimma). Vi stod mest och kramades hela kvällen och tjuvrökte + drack vin. .

24 oktober 2005

Ni är mina vittnen på att jag aldrig mer får bli full. Det går bara inte. Inget mer Berns, skumpa i VIP-rummet och hemma vid 05. Inget mer som igår och som så många andra kvällar. I´m done. Det är dax att bli seriös.



Thursday, October 23, 2008

It´s all about Detox:


Yogi tea Detox från hälsokostbutiker är det absolut godaste the:et jag druckit i hela mitt liv. Ni bara måste prova det. Jag är hooked! Yogi tea och fryst mango, finns det något bättre?

Medan jag drack det här måste jag ha detoxat typ hela min hjärna, eftersom jag kom fram till att:
  • Jag tänker inte prioritera stegtävlingen på jobbet längre. Bye-bye plats 1.
  • Jag ska göra högskoleprovet nästa termin. Sist var 12 år sedan och det gick uruselt, det kan väl knappast gå sämre?
  • Allt har en mening. Hur det än går, så får jag utgå ifrån att det är ment to be.

Undrar vad som händer om jag dricker det där the:et varje dag under några månader? Dax att göra mig en kopp medan jag pluggar med sprängande huvudvärk.

.

Wednesday, October 22, 2008

It's all about a little (?) Comment:

Så typiskt jurister - spana in titeln på boken jag läser just nu. En kommentar.
Sen när blev en kommentar en text på 600 sidor?

.

Monday, October 20, 2008

It´s all about Boricua Memories:

Jag har lite Puerto Rico-saknad och eftersom den mesta av min tid där tillbringades utan digitalkamera, men med mängder av riktiga foton tagna, kommer här bara en sammanfattning från 2006. Bilder saknas från tusentals ställen från tidigare år; Culebra, Cabo Rojo, Pinones, Manatí, Arecibo, Aguadilla, Luquillo, El Yunque, Río Grande, Ponce, Cayey, Fajardo osv, men de bilderna är i mitt fotoalbum och framförallt forever in my heart.

.

Torget i Caguas - Janinas och Pedros kaffevagn Kaffe&Mjölk samt personerna i fråga på bild.
En Medalla light i Viejo San Juan med Chemi, som jag bodde hos år 2000.
Humacao.
Kväll i Río Piedras där jag bott på många olika gator år 2000, 2001, 2003 & semester 2006.
Coconuts på ön Vieques. Första gången på Vieques juni 2001, andra juni 2006.
En av Vieques underbara snorkling-stränder.Strand på Vieques i spöregn. Jättesköldpadds-ägg till höger.
En vilsen IguanaVieques.
Flamboyan - ett typiskt Puerto Ricanskt träd. "Puerto Rico es la tierra de coquies, flamboyan y ay bendito" -sa en man till mig då jag jobbade som wedding cordinator på Carnival, San Juan.
Storm på gång över Vieques.Jorge och hans bebis Adrian Marcos i deras hus i Gurabo. Snart blir han pappa igen!
Kväll i Viejo San Juan. Dax för lite poesikväll på Neyorican café.
Promenaden i Viejo San Juan längs vattnet by night.
Welcome to The Beach, San Juan.
Ocean Park, San Juan.
Sneak Out ungefär mitt i city, San Juan.
La tierra del borinquen; Puerto Rico!



It´s all about mina Senaste-Västvärlds-Irritationsmoment:

  • När någon på t-banan eller arbetsplatsen sitter och visslar en glad melodi, gärna typ klockan sju på morgonen med lagom falska toner.
  • När någon blonderad pudelliknande typ har mobilen på högtalartelefon på t-banan och pratar vilt och brett om vilket svin han är alltså liksom ba mellan tugummibubblor som smäller och parfym-moln som stinker. Gärna en fredag runt 18, då man är sådär extra pigg och glad på väg hem från jobbet med total huvudvärk och torra ögon. (Fattas bara en visslande man bredvid på andra sidan).
  • Att det är hål i mina skor, så att de blöta löven jag givetvis ska kliva på hela tiden gör att kallt vatten sipprar in, samt att de sliter sönder alla strumpor på ena hälen, och ändå fortsätter jag att använda dem och strump-förrådet minskar i rekordfart.
  • När boken finns inne på biblan, och därför kan man inte reservera den, men i själva verket är det någon sniken wannabe jurist som gömt undan den för att ha den i fred.
  • Att det började växa svampar i min planta. Är det kanske bättre att inte köpa Eldorados blomjord i fortsättningen?

Over and out.

.

Sunday, October 19, 2008

It´s all about Goda Grannar III:

Efter badminton och pingis på fredagskvällen satte jag mig ned vid köksbordet och skrev ett brev till grannen Rune, eftersom jag fick extremt dåligt samvete över mitt klagande då han lider av ledvärk, nedsatt hörsel och är 82 år. Lika fint ihopvikt som hans och med hans eget gem la jag ned lappen i brevinkastet och hoppades att han skulle svara nästa dag. Idag är det söndag och jag har inte hört någonting, varken tv:n på den sedvanliga höga volymen eller en liten lapp i brevinkastet. Tänk om jag har berövat honom den sista glädjen i livet? Är jag plötsligt den dåliga grannen?
.

Friday, October 17, 2008

It´s all about Goda Grannar II:

Somliga går i trasiga skor, och jag är en av dem, sparkandes på gula och röda löv, känner hur det blöta sipprar in och gör foten kall, men ändå går jag där efter att ha lämnat en lapp i grannens brevinkast eftersom han har tv:n på högsta volym jämt efter 22 och innan 07, förväntar mig en fight som där jag bodde innan, där it was all about arga lappar i porten och tårar i tvättstugan, men får istället en fint ihopvikt lapp tillbaka där det förklaras att jag är 82 år, hörselskadad och mina ojämna sovvanor beror på ledvärk men jag ska inte störa er mer, och jag får såklart dåligt samvete då tv:n säkert är Runes enda nöje och måste skriva en ny lapp till svar. Undrar om han svarar lika fint på den? Vi kanske kan bli lapp-i brevinkastet-kompisar?
.

Thursday, October 16, 2008

It´s all about Adventures:

Jag har hittat en blogg som får det att skära i hjärtat av saknad, som får mig att slitas mellan utmaningen att vara på samma ställe, plugga, jobba, vara duktig, och att slänga mig iväg på nya äventyr. Jag är redo för mer nu, inte som då, att bara åka utan någonting och bo bland kackerlackor och hänglås på dörren, utan som jag hade velat ha det då, som jag hade haft det om jag hade varit lite äldre, lite mer erfaren, lite smartare. Men samtidigt, om jag hade varit lite äldre, lite mer erfaren, lite smartare, hade jag aldrig åkt då, aldrig sett det jag såg, aldrig känt det jag kände. I have to go back.
.

Tuesday, October 14, 2008

It´s all about Vertigo:

Eftersom vi oväntat fick sluta tidigare idag i skolan satt jag och kollade igenom underbara små videos från Sicilien i somras med M och förundrades över allt vi hann med på bara en vecka.
.
Det här klippet är dock Mitt Värsta Minne.
.
Medan M glad i hågen (fast med inre skäck visade det sig senare) filmade den minimala stigen med ett typ tvåhundra-eller mer-meters stup rakt ned på sidan hade jag kravlat mig upp i "skogen" och satt och grät medan jag krampaktigt höll mig fast i typ grässtrån eftersom jag drabbades av akut vertigo. Så här i efterhand fattar jag inte ens hur jag vågade gå såpass länge på de hala stenarna bara några decimeter ifrån stupet utan att få panik. Det extra läskiga var, att när vi kommit ner från La Rocca där detta alltså filmats, började det spöregna och hagla. Och gubben som satt och vaktade ingången tog allas nationaliteter rutinmässigt innan man gick upp eftersom det kan försvinna folk däruppe då det är oväder och sånt. (Ibland vill jag liksom inte förstå italienska även fast jag för det mesta gör det).

Ps. Även om videon i sig förvisso är helt odramatisk så kändes det inte odramatiskt inombords.

.

Monday, October 13, 2008

It´s all about that you Have To Do This:

Jag måste sno detta av Egon, med modifierad fråga 5. Jag fattar ju själv att inte så många läser min blogg just nu, men ändå. Please? Om ni visar att ni läser kanske det sporrar mig att skriva bättre. Eller iallafall ...mer.
.
1. Vad pysslar du med om dagarna?
2. Hur länge har du läst min blogg?
3. Känner vi varandra / Har vi träffats? (Hur?)
4. Vilken är den bästa boken du läst i år?
5. Din favorit-någonting just nu? (valfri kategori)
6. Vilken är din favoritblogg?
7. Önska något. Vad som helst!
.
Kiitos, moi!
.

It´s all about Färjan:

Åh nej. Jag skäms!
Om ni har sett programmet Färjan förstår ni vad jag menar.
Hur kan folk utsätta sig för sånt där?
Jag förstår verkligen varför M och jag gick av båten efter 30 sekunder när vi av någon underlig anledning hade inbillat oss att vi skulle åka på kryssning till Åbo.
Alltså, nej, det är så pinsamt ibland att vara svensk.
.

Thursday, October 09, 2008

It´s all about Work and my Evil Eyes:

Jag är helt slut i hjärnan efter timmar med att översätta dokument och riktlinjer på nya jobbet från svenska-engelska. Mot slutet av dagen spillde jag ut en kaffekopp över mitt skrivbord och glömde bort enkla ord såsom bevilja och bedömning på engelska, så jag tyckte att det var dax att gå hem.
.
Efter max en halvtimme hemma måste jag iväg och göra synunderökning nummer fyra på mindre än en månad eftersom jag är ett av de svåraste fallen hittills och mina pupiller reagerar inte som de ska och ena sekunden har jag astigmatism och nästa inte. Till min lycka var optikern igår en ung, glad tjej som avslutade timmen med att säga ikväll ska jag hem och läsa på om pupiller innan vi fortsätter imorn! Vilken underbar optimism!
.
Själv är jag halvt förstörd efter grupparbeten, uppsatsinlämning, nytt jobb, farmor-sorg, stegtävlingen (som jag efter en månad fortfarande ligger etta i av ca 140 pers), universitets-seminarier på kvällstid och annat. Jag vill bara att terminen ska ta slut.
.
.

Wednesday, October 08, 2008

It´s all about The States:

Min ena lillasyster åker till San Francisco nu i oktober och åh vad jag är avundsjuk. Jag var där för tio år sedan med pappa och susade fram i cable cars, åt räkor i Fishermans Wharf, gick över Noble Hills, kollade böcker på City Lights, åkte över golden gate till Sausalito, under golden gate runt Alcatraz, åt supergod pizza och superäcklig fisksoppa, såg sjölejon och Gay Pride, var upp på Twin Peaks med utsikt över hela staden, gick i Golden Gate Park och var till den japanska trädgården, käkade mat i China Town, gick upp och ned för världens krokigaste gata (Lombard street), besökte vaxdocksmuseum, jag läste Jack Kerouacs On the Road och som avslutning blev vi skrämda av buskmannen som senare var med i Philis och Fredriks tv-program.
.
Trött som få åkte vi vidare efter några dagar till Rochester i New York State för att hälsa på farmors kusin och hennes man; såg kolibris och fyra kyrkor i en och samma korsning, åkte förbi Finger Lakes och kände stanken av överkörda skunkar, drog på oss gula regnrockar och gick under ett fall i Niagara Falls, svettades och åt glass, hann med en timme i Kanada och såg stället där det antagligen mest kända fotot någonsin på Marilyn Monroe är taget - där hennes vita kjol blåser upp. Ännu mer trött hälsade vi på släktingar, varav den ena inte kunde sluta stratta och visade sig ha en störning, åkte till ett runt hus och såg på modellplansbyggen och åt nybakad bröd varje morgon direkt från bakmaskinen som inspirerade pappa att köpa en egen i Sverige.
.
USA, åh, USA...det känns lite som en outtalad restriktion att man inte får älska USA, but I do. Alla ställen jag varit på i USA är så speciella och har så mycket att erbjuda; Tempot och storheten i New York City där vi på en vecka fick ihop en lång Crazy People List, den softa attityden och de coola husen i South Beach Miami, Puerto Rico som är mitt andra hem, US. Virgin Islands och New Jersey med sin baseball. Niagara Fallen! Upstade New York! Och San francisco, San Fran! Vilken pärla!
.
I wanna go there again!

Sunday, October 05, 2008

It´s all about Hair:

Jag har klippt av håret framför spegeln, tagit en lugn helg sedan begravningen och beställt dyra hårprodukter på nätet utan alkohol (alkohol torkar ut, och jag har redan extremt torrt hår).
Nu jäklar ska jag göra allt för att återvinna mitt hår. Alla tips mottages gärna, men inte sånna vanliga som vitaminer, rätt kost, silica och inpackning, utan gärna specialare á lá kaffe i håret, en kur av ägg och öl eller liknande ovanligheter som ger resultat.
.

My State Of Mind:

Alldeles för mycket saker som snurrar runt. I just need some peace and quiet.
.