Thursday, February 11, 2010

Ur en pedofils hjärna.

Intet ont anande började jag läsa Nabokovs klassiker Lolita häromdagen. Jag visste faktiskt inte vad den handlade om, but little did I know att den handlade om hur huvudpersonen tänder på småflickor och hur man helt enkelt tas in i hans...hjärna.
.
I en pedofils mind, alltså. Jag vet inte riktigt vad jag tycker, men jag ska läsa ut den. Språket är bra och ja... jag vet inte. Vet inte alls.

17 comments:

Petra H said...

Hm, jag har aldrig läst boken men har inte heller haft något intresse av den just pga ämnet. Har dock läst The Lover av... vad heter hon nu igen... Marguerite Duras, som handlar om hennes kärleksaffär med en äldre man (dock inte såå mycket äldre - ålder är relativt men det är alltså ingen gammal gubbe, han var visst 27) när hon var 15 i Vietnam. Jag kommer inte ihåg vad jag tyckte om boken, den var kort iaf. Ha ha, snacka om att lämna "a lasting impression"!

Petra H said...

Alltså, glömde ju att kommentera att det är ganska (helt?) sjukt att en bok om äldre män som gillar småflickor ska vara en klassiker...
Då föredrar jag Lady Chatterley's lover, såg den franska filmversionen förra veckan medan jag strök - snacka om desperat hemmafru-moment!! Det var mycket naket men det var en "sensuell" film eftersom den är fransk!??? Det hysteriska med filmen är att den enligt dvdfodralet är barntillåten i Sverige men R-rated i USA!!! Och ja, i Frankrike fick den hur många César-priser (franska Oscars) som helst. Jag tyckte att den var ganska långsam men boken gillade jag, trots att den blivit väldigt kritiserad av feminister.

It´s all about me said...

Agree! Och spana in vad det står på Lolita-framsidan: LOVE-STORY! Eh, jaha..? Trots hemskheten är den liksom bra, typ (eller inte riktigt, men påminner om) om Brott och Straff, att man liksom kommer in i personens tankar. Skrämmande, intressant och äckligt på samma gång. Har inte läst/sett de du skriver om förresten.

Och...jag visste inte att boken handlade om detta...chock!

egon said...

Jag tycker det är galet fascinerande med historier kring varför brott begås så jag skulle nog gilla den. Så, tack för tipset :)

It´s all about me said...

Egon: Fast jag vet inte om brott begås. Tankar är inga brott...det är mer en psykologisk bok. Vet inte om han kommer begå något brott, men här är det endast läggningen som kommer fram.

Murmelina said...

Jag har bara sett delar av filmen... och där är hon väl i tonåren i af... men du har rätt.... det är rätt sjukt fast man aldrig ritktig funderat på det förut... och självklart är det ju den lilla flickan som vill förföra den stora mannen... herreguuud... det är ju bara gubbsnusk. Nu blir jag förbannad...haha...när man tänker på det är det ju för JÄVLIGT...

It´s all about me said...

I boken är hon 11 när han blir "kär", sedan fyller hon 12. Längre har jag inte kommit. Men oavsett spanar han ju bara in småflickor, fantiserar, beskriver dem som nymfetter alternativt barn... I filmer ska de alltid göra saken finare. Se t.ex "Låt den rätte komma in" - där är det ju en pedofil med i boken, men det har HELT tagits bort från filmen. 100%!!!!

Fattar inte hur boken kan beskrivas som "Love story" dock, men den kanske ändras längre fram, hm...

egon said...

Aha, men det är ju intressant oavsett eftersom han då säkert resonerar kring att begå brottet eller inte så att säga. Iaf, jag ska skriva upp denna på att läsa-listan!

It´s all about me said...

Egon: Exakt, intressant oavsett! (även äckligt är intressant...) Han funderar mycket kring saker som att söva med barnet och smeka det...Ja, liknande saker som är äckliga genom att de inte beskrivs på ett äckligt sätt. Mycket märkligt och skrämmande. Faktiskt otroligt bra skrivet. Tycker absolut att du ska läsa den.

Erica said...

Creepy bok att läsa, I guess, och intressant?

egon said...

Will do! Och det är just det här jag tycker är så fascinerande kring brott och potentiella brott.

Petra H said...

Det jag tycker är otäckt / störande eller vad jag ska använda för ord är FÖRFATTARNA som skriver sådana här böcker. Måste man inte vara ganska sjuk i huvudet för att kunna skriva sådana här böcker? Det är samma med vissa deckare och filmer som är så utstuderat sjuka att man börjar undra hur man är funtad för att tänka ut historierna. ELler så har man bara en väldigt vild fantasi men jag skulle tycka det var lite stört om jag var t.ex gift med en sådan författare...

It´s all about me said...

Petra: JA! Där håller jag med. Det är en sak att skriva "vanliga" deckare tycker jag, men den här boken beskriver känslor och tankar så ingående att det känns overkligt att författaren själv INTE skulle vara pedofil. (Var han det?)

Erica: Ja, intressant trots äcklet!

Egon: Vet inte om jag skulle kalla det fascinerande, men...;) Har kommit några sidor till och jag måste åtminstone erkänna att den är grymt bra, trots äcklet den medför.

Beatrix Vnunk said...

En alldeles fantastisk och nyanserad roman, om ni frågar mig. Klassiker med vackert språk. Se även Kubricks o-e-r-h-ö-r-d-a filmtolkning från -62.

It´s all about me said...

Beatrix: Vackert språk håller jag helt med om, men den är samtidigt äcklig. Äcklig och vacker är en märklig kombination, men det är precis så jag tycker om boken. Har dock halva kvar...

egon said...

Men vänta, är det alltså denna filmen? Den har jag ju sett! Bra-bra-bra.

It´s all about me said...

Har inte sett filmen men ja, det måste ju vara den! Om man nu ens kan säga så - eftersom filmen verkar vara en kärlekshistoria (eller?) och i boken är hon yngre och utnyttjas... För jo, nu har jag kommit till den punkten att saker händer. Vissa meningar är skrämmande äckliga med hur hon utnyttjas, vissa andra är skrämmande vackra. Så baserad på boken jo, men poängen verkar ha tagits bort.