Wednesday, May 09, 2007

Utmaningen.

St Lucia med The Pitons i bakgrunden, två berg som sitter ihop med ön under vattnet. .
Min absoluta favoritbloggare Jenny utmanade mig för ett litet tag sedan, och vilket ämne passar väl inte bättre än resor? Även om det här med utmaningar känns lite som ett hot mot min nya bloggstyle.
.
.
Vilka fem nya länder skulle du vilja besöka härnäst? :
.
Min plan har alltid varit Costa Rica för att hälsa på Rob som jag känt i många år nu, och i anslutning till den resan hinna med Guatemala. Buenos Aires var jag ju nyligen i 2 månader, och tyvärr blev det aldrig Chile eller Brasilien som jag så gärna ville till. Colombia står också högt på listan, dit bara måste man.

.
Fem länder du har besökt och vill återvända till? :

Enkelt- Puerto Rico eftersom det är mitt andra hem och fortfarande dit jag längtar om jag någongång känner mig uttråkad och ledsen. Bolivia, såklart. Saknar min segundo papá faktiskt. Känns konstigt. Vill gärna se mer av Argentina och Perú, och precis som Jenny hör jag till den lilla skaran som faktiskt inte hatar USA (även om Puerto Rico också hör till USA) Syftar dock nu på fastlandet. Finns mycket mer att utforska; Rocky Mountains, Florida...

.
Ett land du inte gärna vill återse?:

Sådär kan jag bara inte resonera. Däremot gav varken Cypern eller Malta mig någonting. Någonting måste de ju ha gett mig någonstans, men jag kan bara inte komma på vad.

.
En plats du blev positivt överraskad av? :

Alla platser har någonting. St. Lucia i Västindien blev jag alldeles betagen av. Bästa ön, helt enkelt. Av alla 10 jag varit på där, toppar St Lucia alla utom Puerto Rico. Djungel, vackra människor, the pitons, inga höghus, poliser som dåsar, lugn.
Här måste också Wien tilläggas-veckan hos Moni överträffade alla förväntningar. Jag tror att den resan, som också innebar Bratislava och Budapest, räddade hela våren.

En plats som inte motsvarade dina förväntningar?:

Nu är det så, att jag brukar försöka hålla mig borta från att förvänta mig saker. Alla till trots måste jag dock svara Buenos Aires för att inte upprepa Cypern och Malta- inte för själva stadens skull, jag älskar BS.AS, utan för att saker inte blev som planerade. Vi skulle ju hänga med Cerati, åka till Mar del Plata, till Punta el Este i Uruguay (vi kom iallafall iväg till Colonia, Uruguay), leva rockstar-lives och glassa. Så blev det inte. Egentligen är det väl snarare en resa som inte motsvarade mina förväntningar, men den blev bra ändå. Bara inte som jag förväntade mig.

.
Vad är viktigt för dig när du väljer hotell (eller annan typ av övernattning)?:

Här väljs inga hotell. Jag åker i första hand till ställen där jag har kontakter. Jag vill hänga med lokalbefolkningen och leva som dem. Jag gillar inte museum eller andra turistgrejjor, förutom vissa saker om man bara måste se såklart. Om jag nu inte har nått val blir det billigt före dyrt. Hotell är till för att sovas på, det är landet som skall ses.

.Rekommendera tre hotell! (eller annan typ av boende):

Diggade Casa san Blas i Cusco, Perú, samt La Quinta i Santa Cruz, Bolivia. Man kan bo ruskigt lyxigt för ruskigt lite pengar. Till och med varmvatten finns! Annars är det mysigt att campa ute på ön Culebra utanför Puerto Rico, mitt på stranden. Man betalar någon liten summa och så finns det någon vakt som trippar runt så att man känner sig lakom säker. Varit där både en, två och tre gånger. Vattnet är kristallklart och ingenting annat existerar.

.
Vilket är det bästa hotell du sovit på?:

Jag är en snål fattiglapp. Har något minne av att hotellet i San Francisco, Hotel California, var helt okej. Jag har dock som sagt inte så stort minne av det eftersom pappa var hyper och väckte mig i gryningen varje morgon för att springa kulle upp och gata ned.

.
Vilket är det värsta stället du har sovit på? (i nyktert tillstånd):

Om jag ser tillbaka på alla störda (roliga) saker jag gjort genom åren skulle jag nog kunna skriva upp 1000 olika ställen. Men, det var ingen hit att sova på tunnelbanan och vakna upp i Harlem framåt småtimmarna för att vi inte hade råd med vandrarhem hela veckan i New York. Två nätter till åkte vi till flygplatsen JFK och sov direkt på golvet. Inte skönt, ska jag säga er. Sova i en bil på stranden utanför djungeln på Puerto Rico med benen ut genom den nedvevade rutan var inte heller så skönt. Tappra försök har gjorts till att lite romantiskt sova under bar himmel på stranden i Karibien, med resultat av sand i munnen, hackande tänder och myggbett överallt. Sen är det lite diverse golv här och där- t.ex. färjan över till Tyskland för klassresa till Prag, huller om buller bland stinkande heltäckningsmattor och snarkande gubbar.

.
Jag utmanar: Nadia i Chile, Storey för att jag vill veta mer om dina resor, Moni i Wien samt Nina i Costa Rica.

.

11 comments:

moni said...

men jag då? blir inte globe trottern utvandrar-moni utmanad? och wien då? ;) hihi.

annaluna said...

jag fick bara utmana tre, så då tog jag 2 stycken som bor i Sydamerika för att jag älskar Sydamerika, och en perosn som bott här och där för att jag är nyfiken på vad han haft för sig! I love Wien, men det finns så många platser och alla frågor var så begränsade! Men sant; borde skrivit Wien på ett ställe som överraskade mig! Måste nog skriva till det...Puss!

moni said...

hihi :) jag kan ju faktiskt göra den där listan ändå! :) tänkte att du nog inte tänkte på wien, det är ju för nära liksom. med tanke på alla andra resmål du tog upp :D

annaluna said...

ja, det kändes lite nära på nått sätt..men I love Wien! Ja, gör listan ändå! Jag kan skriva dit dig nu förresten;)

Nadia said...

Jag har redan blivit utmanad en gang men glomt bort att svara. Men nu har jag kommit hem och med tva stycken som utmanat mig ar pressen forstas annu storre. Skall ta tag i utmaningen innan veckan ar over, tycker dessutom att denna ar en ovanligt kul utmaning.

annaluna said...

Nadia: Ja, precis, för att vara en utmaning är den här ganska kul;) Take your time! Tog ett bra tag för mig att svara...

storey said...

Jäklar va kul! Jag ska anta utmaningen, men det tar en dag eller två. Faktiskt bästa kedjegrejen hittills.

annaluna said...

storey: Eller hur! Jag gillar inte utmaningar direkt, men den här var helt ok. Ser fram emot att läsa dina svar!

rob said...

todavía te estoy esperando

annaluna said...

Bueno Rob, estas en el primer lugar de mi top 5! :)

Anki said...

Fint du hade skrivit om dina rese-upplevelser, jätteroligt att läsa!