Wednesday, October 28, 2009

Förbjud cigaretter, tack!

Lungcancer
m
I måndags var jag på en födelsedagsfest som i sig var mycket, mycket trevlig. Jag var dock rädd i typ en vecka innan eftersom jag vet att de röker inne där. Alltid samma sak - först stå vid fönstret i den lilla ettan (men all rök kommer ändå in), sedan efter några drinkar sitta vid köksbordet och kedjeröka, och jag helst hängandes ut genom fönstret eftersom jag i mitt stilla sinne bara önskar att cigaretter skulle totalförbjudas och försvinna från denna jord föralltid. Kan knappt andas, ögonen svider, stinker rök ända in till skelettet.
,
En timme, sa jag till mig själv att vara där, mer rök klarar varken mina ögon eller mina lungor. Ändå var det ju så trevligt, så jag blev kvar i typ 4-5 timmar.
,
Jag kan ju säga så mycket som så: Det var sista gången i HELA mitt liv jag utsätter mig för detta. SISTA GÅNGEN!!! Rösten är förstörd, halsen gör skitont, jag har typ sår i gommen och mina ögon är helt förstörda. Jag dessutom fått ett typ sår i ena ögat, och båda svider konstant och är allmänt rödspräckliga. Jag som redan har sjukt känsliga ögon är skiträdd för att detta ska sprida sig till någon inflammation. Jag kan heller inte se att dessa symptom skulle komma från något annat än just denna förjävliga passiva rökning.
k
Snälla, snälla, snälla inför rökförbud ÖVERALLT (jag har minsann sett förslagen om rökförbud även på uteserveringar) och förbjud sen dessa cancerstickor TOTALT.
.
Fatta att en cigarett innehåller ungefär 4000 olika kemikalier, varav ca. 40 är bevisat cancerframkallande* Det är dessutom rent ut sagt egoistiskt att röka, med tanke på vad passiv rökning gör för omgivningen. Miljöförstörande är det ju också. Jag kan inte förstå hur jag har "feströkt" då och då i mina dagar, jag måste ju ha varit helt dum i huvudet.
,
* Exempel på cancerframkallande ämnen i cigaretter:
ammoniak = lösningsmedel
etikka = konserveringsmedel
DDT = i Europa och stora delar av världen förbjudet växtgift
naftalin = konserveringsmedel
cyanid = dödligt giftig gas
kolmonoxid eller os = kvävande gas
kvicksilver = giftig tungmetall

19 comments:

Anna said...

Jag håller med dej, kan de inte förbjuda cigaretter överallt??!!
Duktigt av dej att stanna så länge ppå festen, tror inte jag skulle klarat det!
Vad säger du om att komma en sväng till tyresö å promenera då?

Kraam

It´s all about me said...

Det var inte duktigt av mig att stanna, det var dumt!

Jag vill absolut ut på promenad, snart, men det får bli efter min tenta på tisdag! I helgen ska jag åka bort plugga, sen är det jobb hela tiden osv. Men snart! Ser fram emot det:)

Kikan said...

Jag avskyr cigg...tycker att det var grymt bra och inte en dag för tidigt (snarare för sent) som det blev rökförbud på krogen Kram Kikan

Anonymous said...

Du som utsätter dig för passiv rökning kan också drabbas av KOL
Kronisk Obstruktiv Lungsjukdom.

Vi får fler och fler på sjukhusen.

1 Först får pat. syrgas lite då och då vid behov. Andningen blir dock alltmer svår, och eftersom får pat. syrgas konstant.
I slutet dör pat. av kvävning. -Om pat inte redan avlidit i lunginflammation....

ATT rökarna själva drabbas, är väl en sak. (-de får ju liksom skylla sig själva!) MEN ATT VI PASSIVA RÖKARE KAN DRABBAS BÖR MAN BEAKTA!
Dvs undvik fester med cigaretter.

It´s all about me said...

Anonym - jag säger ju det, aldrig mer! Det har dock varit max en gång/år jag utsatt mig för det, men det är tydligen tillräckligt för att hela min kropp ska protestera. EXAKT - vi passiva drabbas, därför är rökare sjukt ego!

HannaElin79 said...

Fy fan vilka biverkningar du får, asjobbigt! Jag håller också med att det är jobbigt med rök (extra jobbigt när jag är förkyld). Det sunkigaste jag vet är folk som inte har någon RESPEKT för andra människor, exempelvis idag i en tätpackad kö till Råsunda tar folk upp cigg och står och röker - GAH!! Och sen bara slänger fimpen på gatan, hallå?!

Min mor har rökt i hela sitt liv men röker aldrig inomhus, står avsides och tar hand om sin fimp.

Anonymous said...

HÅLLER MED!! Läskigt med dina biverkningar ja, hoppas ögonen blir bättre fort!

Effell said...

Enda anledningen -antar jag- till att tobaken är så allmänt accepterad som den är, är väl att den inte drabbar rökaren själv med samma resultat som alkohol eller knark kan göra. Andra droger är ju inte enbart hälsofarliga, utan kan förstöra hela ditt liv redan från första början, men som rökare kan du leva ett på ytan "normalt liv". Det är det som är så förrädiskt.

Om tobaksrökaren hade samma baksmälla, samma delirium och risk att hamna utanför samhället och på parkbänken som andra drogmissbrukare skulle ciggen inte alls vara lika okej i det allmänna medvetandet, gissar jag.

Weronica said...

Hehe,, skrev precis ett cigginlägg i min blogg oxå, utan att veta att du med gjorde det :D
Håller med dej. FAN vad äckligt. Är så glad att jag slutade.

Erica said...

det är jävligt äckligt med cigg, och håller med dig om att det är feel att man ska behöva utsättas för passiv rökning, samtidigt så kan man ju inte begära att det ska vara rökförbud hemma hos någon annan men tycker definitivt att hyresvärdar och liknande ska sätta rökförbud i sina lägenheter, det stinker ju flera år efteråt samt att tapeter,väggar m.m blir gula plus att det sprider sig i ventilerna till andra lägenheter OCH är en brandfara!!! Är ofta nojjig över att det ska börja brinna för att ngn somnat ifrån sin cigg eller glömt släcka den osv. urs urs urs

It´s all about me said...

Håller med om allt ovan, härligt att alla som kommenterat typ håller med - pjuh!! Självklart kan jag som privatperson inte begära att någon inte röker hemma när jag är där, vilket jag heller inte gjorde, men ciggen borde totalförbjudas! Jag blir uppenbarligen "bakis" av passiv rökning (mitt öga är HELT förstört) - om alla blev så tror jag som Effell skriver att det skulle vara en annan syn på rökningen. Bakisheten kommer ju dock ALLTID senare i livet, i form av KOL, lungcancer eller annat... Fan vad folk är dumma.

Sussie said...

Håller med dig tull fullo.
På mitt jobb är det nu en kampanj för att få folk att sluta röka, samtidigt förbjuder de all rökning i närheten av jobbets byggnader. Bra gjort tycker jag.

pim said...

5 timmar hade jag aldrig stått ut. hade fått migrän för länge sen. den senaste festen stod folk på balkongen och rökte. det var ok så länge de var nyktra. när de ble fulla glömde de stänga dörren..suck
och folk som försvarar rökning? hrmm

It´s all about me said...

Sussie: Good!!

Pim: Det var samma sak här. "stå vid fönstret" byttes fort ut mot sitta vid köksbordet och röka hela högen, tror inte ens att de märkte det... Kommer som sagt never ever utsätta mig för det igen. Kände mig totalt BAKIS, av den passiva röken alltså.

Petra H said...

Det är så bra i Puerto Rico - det är ytterst få som röker på de fester jag har varit på! När Os företag hade julfest med typ 2000 pers på Centro de Convenciones såg vi inte en enda som gick ut för att röka... Det är sällan jag ser folk som röker på gatan, och något jag direkt reagerar på när jag lämnar ön (nu senaste i NYC där det stod folk utanför varenda kontorsbyggnad och bolmade)... I Bryssel röks det en massa. Tror faktiskt att alla mina rökkompisar har slutat röka det senaste året (och nu senast mina två puertoricanska kompisar som faktiskt röker).

It´s all about me said...

Petra - men hur många röker inte marijuana på PR istället.. ;) Kanske dock bara hör till studentlivet, vad vet jag, men bland de jag känner röks det överallt - dock är det inte samma passive rökning eftersom det är så öppet överallt - där jag har bott finns ju t.ex. inga glasrutor, så även om någon röker inne märks det inte på samma sätt. Bra att så många slutat dock!!

annah said...

jag är ju rökare själv så kan ju inte säga så mkt här. försvara det vore jäkligt dumt. jag har slutat en gång o var så jävla dum att ja började igen. hoppas att jag kan sluta snart igen....
måste va skit jobbigt att må sådär dåligt av det:(

Petra H said...

Jo, det är sant men det röks på även i de flesta länder i EUropa... Där det både röks vanliga cigaretter och marijuana till höger och vänster! Marijuanaröken får jag ont i huvudet av, kommer ihåg en festival i Belgien då jag undrade om man kunde bli hög av passiv pårökning...

It´s all about me said...

Annah - hoppas du lyckas sluta! Inte bara för din egen, utan för omgivningen och framför allt för din dotters skull... Hon ser ju upp till dig och lär också vilka röka sen, som sin coola mamma gör!

Petra -Sant. Tur att det bara är bland de jag känner på PR som det röks mycket vanliga cigg! Egentligen kanske inte det heller, utan bara bland vissa av dem.

Man KAN bli hög på passiv rökning av marijuana, bara så att du vet..!