Monday, December 28, 2009

Våga Vägra Raketer:

Varför kan folk inte fatta att det är så sjukt onödigt? Hur roligt är det att förpesta naturen totalt i onödan för typ 1 sekunds "rolighet"? Dessutom skräms djur och en del människor, mängder med folk skadas och dessutom är det dyrt. Jag fattar inte nöjet.
.

"Raketer och andra fyrverkeripjäser innehåller metaller för färgbildning och ibland plast för inslagning. Det pigment som ska ge färgeffekter består mest av metallsalter som inte förstörs vid explosionen utan regnar ner på marken. Många metallföreningar är också oförstörbara och giftiga. På grund av vind och fukt sprids metallföreningar en god bit runt utskjutningsplatsen. Rådet från Kemikalieinspektionen är att inte använda fyrverkerier om man vill vara ett gott miljöföredöme" - Smålandsposten 28 dec 09
.
"Raketer innehåller gott om tungmetaller, mest bly men också koppar, krom, arsenik och kadmium som sprids i naturen.
– Ingen har faktiskt frågat om miljöaspekten, om det finns miljövänliga raketer. Vi har en ekoraket, den har funnits några år och ska vara mindre miljöfarlig, fast jag vet inte exakt på vilket sätt, säger Westerlund. Men han tror miljöaspekten kommer bli allt viktigare" - Västra Nyland 28 dec 09

.
WAKE UP!!!

15 comments:

Murmelina said...

Vi ska inte ha fyverkerier. Kanske rislampor som förra året. Sen ska vi käka vindruvor på tolvslaget=)
Ska se om mitt gym haröppet imorgon tidigt flr då kan jag träna innan jobbet!!!

It´s all about me said...

Härligt!

Vindruvor på tolvslaget is a must! Ska ni vara i sjöstaden? Vi ska vara där hos M:s bror och tjej, sen kanske på Carolines & Davids fest i stan. KRAM!

Effell said...

Håller med i kritiken. Själv har jag alltid avskytt smällare, fast då främst just för själva ljudet. Jag införskaffar alltid minst ett paket öronproppar så här års. Och mitt intryck är ju också att det busas vårdslöst en hel del med de här "leksakerna", och då inte endast *på* själva nyårsafton, utan redan långt i förväg, och efteråt. Nyåret är bara kulmen.

Tyvärr verkar det som att det är oväsendet man är ute efter, så när vanliga smällare förbjöds för några år sedan började fabrikanterna (enligt vad jag hört) utveckla raketer som skulle vara mer lika smällare. Ingen större tröst, tycker jag.

Murmelina said...

Vi firar ute på Runmarö med Caroline, Jonas, Sarah och mamma. Så lugnt på nyår (om inte mamma hittar på något hyss vill säga)

Sussie said...

Västra Nyland? Har du citerat våran lokaltidning? :) Kul.

Håller med dig om raketer.. totalt onödigt. tack o lov skärps lagen så mkt till nästa år att de tror att det kommer att minska på raketerna riktigt ordentligt. Bra.
Jag blev arg på K som köpte alldeles för mkt raketer. Jag har aldrig avfyrat en o tänker inte heller göra det. :P

It´s all about me said...

Sussie: Det tänkte jag inte på, citerade de två tidningar jag hittade som tog upp detta ämne just idag :) Coolt att det var just er tidning!

Effell: Glömde att nämna smällare, hatar dem!!

Murmel: Skönt! Vi kommer dock också ta det lugnt, det gör vi ju alltid :0 Hoppas vi ses snart!

Anonymous said...

Om raketer ska finnas så vore det bättre att det visades "officiellt" på ett speciellt ställe, en speciell tidpunkt och i övrigt vara förbjudet. Som det är nu, att var och varannan privatperson skjuter hemma så är det bara till förtret för många - tycker jag.

PS. Tror jag hoppar det där slambytet den här gången om det är ok, känner mej så off-slam just nu..

Murmelina said...

Det hoppas jag med, Vill bjuda över tjejgänget innan ni åker till Karibien och Caroline drar till Aussieland.
Kanske till helgen?

It´s all about me said...

YEEES! Vore skitkul! Lördag?

Weronica said...

Totalt jälva onödigt !!!!!! Ser inte heller poängen med det. VIsst ärt det fint, men så onödigt och DYRT för så lite. Våra hundar är jätterädda :(

Effell said...

Nu kan man ju i och för sig tillägga att årets nya förbud, att raketer endast får avfyras på nyårsafton, verkar ha haft en viss effekt. Jag har faktiskt reagerat på att det varit ovanligt tyst och lugnt i år. Tidigare har det ju varit ett konstant smällande större delen av december och en bra bit in i januari.

Återstår då att se hur nyårsafton slutar. Kommer det uppdämda raketbehovet att göra att folk blir extra ivriga och vårdslösa de där 24 timmarna? Hoppas och ber att allt ska gå bra.

It´s all about me said...

Jag har hört några raketer idag (blivit lika irriterad varje gång). Jävligt bra lag iallafall, men vissa saker borde förbjudas helt.

Dit hör enligt mig raketer, smällare, cigaretter och en jävla massa annat onödigt som förstör bde för individer, miljön och samhället som helhet!

Anonymous said...

I inclination not concur on it. I assume nice post. Especially the appellation attracted me to study the whole story.

Anonymous said...

Nice post and this enter helped me alot in my college assignement. Say thank you you for your information.

Anonymous said...

Well I assent to but I think the collection should acquire more info then it has.