Thursday, February 04, 2010

Mother Earth.


När vi var på observatioriet i Arecibo första veckan på Puerto Rico så fanns det en sån där "population counter" inne i mini-museet. Nog för att jag vet att jordens befolkning ständigt ökar, men att se siffrorna ticka konstant gav mig panik. På den tid vi var där ökade jordens befolkning med cirka 20 000 personer, dvs cirka 2.8 personer per sekund. Nu är jag jättehemsk, men förstår ni vad det innebär när alla barn får vaccinationer? När alla människor får sjukvård? Hålls vid liv in i det sista? Inte ens får dö fast de vill? (syftar på aktiv dödshjälp). Förstår ni vad det innebär om fem år, tio år, femtio år? Ingenting kommer finnas kvar. Ingen riktig mat, inga korallrev, ingen skog, således inget syre, ingen bensin, ingen olja, ingen plast, inga jobb, inget rent vatten. Krig, svält och våld kommer finns överallt innan hela mänskligheten dör ut. Jag har tänkt på detta länge, men nu tänker jag på det nästan hela tiden, att allt jag gör bara förstör, att vi bara är bakterier på jordens yta som inte gör något gott överhuvudtaget. Bara att spola i toaletten, köpa mat i förpackningar, borsta tänderna, slänga gamla strumpor, köpa nya strumpor, precis allt.
.
Men vem vill inte hjälpa barn som svälter? Jordbävningsoffer? Fattigdom? Vem har rätt att avgöra vem som får leva och vem som måste dö? Samtidigt, när alla överlever och befolkningen bara ökar, så kommer vi alla dö i slutändan eftersom det inte finns något kvar till någon. Jordens resurser är knappast obegränsade.
.
Vem är beredd att gå tillbaka 100 år i tiden för att rädda jorden? Sluta använda vattentoalett, dusch, bil, smink, en massa kläder, engångstamponger och blöjor, engångsmjölkförpackningar, en massa papper? Jag skulle helt ärligt göra det, om vi gjorde det tillsammans. Jag skulle till och med gå med på barnafödsbegränsning, allt för att rädda jorden. Det värsta är att det inte går att göra allt detta själv. Jag skulle inte överleva i världen såsom den är skapad nu, inte med de förutsättningarna jag har nu (med mer pengar, så jo). Tänk bara på hur hela USA är skapat - du kan inte göra någonting utan bil, samhället är uppbyggt på snabbmat; mindre rika har inte råd att köpa nyttig mat när snabbmaten är hundra gånger billigare.
.
Jag blir helt galen när jag tänker på det här, rädd över hur många som överlever. För man får ju också tänka på att befolkningen ökar med 2,8 personer per sekund nu ja, men allt är i kvadrat, så när vi är uppe i 7 miljarder kommer det öka med många fler per sekund. Då väntar massvält och desperation. Kanske är det jordens sätt att säga ifrån genom att skapa naturkatastrofer och nya virus? Hur mycket ska det krävas för att vi ska förstå?
.
Jag vill bo på landet, odla min egen mat. Jag kan lätt ha utedass och skippa onödiga grejjer bara jag har råd och kärlek. Alla älskar Nyew York, jag har gått från att ogilla staden till att...ogilla den sjukt mycket mer. Stad över huvudtaget är bara skit; utsläpp, smuts, inget imponerande, komsumtion, materialism. Jag vill ha natur! Fattar inte ens hur jag kan bo i Stockholm när jag ändå gör allt för att undvika själv staden (bara att åka igenom stan ger mig panik, och att gå på stan är det allra värsta), och fattar ännu mindre hur folk kan älska stora städer med massa fula skyskrapor, oren luft och smutsiga gator.
.
När ska något hända som förändrar oss?

30 comments:

Sussie said...

Nej du förändrar inte världen genom att vara miljövänlig, men samtidigt.. många bäckar små.. du vet. Desto fler som får upp ögonen för detta desto bättre är det för jorden.

Och jo, jag tror jorden sparkar bakut lite nu och då.. med alla naturkatastrofer etc. Och det har ju förekommit större saker också, dinosuriernas död tex..

Sen har ju astronomerna kommit fram till att jorden inte kommer att finnas för alltid, solen kommer att slockna i något skede och allt annat med den.. det ger ett ännu större perspektiv på det hela. :P

Men jo, jag håller med dig till fullo ang konsumtion och utedass och det. Jag använde ju tex utedass hela sommaren och hösten i Rosala. Till mångas förvåning, varför ville jag göra det? Suck.
Jag ska köpa utedass hit hem till våren med och använda det under vår-sommar o höst iaf.
Jag gör allt jag kan göra för miljön. Tyvärr måste jag använda bil för att kunna ta mig någonstans etc.. men jag bidrar iaf mkt mer än många andra till att hjälpa jorden.

Har så många tankar om detta men det blir för långt.

Sussie said...

Sen måste jag ju tillägga att allt inte var så bra förr i tiden heller.. Ett exempel: De använde ofta slaskämbar inomhus, dit hällde de allt från kiss (kissade i potta på natten) till kaffesump. Detta tömdes ofta i havet! (Som kompost hade det ju varit utmärkt men det visste de kanske inte..?) Min mormor o mamma har berättat om det här. För mormors del så börjar det ju iaf närma sig att vara 100 år sedan.

De visste inte heller bättre än att de skövlade hela holmar på skog ute i skärgården. De behövde ju ved att elda med.

Så det har förekommit miljöförsörelse förr också, om inte i samma omfattning kanske.

It´s all about me said...

Tack för din kommentar!

Skillnade mot förr är ju att naturen hann återanpassa sig efter de miljöförstörningarna - bajs och kiss är ändå naturligt och kan silas bort både av hav och jord, komposteras osv...om det kommer i rimlig mängd. Jorden har ju en naturlig "återvinningsfunktion", men inte i vårt tempo...

Jag tycker ABSOLUT att man ska vara miljövänlig, jag går t.ex. alltid till och från jobbet, återvinner, prenumererar inte på tidningar, håller nere på shopping, äter inte rött kött osv, men ändå som du själv skriver - du måste åka bil för att kunna leva i vårt samhälle. För att komma till jobbet, handla, hämta barn. Förr jobbade man mer på gården, tog hand om sina barn, gick eller åkte häst och vagn. Typ.

Solen kommer leva så sjukt många år efter att vi själva utpånat jorden, det handlar ju om tusentals år, så det ger mig dessvärre ingen tröst. Tills dess hittar nog jorden egna vägar att ta sig fram (som du skriver). Jag hoppas ändå att folk inser...och tar action.

Lena said...

Lite off topic men på tal om engångstamponger, har du testat menskopp? Jag var skeptisk i början men nu är jag ett stort fan. Fast jag använder den inte i första hand för att miljövänlighetens skull utan för att

1.) Det blir mycket billigare i längden.
2.) Jag behöver aldrig inse fem minuter efter att affären stängt att jag inte har några tamponger. Jag behöver inte heller komma ihåg att ta med tamponger i väskan. En menskopp tar inte plötsligt slut och måste bytas.
3.) Tamponger suger, bokstavligen talat. Förutom blod mm suger de upp saker jag föredrar att få behålla, som fukt och skyddande bakterier och annat som rimligen finns där av en anledning.
4.) Jag vet inte hur vetenskapligt det är, men det känns bättre att använda en silikonkopp än bomull med tanke på TSS o dyl. Vad kan vara trevligast för bakterierna att växa till sig i, slät silikonyta eller våt porös bomull...
5.) Man behöver inte byta direkt efter bad.

För en del kvinnor är risken för att få blod på fingrarna när man tar ut koppen en total deal breaker, men mina toalettbesök brukar alltid åtföljas av handtvätt så jag ser inte riktigt problemet såvida man inte har riktig blodfobi (och då antar jag att man har rejäla problem med bindor och tamponger också).

Här finns lite mer info:

http://annaardin.wordpress.com/2010/01/04/menskopp/

http://www.menskopp.se

egon said...

Det är en komplex fråga och lätt ångestframkallande. Köper dock inte argumentet att du skulle gå tillbaka 100 år i tiden om vi gjorde det "tillsammans", eftersom jag inte förstår hur det skulle gå till. Riksdagsbeslut? :) Det är bara att sätta igång om du mår dåligt över detta! Börja någonstans, om det så är att byta ut tampongerna. För övrigt kan jag starkt rekommendera att flytta till landet, mina föräldrar är så gott som självförsörjande emellanåt t ex och det är så jag är uppvuxen.

Anonymous said...

Intressant och bra läsning du bjuder på idag! Håller med i mycket.

En del av det du skriver är självklart, som det där att bo enkelt med utedass, utan rinnande vatten och utan el, det gör de flesta under sommarmånaderna i sina stugor här hos oss och ingen tänker ens tanken att det skulle vara något extra med det. Många är väldigt självförsörjande och man cyklar, återanvänder och sponsrar närodlat. Kanske är det en annan mentalitet som råder här "ute på landet" mot vad det är i storstäderna? DET tycker jag också är intressant.

It´s all about me said...

Evve, ditt "Det är bara att sätta igång om du mår dåligt över detta!" säger väl sig självt att det inte går? Ska jag be min lägenhet att inrätta ett utedass? OSV. I dont think so. Känns som du missar det jag skriver; jag gör det jag kan, men jag KAN inte göra allt om jag vill ha ett jobb och inkomst, om jag vill kunna leva i denna värld. Jag går alltid till och från jobbet, återanvänder, återvinner osv - allt det jag skriver till Sussie här, men alltså ärligt, vaddå om JAG mår dåligtö ver detta, det är ju VÅR JORD som mår dåligt av detta!!! Jag mår inte dåligt av att ha lyxisa saker, men framtiden och VÄRLDEN gör det!

Anki: så har vi det också på landet, både i Dalarna och i skärgården! Men det är ju skillnad när man har semester och när man jobbar, önskar att jag kunde bo så på landet året om, MEN om jag får ihop tillräcklgit med pengar och ett jobb på distans så...

It´s all about me said...

Egon: om någon visste hur det skulle gåt ill skulle väl dett ainlägg aldrig behöva finnas, eller..? Självklart är det ingen som vet. Tycker att din kommentar var lite nedlåtande och ja...gillar't inte. Men jag gillar rekommendationen om landet! :)

Lena: Dax för mig att köpa menskopp. Funderade över det förut, glömde sedan bort, så tack för påminnelsen. Jag beställer en asap.

egon said...

Ok, förtydling:
1. Jag motsäger mig inte dina argument om jorden och dess tillstånd.
2. Jag tolkar ditt inlägg som att du mår väldigt dåligt över detta, vilket du skriver. Och att du "...vill bo på landet, odla min egen mat" och du "Fattar inte ens hur jag kan bo i Stockholm" och att du "...skulle helt ärligt göra det [gå tillbaka 100 år i tiden], om vi gjorde det tillsammans.".

Jag tolkar detta som att du vill göra mer än vad du redan gör men liksom inte ”kan” för att vi inte alla enas och gör något tillsammans, och det köper inte jag. Det går alldeles utmärkt att jobba och bo på landet, vara självförsörjande jada jada. Do it! Det är inget nedlåtande i det, snarare pushande att du ska göra det du önskar.

Ps. Nä, du kan antagligen inte be din lägenhet installera ett utedass, men varför inte hyra en stuga på landet med utedass?

It´s all about me said...

Som jag skrev i inlägget så har jag inte ekonomin för det nu; om jag hyrde en stuga på landet nu, hur skulle jag ta mig till jobbet? Jag har inte ens körkort, har inte ens pengar till att hyra en stuga... om jag får heltidsjobb och fast inkomst i framtiden = en helt annan femma, då kommer jag sträva efter det. Jag kan inte göra det nu...och jag kan heller inte sluta leva som vi gör nu, då samhället är anpassat efter att leva så. Om jag slutar se på nyheter, duscha i rinnande vatten osv osv så skulle jag inte kunna leva i detta samhälle. Att flytta till landet, ha råd osv är dessvärre ingen möjlighet just NU, men absolut mitt mål! Önskar bara att ALLA kunde tänka mer på miljön, tillsammans, för att rädda jorden. Dett måste ju ske kollektiv förändring för att det verkligen ska ge resultat. Anser du verkligen att det är så lätt att flytta ut på landet och bli självförsörjande så där hux flux, bara för att man vill? Kanske är det så, men jag tror att det kräver lite mer förutsättningar än så...att hyra/köpa fastighet kostar rätt mycket, och att sedan överleva på det tar ett bra tag att bygga upp -tyvärr.

egon said...

Jag tror många tänker på miljön och gör det bästa de kan. Men som du skriver krävs det STORA förändringar, och det är därför jag inte köper varför du ser det som så svårt att genomföra dessa förändringar om du verkligen vill. Att hyra en stuga på heltid på landet är generellt billigare än att hyra en lägenhet i stan. Du behöver inte köpa ett hus. Det finns en liten stuga bredvid mina föräldrar som markägaren aldrig vill sälja men hyr ut årsvis. Jag kan säga till nästa gång den står tom (byter hyresgäst lite då och då). Där finns inget rinnande vatten inomhus och endast utedass. Jättemysig stuga med ett rum och kök + vind och jag tror den har braskamin också. Stor trädgård, perfekt för odling! En mil till närmsta ort, men det är schyssta vägar så det går bra att cykla alternativt ha moppe. På vintertid kan du gå två kilometer till busshållsplatsen och sen ta bussen till orten om det är där du får jobb tex. Jobb finns det, även om det kanske inte är något som matchar din utbildning. Så ja, jag anser faktiskt att det är lätt att flytta ut på landet och bli så självförsörjande som det går om man bara vill och försöker. Sen att det inte går från en dag till en annan att bli helt självförsörjande är väl självklart. Det gick inte från en dag till en annan att bygga upp samhället vi har idag heller. Men någonstans måste man väl börja, och det bästa är ju att börja med sig själv och sitt eget beteende, eller hur?

It´s all about me said...

Det där boendet låter fanimej skitmysigt! :) Dock kan det bli lite tight att bo med eventuell familj i en stuga som en etta (lite bortskämd är jag nog...M skulle aldrig gå med på att bo i ett sånt litet ställe + att han vill äga fastighet för att ha den säkerheten, inte hyra). Men av intresse: vad kostar det att hyra den stugan? Om du säger att det är billigare än att hyra lägenhet är det ju toppen!! Min hyra i dagsläget är 3590kronor och där går min smärtgräns med den ekonomin jag har nu... kanske lättare att kolla upp sånna här saker om man har kontakter dock, jag har inte det...snyft. Vi har ju hus i Dalarna oxå utan rinnande vatten + med utedass, men i dagsläget funkar det INTE.

med mitt eget beteende har jag redan börjat sedan dagen jag föddes typ, jag syftade just mer på det stora sammanhanget. Menskopp har jag dock inte börjat med ännu, men det ska jag på stört!! Menar dock bara att om te.x, jag väljer att begrända mitt abrnafödande till ett barn, så gör det ingen skillnad i sammanhanget, medan om alla gjorde så skulle överbefolkningen minska...så det måste ske kollektiva förändringar och skapas insikt OCH förståelse av hela världen! I Sverige har vi rätt bra insikt, visst, men vi är en liten nål på kartan; vilket blir extra tydligt varje gång jag är på amerikansk mark - shit vilka sopberg, inte ens återvinna aluminiumburkar, åka bil ÖVERALLT osv osv. Sjukt skrämmande!

egon said...

Ja men precis. Du vill inte göra de uppoffringar som krävs och då går det såklart inte och det är därför jag inte köpte ditt resonemang. Du säger att du vill men inte kan - men det kan du om du vill tillräckligt mkt. Och det är väl exakt det här som gör det så svårt att stoppa allt nu - det krävs för stora uppoffringar, vi vill inte tillräckligt mycket.

Kan inte hyran utantill, det är inte vi som äger den. Skulle gissa på 3-4000 i månaden och det är ganska högt. Kolla blocket, skulle gissa det finns en hel del liknande ställen i vårt stora land som bara väntar på att bli uthyrda...

It´s all about me said...

Yes, vill dock köpa, snackar vi gå tillbaka i tiden så var det enda man ägde jord... ;) Vill heller inte uppoffra kärlek och familj för att bo på landet, det måste jag dock erkänna - där går min gräns. Jag skulle inte ge upp det som betyder mest för mig för att leva så miljövänligt som möjligt, faktiskt, utan det skulle krävas att de jag älskar gjorde samma sak... Sen måste jag ha jobb eller ekonomi för att klara mig innan en flytt - kan inte bara flytta och ha utgift utan någon inkomst! Därav så funkar det inte som det är just nu (för att pendla typ Heby-Sthlm varje dag = omiljövänligt, och cykla den sträckan orkar jag inte...hihi). Som sagt - det är inte bara något som funkar att göra hux flux utankräver planering, ekonomi och förutsättningar. Det är dock mitt MÅL och jag SKA! :)

It´s all about me said...

Ps. Och vill och vill, vem VILL ta bort alla bekvämligheter? Däremot skulle jag KUNNA göra det om alla gör det, för miljöns skull. Alla vet vi ju att vi lever omijövänligt (more or less), men vem vill ta bort de bekvämligheterna? Jag skulle LÄTT göra det och alla gjorde det! Fattar inte vad det är i mitt resonemang som "inte håller"? Jag tror helt enkelt inte att du har förstått mitt resonemang.

egon said...

Det finns faktiskt jobb även i Heby, tro det eller ej! Eller på något av jordbruken kanske?

Jag tycker att du motsäger dig själv. Å ena sidan säger du hur vi bör leva och hur du vill leva, å andra sidan säger du att det inte går (vilket jag tror det visst gör) samt att du inte är beredd att leva så om inte alla gör det. Men vem ska börja då? "Alla" är även du, och jag har mycket mycket svårt att tro att samhället på en given signal kan förändras. Alltså behöver någon och några börja för att förändring ska kunna ske.

Sussie said...

Jag kan se båda sidor (Ak´s o Evve´s..) i det här.. men Ak, du kommer aldrig att få hela världen med dig. Däremot tycker jag att man kommer en bra bit på vägen redan genom att förändra sina dagliga rutiner. Det finns mkt man kan göra även om man inte flyttar ut på landet och blir bonde.
Det finns alltid något mer man kan göra. Något lite men det är ändå bättre än ingenting.

Angående tamponger så går det utmärkt att bränna dem i kakelugnen. ;) Är det inte risk att en såndär uppsamlare bara säger puff och så har man en deciliter i byxorna? :D

Lena said...

Den där tickern i Puerto Rico kanske även borde ha en ticker intill som visar hur snabbt födelsetalen faktiskt sjunker i många länder världen över, så att inte folk blir helt uppgivna och går hem och tror att allt är kört, världen kommer gå under, det är ingen vits att ens försöka.

Indien och Bangladesh är bara två exempel på länder där man kan se en markant skillnad i födelsetalen bara under de senaste 20-30 åren, även om det givetvis finns länder där man inte kan se samma utveckling. Den indiska delstaten Kerala har lyckats få upp läskunnigheten hos flickor till en mycket hög nivå och samtidigt har barnafödandet och barnadödligheten minskat radikalt.

Jag tycker mig se liknande tendenser även här i Nicaragua (subjektivt givetvis, jag har inte gjort nå'n undersökning). Familjer som fått det lite bättre och alltså börjat konsumera mer har ofta 2-3 barn, precis som i Sverige. De riktigt stora familjerna hittar man ofta på landet där barn är en resurs i jordbruket snarare än en försörjningsbörda, och de familjerna konsumerar ju också mycket mindre per person.

Jag säger inte att vi kan luta oss tillbaka och att allt kommer lösa sig finfint, bara att man får vara försiktig när man stöter på fakta slitna ur sitt sammanhang, som t ex en befolkningsticker. Dock är den säkert en jättebra ögonöppnare för vissa så jag förespråkar absolut inte någon ticker-censur. ;-)

Lena said...

P.S. Du jobbar väl ändå mest med att ordna saker framför datorn, jag tycker du kan packa ned laptop och pojkvän och flytta hit.

Jag har en tomt över jag köpt för 3500 kr ni kan bo på, med utsikt över Stila Havet. Ni kan till och med lyxa till det med vattentoalett, jag håller på att klura på en lösning där vatten och näring går tillbaka till trädgården utan att orsaka kolera i tomatlandet.

Solceller fungerar givetvis fantastiskt här så du behöver inte handveva din laptop heller. Solen är för övrigt tillräckligt stark för att rena vatten också: http://en.wikipedia.org/wiki/Solar_water_disinfection

Och det går buss till Leon (3 kr per resa) ni behöver varken bil eller dyra SL-kort. Uppvärmningskostnader existerar givetvis inte och varmvattensdusch är INTE något man vill ha.

Om pojkvännen inte är redo att lämna Estocolmo riktigt än kan du ju i alla fall ha det som happy place-fantasi när världens problem känns alltför betungande. :-)

egon said...

Länktips: http://stadsjord.blogspot.com/

It´s all about me said...
This comment has been removed by the author.
It´s all about me said...
This comment has been removed by the author.
Kentson said...

Tänkt om all denna energi som utspelats här skulle ha gjort lite nytta i form av en liten miljöinsats till exempel. Jag gillar verkstad.

It´s all about me said...

Ja, feel free to start Kentson. En liten miljöinsats från samtliga skulle inte skada. Go ahead. Jag väntar med spänning.

Kentson said...

Det gör jag men har inget behov att redovisa eftersom jag i första hand gör det för att det känns bra för mig, tror det är en bra start.
Rent allmänt snackas det mycket men inget händer, ungefär som att stilla sitt dåliga samvete genom att prata om vad man borde i stället för att göra något.
Jag inkluderar självklart mig själv.

Anonymous said...

Så länge miljöpartiet inte ens lever som de lär, varför ska då jag göra det? Det spelar ingen roll ändå, mänskligheten är ändå utdömd. Om ca 750 år så finns det landyta så att varje person har 1 kvm. Bättre att folk dör nu än att många måste dö sen. Ingen verkar fatta problemet med befolkningsökningen. Befolkningen ökar exponentiellt.

It´s all about me said...

Ingen fattar riktigt vad jag skriver. Synd. Jag VILL inte leva jobbigt. Vem vill det? Däremot är jag redo att OFFRA mig, om alla gör det. Dock är det väl kört i slutändan ändå, inget kan stoppa befolkningsökningen och egoismen. Det är helt enkelt så människor är; egoistiska och dumma, som bakterier på jordens yta. Du gör väl antagligen ungefär som jag, och som många andra. Det är ju inte direkt så att jag inte gör någonting, jag gör det jag kan utan att behöva offra hela mitt liv. Det lockar liksom inte direkt att hyra en enrumsstuga på landet utan vatten och el helt ensam utan att ha jobb eller inkomst i dagsläget, MEN, om alla offrar sig på ett eller annat sätt...På vissa här känns det som att jag inte skulle göra någonting, vilket naturligtvis inte är fallet. Min dröm är att bo på landet, ja, vara relativt självförsörjande ja, men med kärlek och lycka. Så vitt jag vet så är det inte så lätt att starta upp detta då man inte har några pengar.

It´s all about me said...

Anonym: EXAKT!!!!!!

Kikan said...

Man behöver inte gå så långt tillbaka i tiden :) Mina föräldrar flyttade från storstan till landet under gröna vågen. Mina första levnadsår hade vi enbart utedass och ingen dusch. Vi var även först med kompost och källsortering bland mina vänner. Även om jag i dag bor i stan så har jag med mig alla dessa saker. Därför är det viktigt att upplysa kommande generationer om att man måste tänka på miljön.

Kram Erika

It´s all about me said...

Kikan: Tack för dina ord! Och ja, jag håller helt med! Mina kusiner är t.ex. uppvuxna utan vattentoalett, på landet. Det var alltid naturligt när jag var hos dem. Även på våra landställen har vi utedass, och på det ena av ställena även vatten ur brunnen - naturligtvis även kompost! Min mormor har alltid kört med kompost och jag har även bott med henne.