Saturday, October 31, 2009

Farmors psalm.

Min kära farmor, som lämnade vår värld den 14 september 2008, älskade att skriva. En dikt som hon skrev om allahelgona tonsattes och blev till en psalm - en psalm som ska sjungas i kyrkan utanför Fagersta kl.18 idag. Det tråkiga är bara att pappa har blivit sjuk, så vi kan inte åka dit. Mina tankar går ändå till henne idag, min kära farmor som jag har så många minnen tillsammans med, som jag ska tända ett ljus för idag någon annanstans.
,
Antagligen åker vi till morfars grav som vi brukar. Det är alltid så vackert med alla tända ljus och lugn stämning. Allhelgona är den helg på året som känns extra stark på något sätt, och den representerar helt andra saker för mig än fest och klirrande systemetpåsar. Har folk verkligen glömt bort vad allhelgona representerar och låtit kommersialismen ta över? Skrämmande.

Friday, October 30, 2009

Tärningen är kastad.

Härom dagen hörde jag mig själv säga något konstigt med munter stämma en mörk, grådaskig morgon:
-Jag skulle inte ha något emot om det började snöa lite snart.
Sedan hejdade jag mig själv förskräckt - vad är det som händer med mig? Jag, den evige vinter-och-mörker-hataren som helst vill ha sommar (och lite vår och höst ) året om.
.
Tydligen har det tagit mig lite drygt tjugiåtta år att anamma det välkända talesättet Det finns inga dåliga väder, bara dåliga kläder - något man i Sverige (Skandinavien?) är så illa tvungen att börja väva in i hjärnan för att stå ut. När jag först hörde detta tyckte jag att det var det dummaste jag någonsin hade hört.
.
För med min oförutsedda fras menade jag ju inte egentligen inte att jag vill ha vinter, kyla, snö och snorig näsa, utan bara att jag har accepterat det som det är. Det är ingen idé att klaga över vädret, det gäller bara att förse sig med extra reflexer, ständigt bära runt på paraply och dra mössan över öronen och fortsätta precis som vanligt.
,
Hah, vad jag är överpositiv (och hjärntvättad)!
.
Fler talesätt jag gillar:
What goes around, comes around
Una vez al año, nunca hace daño (en gång om året skadar inte)
Morgonstund har guld i mun
Tomma tunnor skramlar mest
Den som gräver en grop åt andra faller oftast själv däri

Thursday, October 29, 2009

Bolla lite med chefen?


-Tack för att jag fick bolla med dig!

ljöd genom kontoret igår när en kollega la på luren. Jag fnissade barnsligt för mig själv och tänkte på om jag skulle avsluta ett samtal med min manlige DANSKA chef med samma mening. Undrar om jag ens hade fått ha kvar mitt jobb? :)
.
..
Ps. För att finna detta inlägg kul krävs vissa baskunskaper i danska.

Wednesday, October 28, 2009

Förbjud cigaretter, tack!

Lungcancer
m
I måndags var jag på en födelsedagsfest som i sig var mycket, mycket trevlig. Jag var dock rädd i typ en vecka innan eftersom jag vet att de röker inne där. Alltid samma sak - först stå vid fönstret i den lilla ettan (men all rök kommer ändå in), sedan efter några drinkar sitta vid köksbordet och kedjeröka, och jag helst hängandes ut genom fönstret eftersom jag i mitt stilla sinne bara önskar att cigaretter skulle totalförbjudas och försvinna från denna jord föralltid. Kan knappt andas, ögonen svider, stinker rök ända in till skelettet.
,
En timme, sa jag till mig själv att vara där, mer rök klarar varken mina ögon eller mina lungor. Ändå var det ju så trevligt, så jag blev kvar i typ 4-5 timmar.
,
Jag kan ju säga så mycket som så: Det var sista gången i HELA mitt liv jag utsätter mig för detta. SISTA GÅNGEN!!! Rösten är förstörd, halsen gör skitont, jag har typ sår i gommen och mina ögon är helt förstörda. Jag dessutom fått ett typ sår i ena ögat, och båda svider konstant och är allmänt rödspräckliga. Jag som redan har sjukt känsliga ögon är skiträdd för att detta ska sprida sig till någon inflammation. Jag kan heller inte se att dessa symptom skulle komma från något annat än just denna förjävliga passiva rökning.
k
Snälla, snälla, snälla inför rökförbud ÖVERALLT (jag har minsann sett förslagen om rökförbud även på uteserveringar) och förbjud sen dessa cancerstickor TOTALT.
.
Fatta att en cigarett innehåller ungefär 4000 olika kemikalier, varav ca. 40 är bevisat cancerframkallande* Det är dessutom rent ut sagt egoistiskt att röka, med tanke på vad passiv rökning gör för omgivningen. Miljöförstörande är det ju också. Jag kan inte förstå hur jag har "feströkt" då och då i mina dagar, jag måste ju ha varit helt dum i huvudet.
,
* Exempel på cancerframkallande ämnen i cigaretter:
ammoniak = lösningsmedel
etikka = konserveringsmedel
DDT = i Europa och stora delar av världen förbjudet växtgift
naftalin = konserveringsmedel
cyanid = dödligt giftig gas
kolmonoxid eller os = kvävande gas
kvicksilver = giftig tungmetall

Saturday, October 24, 2009

Do the world a flavour.

Det är helg, det är Haninge, och jag är sjukt sugen på Ben & Jerrys. Jag vet att glassen är dyr, men den är faktiskt himmelsk, och 50 spänn för 500ml of heaven är ju egentligen ett ganska schysst pris.

Friday, October 23, 2009

Maldeamores.

I helgen ska jag äntligen se den puertoricanska filmen Maldeamores efter tips från Petchie, and I can't wait! Finally lite gammal hederlig Spanglish och tragisk kärlek i karibisk anda. Jag hade helt ärligt rätt låga förväntningar, tills jag tillät mig några minuters tjuvtittande och på denna knappa tid både hann gråta och skratta om vartannat. Och som ett stort plus- no subtitles needed. Chevere.
.
Men först; fredagsplugg, samlad träningsvärk efter veckans spinning x 2 och body pump med träningskompisen, Ica Maxi-besök och sedan firande av M:s brorsa i Sjöstaden.
.
Trevlig helg alla läsare!

Desperately seeking Camera.


Efter gårdagens avsnitt av Lyxfällan bestämde jag mig:
n
Dax att köpa ny kamera!
,
Den jag har nu fick jag i födelsedagspresent av pappa för en bunt år sedan, och eftersom jag råkade tappa den i stengolvet en (två, tre...) gånger i Buenos Aires våren 2007 och sedan dess haft en trasig display, tycker jag att det är dax. Prisklass: runt ett par tusen. Och lagom enkel men bra ska den vara.
,
Så, tips någon? Please?

Thursday, October 22, 2009

Drowned world.

Jag blir lika förvånad varje gång jag kollar på Lyxfällan. Hur kan vuxna människor beter sig sådär? Leva totalt över sina tillgångar, ta sms-lån hit och dit, inte ha en aning om hur mycket som går till skulder och räntor varje månad, shoppa massa lyxig heminredning, ha två bilar och och sen heller inte veta hur mycket pengar som går åt totalt varje månad? Jag kan bara inte förstå hur det går ihop. Jag blir jag skitförbannad.
.
Och sen tänker jag att jag måste unna mig själv mer. Och köpa nya skor, båda mina gympaskor har gått sönder och det läcker in vatten.

Wednesday, October 21, 2009

Gratis vaccinering mot Säsongsinfluensa & Svinis.

Vi har blivit erbjudna gratis vaccinering av jobbet mot säsongsinfluensa och svininfluensan. De kommer alltså till vårt jobb och vaccinerar på arbetstid. Jag har varit rätt skeptisk mot detta (och är) och vet inte hur jag ska göra. En läkare har t.ex. sagt att man får i sig mer kvicksilver av att äta fisk än av att vaccinera sig, men det är ju såklart annat jag är skeptisk mot också.
.
Frågan är hur jag ska göra?
.
Ps. Pappa kallar svininfluensan för Nasse-sjukan.

Sunday, October 18, 2009

Daydreaming.

I skrivandets stund spelar Massive Attack live på annextet i Stockholm. Klantarslet som driver denna blogg hade såklart glömt bort denna konsert, och förgås nu nästan av avundsjuka. Massive Attack är ett av mina absoluta favoritband sedan förra årtusendet (låter skitlänge, eller hur?). Jag får helt enkelt nöja mig med att jag har sett dem live två gånger innan, varav en gång 1998 på just annextet, och den andra på vattenfestivalen.
.
Om ni inte känner till Massive Attack har ni verkligen missat något, de är grymma! Här är en av deras många, många låtar som gör sig jävligt bra live.

Familypic.

Här kan ni se hela familjen samlad, fast med M retuscherad eftersom han inte vågar (vill) figurera på min blogg.
,
mmmmmmmmmmmmm
NOT! Det är en lånad bebis från kompisarna Anna och Richard vi var hemma hos i Tyresö i lördags på födelsedagsfika. Man måste ju dock få låtsas lite ibland.

Saturday, October 17, 2009

It's all about min Bror:

Igår var jag fredagstrött, sådär att jag hade glömt plånboken hemma när jag skulle betala på ICA och gick med ryggsäck och smutsiga glasögon bland alla uppklädda, halvfulla Stockholmare på väg till Birkastan för att hänga med min bror.
.
Min underbara bror ja, han som strax fyller 15 och har blivit lång och halvvuxen, som går på fäktning och är bättre än jag på TP. Han är typ världens bästa tonårskille - faktiskt.
.
Så, vi köpte pizza (och mötte min chef på pizzerian) och när jag skulle bjuda brorsan på läsk sa han nejtack, men gärna Brämhults juice, och godis, det har jag slutat med, så vi satt vid köksbordet och åt pizza och drack morotsjuice denna regniga höstkväll innan UNO & TP-spelade, och jag kände bara att fy fan vilken tur jag har, att min brorsa lever.

Jag fick en kommentar i bloggen om att dödsångesten verkar så hemsk, att det är bättre att lägga energi på att ta tillvara på saker istället. Och säga vad man vill om den hemska ångesten, men den gör faktiskt just detta med mig: Jag tar ingenting för givet, jag tar tillvara på allt, varje minut, varje morgon jag vaknar, varje kväll jag lägger mig. Hade jag gjort det, om döden inte skrämt mig? Jag vet inte. Jag vet bara att ju lyckligare jag är, ju större blir samtidigt rädslan för döden.

Friday, October 16, 2009

500 days of summer:

En helt klart sevärd film i all sin enkelhet med vackra bilder, bra musik och mycket jag kände igen mig i. Det finns egentligen inte så mycket mer att säga om den. I liked it a lot.

Thursday, October 15, 2009

Varning för ångestinlägg, but I can't help myself.

We are spiritual beings
having a human experience

Och jag vill gärna tro på meddelandet dagens kopp yogi-te säger. Jag kan inte och vill inte tro att det bara tar slut när vi lämnar denna värld. Döden ger mig ren och skär panik, som jag har skrivit så många gånger tidigare i denna blogg.
.
Igår fick jag veta att en bekants ex son dött i en olycka. 15 år gammal. Det hade lika gärna kunnat vara min lillebror (som fyller 15 i december). Jag kan inte tänka mig ett lyckligt liv om något av mina syskon skulle försvinna, det går bara inte! Den här killens knappa tonårssyskon förlorade dessutom sin mamma för ett par år sedan i cancer, så jag bara undrar - hur mycket smärta kan en familj utstå? Hur överlever folk som har varit i krig? I naturkatastrofer? Jag kan bara inte förstå.
.
Det allra värsta är att vi alla dör förr eller senare, så ingen kan säga någonting som tar bort min dödsångest. Snarare blir den värre för varje år som går, eftersom tiden tickar mot en säkrare död för varje minut.

Wednesday, October 14, 2009

Take a bow.

*Din position är verkligen eftertraktad, vi skulle inte klara oss utan dig!*
.
Älskar att mitt jobb faktiskt är det bästa på att ge komplimanger av alla jag någonsin jobbat på. Typ varje vecka är det oftast någon som mailar, ringer eller personligen talar om att jag gör ett kanonjobb. Små, små ord som gör mycket, mycket! Jag vill så sjukt gärna jobba heltid där efter årsskiftet, men i dagens kristider är det anställningsstopp. Attans.

Som plan B har jag sökt magisterprogram i Europarättsliga studier (med fokus på god förvaltning och miljöfrågor) eftersom de på jobbet åtminstone har sagt att de gärna vill ha kvar mig på halvtid som det ser ut i dagsläget. Halvtidsjobb och heltidsstudier, som nu, funkar faktiskt rätt bra förutom att ekonomin och socialiseringen blir lite smått lidande, men det är detaljer i The Big Picture.

Tuesday, October 13, 2009

Los abrazos rotos:

Jag såg äntligen klart Brustna Omfamningar i helgen och jag måste ju säga att jag verkligen diggar Almodovars filmer. Enda sedan barnsben blev jag impregnerad med Kvinnor på gränsen till sammanbrott, som är helt galen. Brustna Omfamningar var typiskt Almodovar-aktig, med vackra bilder, starka färger, dramatiska ord, endel samma skådisar, och framförallt så bra ljudkvalitet att jag inte ens behövde text. Filmen, som handlar om en manusförfattare och en sorglig kärlekshistoria, har även sekvenser som påminner om gamla filmer. Scener från till exempel Kvinnor på gränsen till sammanbrott vävs in, och det blir lite av en walk down memory lane. Det enda jag inte var så superlycklig över var slutet, men ändå - helt klart sevärd och bra!

Monday, October 12, 2009

Dagens skratt:

Alltså fy fan vilken bra parodi på Svenska Hollywoodfruar. Till och med rösten är ju likadan. Klicka här för att se den tre-minuter långa (korta) parodin.
,
Satt och fnittrade som fan på jobbet när "Anna Anka" käkar en disktrasar för att undvika rynkor, och Marias läppstiftanvändande är ju på pricken.
.
Jäkla skit att den riktiga serien avslutas ikväll klockan 21:00 med ett Best Of-avsnitt. Jag vill ju se mer!
.

It's all about lite Mobiltips:

Att ha ett namn som börjar på första bokstaven i alfabetet är inte alltid så bra, speciellt inte i mobiltelefonvärlden. Ungefär varje vecka uppstår nämligen fenomenet att jag får telefonsamtal på de mest märkliga tider, ofta ger de mig lite smärre hjärtklappning eftersom jag hinner förfasas över att någonting har hänt. När jag sedan svarar och hör lite prassel och andra odentifierbara ljud förstår jag att någon återigen har ringt upp mig av misstag.
.
Ibland tar jag även upp telefonen av glädje, på en tillsynes normal tid, och tänker något i stil med att åh vad kul, min gamla brevkompis från Finland ringer, det måste vara något speciellt! men möts återigen av prassel och slammer i örat (detta hände senast häromveckan). Häromnatten fick jag även ett sms från ett nummer jag aldrig tidigare sett med följande text "varför la du på?" och för ett par veckor sedan ca. 30 tomma sms från ett nummer jag inte kände igen under 1 timmes tid från ungefär klockan 5 på morgonen. Inte första gången det händer direkt.
.
Så här är det varje vecka, så mitt tips är att:
* Utnyttja mobilens KNAPPLÅS
* Och/Eller lägga in ett namn på A utan något telefonnummer efter.
Detta sparar både pengar för er, och tid/hjärtattacker/sömn för mig.
.
Tack på förhand.

Sunday, October 11, 2009

Hej härliga Söndag - uppföljning:

Ungefär en kvart efter att jag skrivit inlägget imorse, med en hel härlig söndag framför mig då jag lovat mig själv att inte plugga eller stressa, den typ första tillsammans med M i lugn och ro på ett halvår, ringde M:s brorsa och sa
-UPP OCH HOPPA! NU KOMMER VI ÖVER! SPARA LITE VÅFFLOR FÖRRESTEN!
Så det var bara att skyffla i sig ett par våfflor, inte hinna kolla sig i spegeln, och sedan röjde vi i M:s gamla lägenhet hela dagen.
Förutom en kort paus på Vega-baren.
Och en annan på MIO.
Upp och ner för trappor, damm i näsan, kasta skit, spara skit, och hemma klockan 21 (!!!).
So much for My Härliga Söndag.
,

Pensionärslördag:

*Somnade kl. 21 igår, vaknade kl. 08 imorse, och nu vankas det lyxfrukost med våfflor. Hej härliga söndag!*

Thursday, October 08, 2009

Tvättstugsmarodören - uppföljning:

När jag kom hem ikväll efter torsdagsträningen (55min spinning, 30min core) hittade jag mina rena favorittrosor, i toaletten.
.
Är det någon högre makt som försöker påpeka att det inte var så snällt att riva ned grannens tvätt på golvet igår?
n
Jag undrar alltid om sånna där saker endast är sammanträffanden, för det har liksom aldrig hänt mig förut (mina trosor brukar inte hamna i toaletten, jag lovar), och ofta är det skumma sammanträffanden som händer just som det här.
.
Om jag t.ex. säger nått taskigt till M brukar jag ALLTID ofrivilligt göra illa mig själv direkt efteråt, exempelvis snubbla, gå in i något, fastna med håret i glasögonen, tappa något eller riva mig själv. n
Kanske är dessa saker bara fast lanes på what goes around comes around..?

Wednesday, October 07, 2009

Tvättstugsmarodören:


Jag gjorde just en fuling - någon hade tagit ur MIN tvätt på MIN tvättid ur torkskåpet (ej torr än) och lagt på ett bord för att hänga upp SIN tvätt... Jag typ KOKADE inombords och rev ut personens tvätt och la på ett annat bord, gick hem, skrev en lapp, gick tillbaka och just då ringde M. Som kommentar till någons pilleri på mina rena kläder sa han:
-SLÄNG SKITEN PÅ GOLVET OCH STAMPA PÅ DEN!
Så jag rev ned all tvätt på golvet (men utan att stampa på den) och slängde en lapp lite nonchalant ovanpå á lá "RÖR inte ANDRAS tvätt på DERAS TVÄTTID! Hoppas du finner det lika trevligt att hitta din tvätt utriven som jag gjorde"...
.
Sen gick jag hem och kände mig rätt småelak men nöjd med det hela och hoppas att personen i fråga lärt sig en läxa. Hur svårt kan det vara att respektera någon annans tvättid i en gemensam tvättstuga liksom? Är det för mycket begärt?

Monday, October 05, 2009

Min nya Träningskompis II:

Idag sms:ade min nya träningskompis och frågade om vi skulle gå på box och kick efter jobbet, vem tackar nej till något sådant!? Well, inte jag iallafall, så efter en lång dag (gick upp kl 5:30 eftersom jag sov hos M, vilket var väldigt spännande då vi monterat ihop dubbelsängen och för första gången kunde bre ut oss) med överdrivet mycket jobb struntar jag återigen i pm:et som ska in på fredag och ägnar mig istället åt något Roligt.
,
Än så länge håller Träningskompisen verkligen måttet!

Saturday, October 03, 2009

Min nya Träningskompis:

Jag har fått en ny träningskompis och känner mig som ett barn på julafton, för det är inte det lättaste att hitta en asschysst tjej som man kan byta nummer med och ta sällskap hela vägen hem med efter träningen och prata så att det bubblar ut åt alla håll. Iallafall inte för mig. Jag är kräsen.
.
Spinning och efterföljande core på torsdagskvällar har verkligen blivit en av veckans höjdpunkter. Me like.