Tuesday, July 07, 2009

Serie: Var jag ska ta med M när vi åker till Puerto Rico, part 7:

Nu är det åtminstone bestämt att resan till Puerto Rico blir runt den 14 januari. Priserna är som allra lägst då, och dessutom är min kandidat-termin då precis slut, och M:s kvällskurs genom jobbet likaså. Perfekt. Jag är mitt uppe i planerna, mailar folk som hyr ut lägenheter och drömmer mig bort till ettor i Viejo San Juan trots att jag inte har råd, letar vidare, och hittar en billig lägenhet 5 minuters promenad från den här stranden i Boqueron:
.
...Nu väntar jag bara på bekräftelse, och är den ledig kommer vi hyra den i en vecka för bra mycket billigare än hotell.

Meningen från början var förståss att bara bo hos kompisar eftersom möjligheten finns, men när jag började berätta för M om hur jag bott där spärrade han upp ögonen och utbrast

- När jag väl är i Karibien har jag ingen lust att bo i ett GHETTO! Vaddå getto? tänkte jag. Bara för att vi hade hänglås som enda lås på dörren, strömavbrott tjugo gånger per dag, inget varmvatten, knappt kallvatten för en delen heller, kackerlackor på väggarna, delade rum, åkte buss med de andra fattiga och försökte svaka oss med en fläkt? Det är ju så Karibien är för mig, det är ju så Karibien är för de flesta, men visst - lite lyx kan inte skada, for a change.

Sedan mailade Jorge, min vän sedan 10 år och i princip den enda som faktiskt bor där i villa, att vi kan bo hos dem, i Gurabo. Där sov jag ett par nätter 2006 och det vore riktigt behagligt och skönt att slippa alla festande grannar och soplukten hela tiden; så en vecka i Gurabo vore faktiskt helt perfekt:

...men min kompis Jorge och hans tjej Yazmin (och deras två barn) bor i ett nybyggt hus i riktig North american-style, det ser inte alls ut som de typiska karibiska på bilden från Gurabo, förutom att deras hus också ligger på ett berg och har massa lummig grönska bakom sig.

Vi ska såklart hyra bil hela tiden, för utan bil är man helt körd, och första dagarna är det även den kända januari-festen Fiestas de la Calle San Sebastian i de dagarna fyra i Viejo San Juan, och den har jag jämt velat gå på men alltid missat:

För att ha råd med allt har vi bantat ned de tre veckorna till ca 16 dagar; bättre några dagar kortare och ha råd att hyra en egen lägenhet vid en strand i en vecka, än att bo i Río Piedras (ovan referat som ghettot) en vecka extra. Dessutom kan jag kanske förtjäna lite lyx för första gången någonsin på Puerto Rico.

Snart köper vi biljetterna, can't wait!

11 comments:

Weronica said...

Gud vad härligt med resa. Nästa blogginlägg måste du skriva " vad jag skall ha med till Gotland". HAHA.

It´s all about me said...

Jag har inte ens skrivit inlägg om Gotland, det MÅSTE jag ju göra senast imorn! Helt klart! :D :D

Anna said...

Åh vad mysigt det låter!
Skönt med lite lyx ibland oxå för den delen ;) Kraaam Anna

pim said...

åh låter underbart...åka när det är som kallast:)
det kan väl vara kul med lite lyx..ibland..:)

It´s all about me said...

Ja, lovely! Tycker absolut att man bör åk automlands när det är som kallast och mörkast här, och istället njuta av den svenska sommaren här:)

Lena said...

Eftersom det här med att ha eller inte ha el och vatten är en stor del av mitt liv just nu blir jag nyfiken på det du skrev.

1.) Spelar det någon roll vilket område man bor i (inom samma stad) när det gäller ström- och vatten avbrott i (på?) Puerto Rico?

2.) Finns det separat varm- och kallvatten i kranarna i Puerto Rico eller var anledningen till att ni inte hade varmvatten att varmvattenberedaren gick på el istället för gas?

3.) Varför vill man ha varmvatten på Puerto Rico? Till tvätt?

4.) Vad beror det på att strömmen avbryts under så många korta perioder på en och samma dag?

It´s all about me said...

Let's see om jag kan svara...

1) I "ghettot" tror jag att fler hushåll "delar" på samma tank med vatten/beredare, därav snålas det på vattnet. När det är torka tror jag även att "ghettot" drabbas hårdare på snålandet. I dyrare områden har jag liksom aldrig varit med om att det varit så illa. Det kan också ha att göra med att hyresvärdarna är snåla? Mest tror jag att det har att göra med tank-delandet

2) Det finns kanske det, men vi har haft kall och varm-vatten i samma, oftast har bara kallvattnet funkat, ibland varmvattnet en liten stund. Jag tror att det är olika. Och att det sinar beror på samma anledning som ovan.

3)Man vill i allra högsta grad ha varmvatten för att duscha, det är inte speciellt skönt att duscha i iskallt vatten - även om det är varmt ute, så tycker iallafall jag. Alltså nu snackar vi riktigt kallt vatten...Brr. Sen när det på våren är ca 20+ ute och man frysit lite på natten, eftersom man inte har glasrutor på husen, så är varmvatten verkligen en hit. Sen är det lättare att både diska och tvätta om man har varmvatten förståss:)

4) Strömavbrotten vet jag faktiskt inte. Då det är orkansäsong beror det väl på oväder, men annars att det helt enkelt är dålig utrustning i "ghettot". Jag tror det beror på att alla ledningar och sladdar går utanpå hus och i luften och lätt pajjar/får glapp. Samma sak här som med vattnet; strömavbrotten sker oftare i ghettot, men även i rikare områden under regnperiod/orkansäsong som sagt.

Tror inte mina svar gett så fasligt mycket, fråga gärna mer, och jäklar vad jag saknar dig blogg Lena!

Lena said...

1) Ah, då förstår jag. Jag är så van vid "alla" bor i eget hus, dvs själva ansvarar för eventuella vattentankar. (Huset kan mkt väl bestå av två sockerlådor, tio pinnar och lite svart plast, men det är ändå ett fristående hus, inte en lägenhet.)

2) Okay, vi har bara en sorts vatten: ljummet. Ibland när det varit i vattentanken länge i solen är det iofs väldigt varmt, men i övrigt är det utomhustempererat. Så att ha vreden för varm- och kallvatten (eller blandare) på ett handfat här är helt meningslöst för det är ändå samma vatten som kopplas till båda. Handfatet i mitt badrum har t ex bara ett vred.

3.) Intressant att det kan vara så olika, jag har alltid tänkt att Puerto Rico och Nicaragua har typ samma klimat. Jag kan ärligt säga att jag ALDRIG velat ta en varm dusch i Nicaragua och jag har heller aldrig upplevt en kall natt utomhus.

Jag misstänker att varmvatten skulle kunna hjälpa till att få bort en del fläckar från mina vita handdukar, men det skulle å andra sidan lika gärna kunna vara den urusla tvättmaskinen från det stora landet i norr som inte vet hur man gör. Varför är det bara Europa som har RIKTIGA tvättmaskiner? Med GRADANTAL och vettiga program? Jag förstår varför alla människor i amerikanska tv-serier måste hämta upp kläder från the dry cleaner hela tiden.

Diska är däremot är inga problem i ljummet vatten, jag tror diskmedlen som säljs här är anpassade för att inte behöva varmvatten. De är inte flytande utan säljs på burk. Eller så har jag bara en väldigt duktig diskare.

4.) Jag tycker det låter helt fantastiskt att trasiga ledningar blir lagade så snabbt att ni hinner med 20 avbrott på en dag. :-) Här är det lite längre avbrott som gäller. Fast en del tror jag hänger ihop med att det produceras för lite ström i Nicaragua, ibland stänger staten av strömmen i några timmar pga strömbrist och då spelar det ju ingen roll hur hela ledningarna är.

Ledsen att jag är så insnöad på det här med vatten och el, men det är en väldigt viktig fråga här och jag blir nyfiken på att se hur andra liknande länder löst det.

Kul att höra att du gillade min blogg!! Vi får se, jag kanske tar upp den igen så småningom.

It´s all about me said...

Jag tycker bara att det är intressant! Och jag tror att Nicaragua har lite varmare klimat än Puerto Rico, det landet ligger ju ändå närmare ecuatorn. På PR kan det faktiskt vara lite kyligt på natten ibland.

Det med elen har du n og rätt i, att det snarare produceras för lite el. Eller så är det bara glapp, jag vet faktiskt inte, det är bara gissningar. Jag får ta reda på allt bättre när jag åker dit i januari igen!

På PR finns det mängder av lägenheter, det är ett väldigt amerikaniserat land. Kan hända att många av lägenheterna en gång i tiden var hela hus, men nu är det flera lägfenheter i varje hus = därav räcker vattnet inte till.

Håller med det om tvättmaskiner!!

Och ja, ta upp bloggen igen!

Lena said...

Ja, du får göra efterforskningar åt mig när du återvänder. :-)

It´s all about me said...

Promise!