Saturday, November 28, 2009

Min träningsvecka:


Min träningsvecka har inte alls sett ut som den brukar, men jag tror att det är bra att bryta mönster i träningen och chocka kroppen med något annat än vad den är van vid för att ändra förbränning och muskler. Med detta sagt så har min vecka sett ut som följande i motionsväg:
.
Måndag: Rask promenad till och från jobbet (sammanlagt 1h; 7km), 6km löpning på 35.06min
Tisdag: 60min rask promenad, 300 situps. Tisdagar brukar annars ägnas åt 90min spinning och bodypump, men jag var sjukt trött.
Onsdag: Rask promenad till och från jobbet (sammanlagt 1h; 7km), 55min activio-spinning (med pulsband) med träningskompisen + en till nyfunnen träningskompis!
Torsdag: 60min rask promenad, skulle gå på 30min step men gick ut efter 10min av passet och körde löpning 15min (2.7km) samt 30min core med träningskompisen. Irriterad som fan på att jag skulle testa step istället för att gå på min vanliga favorit 55min spinning. Bad choice!
Fredag: 50min body pump. Mer hanns inte pga plugg och dansk 25års-middag i Vallentuna.
Lördag: Idag. 60 min rask promenad, 200 situps, grym träningsvärk i benen så att jag knappt kan röra mig.
Söndag: still left. Får se om träningsvärken släpper så att jag kan ta mig an ett bodypump-eller spinning-pass. Alternativt endast promenad.
.
Jag är ingen överdriven tränare, mer tid eller ork än såhär har jag inte, åtminstone inte nu då jag skriver C-uppsats på heltid och har jobbat 55timmar exklusive 2 timmars flygtid de senaste två veckorna, trots att jag ska jobba 15-20timmar i veckan.

Thursday, November 26, 2009

Julmats-lista:

Lyssnade på julmats-snack på P3 igår på väg till jobbet under min 3.3kilometerspromenad som jag går i ur och skur. Klockan 8 på morgonen totalt drägglade de över prinskorvar, rödbetssallad, sill, köttbullar... och jag var tillslut tvungen att byta kanal för att inte må illa. Vad finns det som är gott på julbordet?! Not much...
.
Så här tycker jag om...
.
Jansons: vidrigt
Risgrynsgröt: vidrigt
Prinskorv: äter som bekant inte rött kött, och allra minst äckelgris
Köttbullar: äter som bekant inte rött kött, och allra minst äckelgris
Julskinka: äter som bekant inte rött kött, och allra minst äckelgris
Sill: okej att jag älskar fisk, men sill är avskyvärt. I alla former.
Rödbetssallad: snuskigt, äckligt
Lutfisk: här är en till fisk som jag bara undrar BUT WHY om...
Knäck: skitjobbigt för tänderna, inte särskilt gott
Kola: skitjobbigt för tänderna, inte särskilt gott
Mandelmassa: fruktansvärt äckligt
Ischocklad: smakar kiss. Äckel.
Sallad: yes, äntligen något jag kan peta i mig!
Potatis: utfyllnad, äntligen något jag kan peta i mig!
Stark ost: svingott! Synd att jag egentligen inte tål laktos, men det finns ju tabletter...
Vörtbröd: rätt gott faktiskt, speciellt med starka osten
Pepparkakor: degen är ju god...
Lussebullar: gott i kanske en tugga, förutsatt att degen INTE innehåller russin
Glögg: mandlarna och russina är goda...
Snaps: tradition, men fruktansvärt äcklig, tar en bara för Att
Julmust: blä! Kan ta ett par klunkar bara för Att
Rödkål: ätbart! Men extremt sällan det finns med på julbordet
Lax: när laxen kommer fram, då gör jag kullerbyttor av lycka!
Clementiner: när skålen är fylld av clementiner, då gör jag kullerbyttor av lycka!
Valnötter: när valnötterna kommer fram, då gör jag kullerbyttor av lycka!
.
Min julmat kan alltså bestå av vörtbröd, ost, sallad, potatis, pepparkaksdeg, lax, clementiner, russinåmandlar och valnötter. Sen en äcklig snaps och ett par klunkar julmust på det, bara för Att.
.
Ps. Jag älskar julen i övrigt.

10 år och några till:

Här var jag 19 och det var fortfarande nittiotal, jag jobbade på McDonalds och bodde inneboende i Rågsved. Samma år åkte jag till Puerto Rico för första gången, efter att ha varit på Dominikanska Republiken och Haiti under sommaren...
m
I söndags fyllde min yngsta syrra 19 år. NITTON ÅR! Sista tonåret liksom, och själv känns det som jag själv nyss fyllde 19. Vi firade med tårta, mamma, mormor och syskon och jag blev som vanligt lite panikartad á lá var tar tiden vägen? 10 år har gått sjukt snabbt. Min värsta farhåga är att sitta där som en gammal sladdrig, bitter kärring och ångra mig, tänka att jag har slösat bort min ungdom och önskar vrida tillbaka tiden. Kanske är detta en av anledningarna till att jag vill göra så mycket som möjligt nu (med risk för att vara konstant stressad). År 2008 skrev jag förövrigt om "Juni genom 10 år" på bloggen, så detta med 10 år verkar vara något speciellt för mig...
.
Spontant kan jag komma på att jag under dessa tio år har...
* Rest grymt mycket (30 länder sammanlagt i livet)
* Bott fram och tillbaka i Karibien under några år, la tierra del Borinquen...
* Bott ett år i Spanien
* Lärt mig grymt mycket språk!
* Kammat hem så många högskolepoäng att jag inte ens kan räkna dem - eller ja, 315 kanske? + ett års språk- och samhällsstudier i Spanien dårå. Och en termin på komvux
* Jobbat på sjukt många olika ställen, alltifrån wedding coordinator, teamledare på McDonalds, bingohall, juristassistent, spansklärare, dagisfröken och butiksansvarig till städare på toalettfabrik (plus kanske 10 ställen till. Eller?)
* Fått världens bästa deltidsjobb nu (Läkemedelsföretaget)
* Haft sjukt kul
* Och även sjukt tungt många gånger
* Fått bra förstahandskontrakt, efter typ 25 flyttar
* Påbörjat skrivandet av en bok
* Faktiskt gjort i princip allt jag har velat
* Blivit lycklig, vilket är viktigare än allting ovan, men samtidigt utan det ovan, skulle jag nog inte ha varit lycklig idag
.
Jag har dock satt upp ett nytt tidsmål för fler realistiska grejjer. Innan jag är 33 vill jag...
* Ha färdig utbildning
* Vara i mitt Livs Form (konditionsmässigt, styrkemässigt, humörmässigt)
* Ha skaffat körkort
* Kanske ha en liten bebis på väg (oj oj vad jag har ändrats sedan jag träffade M...)
* Ha en trivsam sysselsättning på heltid
* Ha skrivit en bok
* Vara mindre stressad
* Fortsätta vara lycklig!

Wednesday, November 25, 2009

Länge leve den svenska köttindustrin!

Det här med att "Jag-köper-ju-bara-svenskt-kött-så-det-är-okej" håller liksom inte. Läs bara dagens Metro där det skrivs att 98 av 100 svenska gårdar som har besökts av djurrättsalliansen har polisanmälts. "Grisar som äter upp döda grisar i stian. Vanvårdade djur med liggsår".
.
Kommer det här som någon chock eller?
.

Friday, November 20, 2009

Resumé av min business-trip till DK:

Mr. Anna anlände på Kastrup i tid och dagarna var sjukt fullproppade. (Fast vi hann bara med ungefär en tredjedel av vad som stod på schemat. Och så tänker jag på norska igen, vilket gör inlägget lite jobbigt att skriva. Extra jobbigt eftersom jag egentligen inte kan norska).
.
Anyways. Efter ungefär 9 timmar jobb, exklusive resan och tusen taxiresor, spelade vi två timmar torsdagsbowling på värsta disco-hallen med varsit glas champagne och för stora bowlingskor, och jag vann faktiskt över hela teamet rätt överlägset eftersom jag fick flest strike's. (Dock är vi bara 5 pers, men målet var såklart att vinna över chefen). Vi käkade sen traditionell dansk jule-frokost (Jul-lunch, fast det var julbords-middag) och jag pinade bland annat i mig en minipotatis stekt i smör och socker (det gäller att testa andra länders traditioner), innan vi äntligen landade på hotellet framåt 22:30. Mitt rum hade en stor massagestol, så efter några minuters night-mode sov jag grymt kungligt i flera timmar. Det var dessutom samma hotell som sist, så jag kände mig lite hemma.
.
Idag blev det frukostbuffé på hotellet efter morning-mode i massagestolen, och vidare sex timmars möte innan vi åkte till lufthavnen och hamnade mitt i hela havet av pilgrimmer som skulle ta flyget till Mecka. En var seriöst klädd i en vit handduk. Vinkade efter det adjö till mina kära norska kollegor och hann köpa lite Victoria Secret-produkter och danska pepparkakor innan jag sprang in i en svensk kollega som skulle med på samma flyg som jag, en flight som lyckligtvis landade 5 minuter innan utsatt tid.
.
På plats hos M nu, ska snart sova, för imorgon ska vi till Fagersta hela dagen med pappa och syster och besöka farmors grav.

Thursday, November 19, 2009

Off to Copenhagen.

*Gäsp*
,
Taxin hämtar mig 5:25, planet till Köpenhamn går 07:00, sen ä're möte/training och middag till kl.22, och upp på möte hela dagen efter också, hemma fredag kväll.
.
Skoj att det står "Mr. Anna..." på min biljett.
.
Hörs!

Wednesday, November 18, 2009

Studielånet dubbelt så dyrt som bolånet.

TACK Dages Industri för att ni äntligen skriver om detta som jag tjatat om rätt länge, men varje gång fått till svar att CSN är sååå förmånligt...
,
"Studielånet dubbelt så dyrt som bolånet
2009-11-18 18:30
,
Räntan på studielån är mer än dubbelt så hög som för rörliga bolån. Ändå rekommenderas låntagarna att betala av andra skulder i första hand. Inte någon gång under 2000-talet har det varit så pass stora skillnader som det är i dag mellan räntan på studielån och den rörliga boräntan. Efter skattereduktion är snittet på den rörliga boräntan just nu ungefär 1,1 procent medan studielånsräntan är på 2,5 procent - eller cirka 130 procent högre. Även om räntan på studielånet förväntas sjunka nästa år till 2,4 procent, lär det dröja minst ett år innan bolånet är dyrare än CSN-lånet..."

Jag saknar dig, jag saknar dig.

Till: Farmor
Adress: Himlen
.
Grattis kära farmor på 87-årsdagen! Jag tänker på dig och saknar dig.
h
Kram från Barnbarnet, på jorden.

Tuesday, November 17, 2009

It's all about lite jädra Balans.

...Nyss var jag så hungrig att jag inte visste om jag skulle klara av att gå och träna...

...Efter den här tallriken är jag så mätt att jag inte vet om jag kommer klara av gå och träna...
.
Bra där.

Sunday, November 15, 2009

Fredagsnöje på VegaBaren.

Jag var nästan helt till mig när M, två av hans kompisar och jag begav oss till VegaBaren i Haninge i fredagskväll. Fy fan vad nördigt, egentligen. Folk sitter och dricker öl eller vad vet jag, och jag äter en fiskburgarmeny ute i förorten, och gillar't.
.
VegaBaren är faktiskt lite speciell - Det sägs att den är Sveriges första hamburgerbar med sina 45 år på nacken, och de har även specialburgaren sambal som görs på plats och serveras med bearnaisesås (I don't eat red meat, though). Trots att Vega är öppet dygnet runt är det alltid lång kö för att beställa, men ändå har man maten snabbare än på vilket McDonalds som helst. På somrarna är det livemusik och raggarbilar, och dessutom har tydligen Expressens läsare röstat fram VegaBaren som Sveriges bästa korvmoj 2009.
.

(Så kanske kan detta ge lite förståelse för att jag blir lite uppspelt av att få åka dit en fredagskväll trots allt..?)

9.

Vi såg äntligen 9 i veckan, som jag har velat se sedan den 9/9-09 (jag och datum...), och jag gillade den a lot. Filmen, med Elijah Wood som huvudvarelsens röst, handlar om ett gäng på 9 stycken vilka kämpar för att överleva då mänskligheten har dödats i krig med maskiner. Grymt bra gjord! Handlingen kunde förvisso ha varit lite bättre, men den var helt klart sevärd och levde upp till mina förväntningar.
.
Jag har också hunnit se lite andra filmer på sistone, men jag struntar i att skriva om sånna som inte lämnar något egentligt intryck.

Tuesday, November 10, 2009

Fuglesang snackar rymd, jag snackar telepati.


- ring, ring, ri..
- Jag kommer inte att gå, jag hinner inte,
svarar pappa utan att säga hej eller något liknande, när jag ringer honom klockan 17 idag.
- Jaha, okej, jag förstår, svarar jag,
och kommer på att vi syftar på samma sak utan att nämna det -
Den öppna föreläsningen med Fuglesang idag kl. 18:30 på AlbaNova såklart. (Stockholmare - gå på den!)
n
Så nu har jag ingen att gå med på föreläsningen, och gällande träningen är det KaTaStRoF! Träningskompisen åkte nämligen till Thailand i dag i två veckor, vilket betyder att jag strax måste masa mig iväg själv på 90min spinning och body pump. Jag måste medge att det är rätt lockande att ligga i soffan och äta choklad istället (efter en dag av jobb och handledning av C-uppsatsen), men jag ska gå. Så, nu är det skrivet i bloggen (dvs skrivet i sten), ingen återvändo alltså!

Monday, November 09, 2009

Krulltotten på äventyr.

Det är sorgligt samtidigt som sjukt roligt att kolla igenom farmors gamla foton på mig själv. Det finns hur många som helst, varav många jag aldrig hade sett innan. På något vis påminner de mig om en hel hög fina stunder som jag egentligen inte minns...
,
Och så har jag svårt att förstå hur jag kunde tycka att jag var så extremt ful, jag var ju svinsöt ju! Nostalgi!
,
Pappa och jag
,
Det där med ett finger i munnen när jag tänker har liksom stannat kvar...

Minisyster, pappa & jag i Dalarna

Saturday, November 07, 2009

Mar adentro, mar adentro.

M och jag såg precis den spanska filmen Mar Adentro (the Sea Inside/Gråta med ett Leende) och helt ärligt grät jag nästan hela tiden. Det var nog en av de sorgligaste filmer jag har sett i hela mitt liv, och helt klart en av de bästa på mycket, mycket länge.
.
Mar Adentro, baserad på en sann historia, fick oscarspriset för bästa utländska film när den kom ut 2004, och det är inte svårt att förstå. Den handlar om Ramón som bröt nacken 28 år tidigare och sedan dess är totalförlamad. Han kämpar för aktiv dödshjälp eftersom han inte kan ta sitt eget liv, och ja, bara det säger väl ganska mycket om sorglighetsgraden i filmen.
..
Filmen är regisserad av Amenábar, som tidigare har gjort bland annat Los Otros (The Others), Tesis och Abre Los Ojos (den sista kanske mest känd från den senare amerikanska versionen Vanilla Sky), och han är i allra högsta grad en mina absoluta favoritregissörer. Herregud, alltså - finns det något bättre än spanska (och mexikanska) filmer?!
,
Med tanke på min enorma mängd tårar denna kväll vet jag inte om jag riktigt rekommenderar den som lördagsnöje, men den som inte har sett den har verkligen gått miste om en riktigt, riktigt bra film.
.

Thursday, November 05, 2009

Tackar nej till experimentet svinvaccin.

Jag hade faktiskt bestämt mig för att ta vaccinet mot svinis. Efter mängder med diskussioner med kollegorna på jobbet (som är utbildade inom läkemedel), efter funderingar hit och dit samt era tips, var det egentligen bara ett argument som fick mig att bestämma mig: solidaritet.
.
Så inför morgondagens inbokade vaccinering på jobbet började jag idag fylla i Hälsodeklarationen och ba nej, something isn't right. Jag vill inte vara en försökskanin! Hon som typ beställt allt vaccin på jobbet sa lite halvt skämtsamt men var inte så gnällig, du hade ju bestämt dig. GNÄLLIG! Är man gnällig när man ifrågasätter, inte blint följer statens rekommendationer och väger argumenten fram och tillbaka? I don't think so.
.
Här är mina argument emot för egen del:
  • Vaccinet är alldeles för nytt. De vet inte om man behöver fler doser, hur länge det sitter i, vilka långsiktiga biverkningar som finns...Alla kliniska prövningar är gjorda i rekordfart.
  • Att virus ofta kommer tillbaka muterat, och då ännu värre. Har man redan ett naturligt immun mot viruset klarar man sig bättre (tänk t.ex. varför gamla inte behöver vaccinera sig - många har skydd genom influensor som härjade på 50-60talet).
  • Man kan smitta trots att man är vaccinerad (så här ryker solidaritets-argumentet), även om risken kanske minskar. Å andra sidan är det ju lättare att veta att man smittar om man verkligen är sjuk och kan stanna hemma, och inte går runt frisk men ändå bär på smittan?
  • Jag erkänner att jag är paranoid och tycker inte det är helt omöjligt att allt är ett jippo för att tjäna pengar, alternativt gallra, testa... (Ja, jag har läst 1984...)
  • Tillverkarna är friskrivna allt ansvar om något skulle hända.
  • I Tyskland tycker de att vi är dumma i huvvet som har det här vaccinet, eftersom det har ett annat som inte innehåller en "massa" farliga ämnen.
  • I Tyskland ska man INTE vaccinera sig om man är gravid, i Sverige ska man. Detta är ytterligare tecken på att ingen egentligen vet någonting. Jag litar heller verkligen inte mer på svenska staten än den tyska.
  • Några har dött relaterat till vaccinet, många blivit sjuka.
  • Jag är inte i riskgruppen, så av egoistiska skäl eftersom solidaritets-argumentet redan har rykt. Alla som har dött av svinis har varit i någon av riskgrupperna.
  • Förr var rökning bra, och p-piller var inte skadligt. Jag litar inte på folk bara för att de är utbildade på området, det enda som bevisar något är tiden...
  • Fler dör i vanlig influensa varje år, men det skrivs det inget om eftersom det mest är
    gamlingar som ryker, och det klappar ju staten händerna för - hurray, mindre pension att betala ut!
  • Vaccinet är ju för bövelen ändå bara effektivt i max ett år! Sen måste man ta ett nytt, och ett nytt, och ett nytt... Tillslut är man resistent och har inget skydd mot framtida influensor och virus som med all säkerhet kommer dyka upp.

All in all är jag ju naturligtvis ingen expert, but I've got a feeling...

Äntligen...fredag?


Gud alltså, det här med veckodagar är rätt jobbigt att hålla reda på.
.
I onsdags vaknade jag upp och liksom aaaaah, äntligen fredag!
Men icke.
.
Framsteg mot förra veckan iallafall- då vaknade jag nämligen redan på måndagen och liksom aaaaah, äntligen fredag! Illa.
.
Det vore schysst att vakna upp imorgon och tänka jahopp, redan måndag igen, för då skulle jag verkligen njuta av att ha fel för en gångs skull.

Wednesday, November 04, 2009

Nattlig intelligent konversation, part I:

-Har jag blivit tjockare?
-Hm, lite mer köttig har du kanske blivit
-Va?
-KÖTTIG
-Jaha, okej, men jämfört med sen när?
-Ja, sen tidigare
-Ja men typ sen när? Ett halvår sen?
-Ja kanske, men det spelar väl ingen roll, du är ju samma person, så länge du inte börjar vräka i dig delicatobollar
-*Pjuh*
-Och massa Ben & Jerrys...
-Oups...
-??
-Men du vet ju inte när det var ett halvår sen, säg en specifik tidpunkt, typ då vi var i Norge?
-Ja kanske det
-Men det var ju bara tre månader sedan!
-Tiden går så fort, jag hinner inte med
-??
-Kan.Inte.Prata.Trött.Vet.Inte.Vad.Jag.Säger.
-Okej, godna...
-ZzzZzz

It's all about presumerat prerogativ.

Jag har alltid undrat varför vissa verkar ha som mål att sätta dit en på tentor. Typ ställa frågor relaterade till fotnoter och stenciler utdelade i sista sekund. Why? Med lite otur blir det första omtentan på åratal, surt som fan eftersom jag kände pirr i hela magen över att this might be it - sista tentan innan fil.kand.
.
Men, no time to chill. Jag jobbade efter tentan och var typ sist kvar på kontoret innan jag gick hem i vackert höstmörker och slog upp böckerna igen: C-uppsats-stress på hög nivå.
.
(Och så skulle jag vilja tillägga att jag är tillsammans med den duktigaste i världen, men jag får ju inte skriva om'ett eftersom han tycker bloggar är roten till mycket ont).

Monday, November 02, 2009

Obiter dictum.

Imorn är det 15p's tenta som gäller, och jag har laddat med Marabous säsongschoklad (älskar nya smaker på typ allt och kan inte motstå att testa- snacka om att ha gått på försäljningsknepen).
.
I vilket fall gillar jag inte Dagen Innan Tenta. Jag kan liksom inte koppla av även om jag har sagt till mig själv att jag får unna mig det. Istället har jag jobbat 3h hemifrån, gått 1h promenad, sökt på typ tusen olika låtar på spotify, hoppats på uppdateringar i favvobloggarna var femte minut och tvingat mig själv att se på grannfejden. Allt under en ofantlig, onödig stresskänsla. Äntligen får jag lägga mig och sen bli av med detta klockan 09:00!