Wednesday, October 21, 2009

Gratis vaccinering mot Säsongsinfluensa & Svinis.

Vi har blivit erbjudna gratis vaccinering av jobbet mot säsongsinfluensa och svininfluensan. De kommer alltså till vårt jobb och vaccinerar på arbetstid. Jag har varit rätt skeptisk mot detta (och är) och vet inte hur jag ska göra. En läkare har t.ex. sagt att man får i sig mer kvicksilver av att äta fisk än av att vaccinera sig, men det är ju såklart annat jag är skeptisk mot också.
.
Frågan är hur jag ska göra?
.
Ps. Pappa kallar svininfluensan för Nasse-sjukan.

21 comments:

Sussie said...

Jag har också funderat av och an på det där. Vi får också vaccin mot vanliga influensan från jobbet.. inte mot svinis dock för tydligen ska bara riskgrupper o vårdpersonal vaccineras här. Vi vanliga människor får den kanske i vår.. och då har jag säkert haft det redan.
William borde få svinisvaccinet men jag vet ärligt talat inte vad jag ska göra.

Just kvicksilvret har de ju sagt att inte är nåt att oroa sig över men det är annat också... det är inte den naturliga vägen för kroppen att få i sig antikroppar så det kan hända en massa lustiga saker tydligen. Kusligt. :P
Endel kopplar till och med autism till vaccinering. :P

Vanliga vaccinet tar jag iallafall inte..

egon said...

Dum fråga kanske, men är det inte gratis för alla? Jag vet inte hur jag ska göra faktiskt. Galet svårt! Om man tänker enbart på sin egen situation så skulle jag ngo inte vaccinera mig, men om man tänker utifrån att man vaccinerar sig för att hindra smittspridningen så andra blir sjuka blir det genast mycket svårare...

It´s all about me said...

Nej, vanliga influensavaccinet kostar pengar. Mot svinis vet jag inte riktigt, men jag kanske skulle tillägga att de kommer till jobbet och vaccienerar oss på arbetstid.

Håller med om infallsvinkeln att hindra smittspridning = genast svårare att bestämma sig!

Hanna B said...

All vaccinering mot svininfluensan är kostnadsfri! Vi får börja gå till cityakuten om en vecka och vaccinera oss men jag är osäker om jag ska vaccinera mig. BRA att de kommer till ert jobb, det om något ökar säkerligen andelen som vaccinerar sig.

Anna said...

Jag tycker du ska vaccinera dej anna. Du kanske får smittan men inte blir sjuk och då kan det juh va bra att du inte smittar nån annan som är svag liksom...puss

It´s all about me said...

Ja, det klart tyngsta argumentet är ju det som Egon & Anna skriver - att hindra smittan från att sprida vidare sig.

Känns bara så B att man vet att hela helgen efter kommer gå åt till feber och andra biverkningar, men det är ju helt klart extremt egotänk!

Ingen kommentar om SÄSONGSINFLUENSA??

egon said...

Men alla får ju inte biverkningar? Har en gravid kollega som tog sprutan i måndags morse, hon har jobbat och mått bra ända sen dess. Och Beatrix Vnunk tog den förra veckan tror jag.

Att vaccinera sig för säsongsinfluensan känns inte aktuellt för mig. Det är ju vanligtvis bara de i riskgrupper som vaccinerar sig för säsongsinfluensan just för att de inte pallar en influensa. Det gör jag, och jag vill inte ha fler vaccin än nödvändigt.

It´s all about me said...

Thats my point exactely; vill inte ha fler vaccin än nödvändigt - men vilka är egentligen nödvändiga?

Säsongsinfluensa-vaccinet känns mest för gamlingar, och man kan ju ändå få en bunt andra influensor.

Och jo, sant, alla får inte biverkningar, men jag har inbillat mig att jag får det - efter TBE-vaccineringarna mådde jag piss ganska länge efter, typ 2 veckor. Höll t.ex. på att svimma i en trappa på jobbet och fick en smärre släng av just TBE-symptom. Dock inte bara bieffekterna jag är rädd för, det känns som ett såpass nytt vaccin att man inte riktigt vet vad som händer... samma som med just svininfluensan - tänk om jag redan haft den liksom?

Känns som det blir så att jag vaccinerar mig mot svinis iallafall, för att inte vara ego.

Lala said...

Vad är värre med detta vaccin än alla andra man tagit?

Beatrix Vnunk said...

Jag har grottat som satan i detta eftersom jag aldrig vaccinerar mig, men hamnade i ett lite annat läge då jag kan föda barn vilken sekund som helst. I valet mellan allt drog jag till sist slutsatsen att det sämsta scenariot för mitt barn var att bli moderslös.
Av de trettiotalet läkare och alternativmedicinare jag talat med (alla med olika uppfattning) så har i alla fall framkommit att kvicksilverhalten inte är värd att nämna. Det är värre att gå ut och andas.
Annars skiftar uppgifterna.
Till sist resonerar jag så här: eftersom jag aldrig vaccinerar mig annars kan jag ta den här sprutan som en ren samhällstjänst. Blir det så illa som det eventuellt kan bli så är det ju onekligen katastrof.
Men jag är fan inte helt nöjd ändå. Min grundprincip är att undvika vaccin och penicillin så långt det går.

Rent praktiskt kan jag säga att min axel svullnade upp kring hela deltoideus från fäste till ursprung och jag var dödens trött i två dagar (vad som är vaccin och graviditet är svårt att säga).

It´s all about me said...

Lala: som jag skrev ovan, att det är alldeles nytt och man inte riktigt vet konsekvenserna av det?
Allt det som Beatrix skriver, att det gäller vaccinering generellt?

TBE tex tvingade jag mig själv till eftersom jag får ca 5 fästigar/år och främst i skärgården där flest TBE-smittade fästingar finns, men annars hade jag aldrig gjort det i onödan.

Och angående Beatrix uppsvullnad och trötthet efter: Det lär ju vara bieffekter, och vem vet vilka man själv år? Läskigt är vad det är.

Beatrix Vnunk said...

PS! Det här vaccinet är alltså ett dött vaccin och i princip av samma typ som alltid ges mot flunsa så det är ju liksom inte i kategorin "värsting".
Jag vågar inte råda dig. Du får göra en plus-minus-lista och jobba dig fram något slags uteslutningsmetod...
Det viktiga tror jag är att när man väl fattat beslutet så får man upphöra att tänka på det.

It´s all about me said...

Beatrix: ...som med det mesta; när man väl fattat beslut är det bara att fullölja och stå fast vid att det är bästa beslutet. Så brukar jag göra. (Tror jag?) Dock verkar det nog bli så, att vaccinera mig för allmänhetens bästa, dock inte sagt kanske för mitt eget bästa.

Är inte så fruktansvärt insatt i vaccin, men jag ändå exta skeptisk mot nya vaccin - you never know...

Beatrix Vnunk said...

Hahahaha, jag måste leverera en ytterligt deprimerande sanning: du är allmänheten. Det är vi som är dem. Framför allt i sådana här sammanhang.

Vid tillfälle ska jag skicka lite lättfattlig grundinfo om vaccin till dig. Jag misstänker att ingen orkar lyssna på mina upprörda utfall kring vansinnet i att vaccinera mot barnsjukdomar...
Något jag vänder mig extra speciellt emot.

It´s all about me said...

Nänä, jag är inte allmänheten, Im one of a kind :)

Skämt å sido, du förstår vad jag menar, jag förstår vad du menar, att ibland får man ställa upp för gänget liksom, bli en del av allmänheten, och av allmänheten "måste" väl 80% vaccinera sig för att motverka en pandemi. Eller nått sånt?

Pinsamt, I should know, jag jobbar på ett läkemedelsföretag...

pim said...

Ja det där är en knepig fråga. från början skulle jag absolut vaccinera mig men nu vetter sjutton. har ändå 3-4 veckor på mig att bestämma mig och idagens tidning berättade folk hur sjuka de hade blivit. en hade fått sjuksrkiva sig..å andra sidan så cvaccinerade mn mor sig för en vecka sen och hon frös lite i helgen men annars fick hon inga andra biverkningar och hon visste ingen på sitt jobb som hade fått biverkningar heller(hon jobbar på sjukhus) så det är helt olika. i dagens tidning var det en läkare som sa att ingen kanvet vem som blir sjuk men att de som är "nålrädda löper större risk , hur de nu kan göra det. isåfall borde jag bli sjuk :P men jag vet inte. jag funderar och funderar...

It´s all about me said...

Pim: Å andra sidan kanske några dagars sjukskrivning inte är så farligt jämfört med att smitta tio andra med influensan? Varav ett par kanske dör? Eller att få svinis på riktigt. Jag vet inte, det är som sagt svårt, men det argument jag nog mest faller för är just att fullfölja sin plikt gentemot samhället och vaccinera sig. Then again... vem bestämmer egentligen vad som är plikt och bäst att göra?

Lala said...
This comment has been removed by a blog administrator.
It´s all about me said...
This comment has been removed by the author.
pim said...

AK nej precis vem säger att det är vår plikt? nu är det gratis som tur är. hade det kostat så hade det varit änu svårare att motivera sig. och om man redan har haft den utan att vbeta om det? sen läste jag någonstans att är man förkyld får man inte svinis för att kroppen inte kan "ha två saker samtidigt" och jag som varit förkyld i två månader...kan jag få svinis då? mycket frågor väldigt få svar :)

angående min blogg så har jag absolut inte råd att äta ute på restaurang heller. denna månaden har jag knappt råd att köpa mat till mig själv. det var mina föräldrar som bjöd på restaurang..speciellt eftersom vi åt med släkten men det tackar jag ju inte nej till:)

It´s all about me said...

Sjukt svårt.
Och nu har ju M lagt fram massa argument EMOT vaccinering.

Im torn, again.