Sunday, February 01, 2009

It´s all about Sveriges kanske mest äckliga recept:

Blodpudding - blodplättar

Ingredienser
1 liter blod (säljs djupfryst)
5 dl svagdricka eller lättöl
8 dl grovt rågmjöl
1 gul lök
150 g margarin eller ca 100 g ister
1 msk salt
½ dl sirap
1-2 dl russin

(+ vissa kryddor)
.
"Beställ blodet i god tid. Tina i kylskåp 8-10 timmar. Sätt på ugnen. Sila blodet och blanda det med svagdricka eller öl. Tillsätt rågmjölet under kraftig vispning..."
.

15 comments:

Emmama said...

Fy for the fabian! Inte undra på att jag inte äter det..

It´s all about me said...

Fy for the fabian indeed! Blodpudding är ett fenomen jag aldrig har förstått mig på. VEM kom på receptet liksom? "Nu tar vi lite blod...kanske lite öl i det också och varför inte ister och russen och mjöl" Typ "man tager vad man haver" och vips har vi gjort pudding...på blod...som vi STEKER. Jag får kväljningar.

egon said...

Man förstår ju varför folk köper det färdigt... ;)

It´s all about me said...

jo men visst, bättre att stoppa i sig något utan att veta vad det är, typ som att köpa en hamburgare på McDonalds och hoppas på det bästa;)

Lena said...

Varma russin är alltid äckligt och varför man skulle vilja sockra upp blod övergår mitt förstånd.

Däremot tycker jag personligen det är något väldigt coolt med att faktiskt ta vara på varenda liten del av ett djur, inte bara skära ut lite lövbiff och göra lite falukorv och rata resten för att det inte är "fint" nog.

I Nicaragua kunde vi köpa gettestiklar och kycklingfötter i lösvikt, och jag gissar att det var samma sak i Puerto Rico. Det är lite sorgligt att ökat "välstånd" automatiskt verkar leda till att man ratar blodpudding, pölsa, tunga osv. (Såvida det inte är gåslever för tusentals kronor eller kallas för något fint franskt namn som skyler över vad det egentligen är.) För egentligen borde det väl vara precis lika äckligt att äta någons muskler som att äta någons blod.

Lena said...

Kanske ska tillägga att jag själv tillhör den där gruppen människor som mest bara äter strimlad lövbiff och malen nötfärs och aldrig ens har smakat pölsa.

Och att jag gissar på att du personligen tycker det är lika äckligt att äta någons muskler som att äta någons blod eftersom du är veggis.

It´s all about me said...

Alltså, det äckliga tycker jag mer är kombinationen av dessa saker tillsammans. Jag tycker också det är jättebra att ta tillvara på saker och äta upp allt (vilket de är bra på i Sydamerika, där man som sagt äter tex stekt njure, komage, tunga, fårskalle osv). Men själva grejjen att VISPA upp blod med ÖL och ISTER och ha i RUSSIN och MJÖL och sen äta med lingonsylt..jag tycker det är helt makabert och ÄCKLIGT att blanda dessa saker...

Jag är inte riktigt veg heller, för jag äter fisk och fågel.

annah said...

njaa, det där e nog inget jag ens vill testa...usch

It´s all about me said...

Förresten förstår jag inte ens hur folk kan köpa färdigt. Vet de inte eller bryr de sig inte om blodpuddingens innehåll? Bara namnet är ju typ det äckligaste jag hört.

pim said...

usch sådär vill man ju inte läsa det. jag tyckte ju blodpudding var gott en gång i tiden innan jag blev veg. nu säljs det tydligen så mycket att de knappt hinner tillverka det..billig mat i finanskrisen hrmm

It´s all about me said...

Ja precis, jag såg det på nyheterna och blev chockad! Herregud, vad snuskiga svenskarna är!

annah said...

Tindra älskar blodpudding! peter tycker med om det. själv klarar jag av typ 2 tuggor sen växer d i mun på mej när ja kommer på vad det är ja äter... urk

It´s all about me said...

Alltid lätt att gilla något man inte vet vad det egentligen innehåller.

Jag menar - innehåller godis egentligen så mkt fräschare saker? Öl och blod är iallafall rätt naturligt, kamikalier och kokta koben är väl lite längre ifrån naturligt, ändå äter Sveriges befolkning godis i mängder.

Petra H said...

Öööörkkkk, usch! Min O tycker att jag är sååå kräsen för att jag inte äter kohjärna, gettestiklar och vad det nu är spanjorerna äter när de inte äter tapas ;-) Som tur är så slipper jag äta gettestiklar, hans mamma lagar "vanligt" kött till mig!

It´s all about me said...

Petra - haha. När min låtsaspappa åt en fårskalle rätt upp och ned på den bolivianska landbygden någonstans stannade jag faktiskt kvar i bilen, haha! Lillbrorsan kom ut från restaurangen vit i ansiktet, hoho. The smell...the smell! Nä, jag klarar inte sånt, jag klarar ju endast fisk och fågel i köttväg liksom!