Saturday, October 31, 2009

Farmors psalm.

Min kära farmor, som lämnade vår värld den 14 september 2008, älskade att skriva. En dikt som hon skrev om allahelgona tonsattes och blev till en psalm - en psalm som ska sjungas i kyrkan utanför Fagersta kl.18 idag. Det tråkiga är bara att pappa har blivit sjuk, så vi kan inte åka dit. Mina tankar går ändå till henne idag, min kära farmor som jag har så många minnen tillsammans med, som jag ska tända ett ljus för idag någon annanstans.
,
Antagligen åker vi till morfars grav som vi brukar. Det är alltid så vackert med alla tända ljus och lugn stämning. Allhelgona är den helg på året som känns extra stark på något sätt, och den representerar helt andra saker för mig än fest och klirrande systemetpåsar. Har folk verkligen glömt bort vad allhelgona representerar och låtit kommersialismen ta över? Skrämmande.

11 comments:

egon said...

Det ena behöver väl inte utesluta det andra? :)

Effell said...

Har precis kommit hem från min egna, årliga kyrkogårds-promenad. Det där har blivit en viktig tradition på något sätt. (Och jag har ändå inga nära anhöriga som är begravda i Sthlms-området, så det är inte för att besöka någon grav.)
Det känns lite som att Allhelgona är den sista traditionella helgen på året som inte har urartat i ett alibi för allmänt party. Både Valborg, midsommar, Lucia och nyår känns som helger då man förväntas vara bakis dagen efter, ungefär.

It´s all about me said...

Festa på allelgona är för mig lite som att skända de döda, såsom Effell skriver är alla högtider typ ett alibi för allmänt party. Allhelgona börjar bli likadan, vilket jag tycker är sorgligt. Vad hände med lugn, umgås med släkten..? Så jo, det ena utesluter det andra, FÖR MIG. (Jag är iofs aldrig bakis, så...)

Anonymous said...

Hej :)
Jag har nu igång en hel del tävlingar och det kommer in nya hela tin.
Kanske finns det något som intresserar just dig.
Vinn till dig själv eller varför inte till någon utav dina nära och kära.
Passar ju perfekt nu när det är snart jul också.Julklapp kanske?

Var gärna med :)
http://millahoman.blogg.se/2009/august/tavlingar.html

Är du int intresserad ber jag så hemskt mycket om ursäkt och då är det bara radera den hära kommentaren om du vill :)

Ha det bra//M

Weronica said...

Här är jag helt enig med dej. Låt de döda vila i frid utan massa fylleri och fanskap. Usch !!!!! Låt oss få ha några goda minnen kvar utan att behöva uppleva bråk, köphysteri och skit.

Gabba said...

Jag håller med dig verkligen. Det känns trpkigt att man inte kan ta vara på åtminstone denna dag på året!!!!

TRÄNINGSLYCKAN said...

Fint skrivet. Här har det brunnit ljus för mamma, och de vänner & närastående jag förlorat, hela helgen. Det känns betydligt viktigare än något annat faktiskt. Kan inte tänka mej att festa på Allhelgona.

Angående slambytet, jag har ingen slam hemma att byta med just nu, beror lite på hur snabbt du vill ha svar alltså! Men väntar brev av typ alla så nån bra att skicka till dej hittar jag nog inom kort!

It´s all about me said...

Härligt att några här på slutet håller med mig, så att jag inte framstår som knäpp som är "emot" festandet på Allhelgona.
KRAAAM.

Petra H said...

Festa på Allhelgona?? Det har jag aldrig hört talas om! Eller, menar du typ Halloweenfester? Som jag är så emot, folk vet ju först och främst inte NÄR Halloween är, och jag gillar inte att klä ut mig så sådana fester går bara bort! Att vi dessutom har bröllopsdag på Halloween gör att jag har den PERFEKTA ursäkten till att slippa festa den dagen!! Vi var i OSJ och åt i lördags, nästan kusligt ödsligt - antar att alla var hemma och Halloweenfestade?
Kram

Petra H said...

Men glömde ju det viktigaste, vad fint att din farmor har skrivit en psalm!! Så tråkigt att ni inte kan åka till kyrkan och lyssna på den. Men tänk vilket fint minne hon har lämnat efter sig.
Hoppas att det var vackert och stämningsfullt på kyrkogården.

It´s all about me said...

Petra - Lite mer förståligt i USA dock, med halloween, eftersom traditionen den svenska allhelgona inte ser likadan ut. Folk festar dock mer och mer för varje år som går - nu hör man ofta bara orden Halloween och inte Allhelgona...

Och ja, det var otroligt vackert på kyrkogården!