Tuesday, April 13, 2010

Roots:

Igår kväll läste jag ut Rötter av Alex Haley, boken som kom ut 1976, blev succé och sedan en tv-serie som jag följde för typ 20 år sedan. Boken fick jag av mamma för 15 år sedan, och den stod orörd i morfars gamla bokhylla hos mig tills för två veckor sedan.
.
När jag äntligen började läsa boken kunde jag knappt släppa den. Jag vet inte hur många tårar jag har fällt över den grymma slavbehandlingen och afrikanen Kunta Kintes öde då han på 1700-talet blev bortrövad av slavhandlare när han var ute i skogen för att samla trä till en trumma.
.

Boken fortsätter sedan genom hela släktens historia fram till slaveriets avskaffande, generation efter generation, och arvet som ständigt följer med och inte får glömmas.
.
Översättningen är förvisso vedervärdig, men boken är helt underbar och gripande på alla sätt och vis. Dessutom är den based on a true story... Av mig får den onekligen fem av fem stjärnor!

11 comments:

Murmelina said...

HM... intressant med dina bokrecensioner. Jag håller halvt på med en kriminalhistoria av Viveca Sten- i lugnaste vatten. Känns lite B i jämförelse med det du läser men men.. Vi borde ha bokträffar tycker du inte?

Om inte annat som ytterligare ett skäl att ses?!


KRAM

egon said...

Åh, den ska in (på engelska) på min vill läsa-lista. Roligt när man gillar de där som stått i bokhyllan länge!

Sussie said...

En klassiker som man verkligen borde läsa...

It´s all about me said...

Ja, och den borde VERKLIGEN läsas på engelska! Lyllo dig Egon, som har den kvar! :) Fast samtidigt ville jag också att den skulle ta slut, för den gjorde mig så fruktansvärt ledsen. Är ledsen i hela kroppen än idag. Önskar att författaren hade levt ännu så jag hade kunnat maila honom...

Murmel: Bokträffar, dvs bokcirkel - absolut! Kan du inte gå med på bok.nu eller boktipset.se? Jag är med på båda. Jag är med i en bokcirkel online, men vet ej om jag kommer orka det.

Den där Jenny said...

Lägger också till i "Vill läsa"!

It´s all about me said...

Härligt när ens egen läsning leder till tips för andra! :)

Beatrix Vnunk said...

gud i himlen va gammal jag känner mig nu! Min brors (sydafrikanske) far gav mig den år 1979. Jag minns att jag läste den ett par år senare på en strand i Grekland och pärmarna var blekta av sol och tårar.

It´s all about me said...

Inte gammal, vis och erfaren... :)

Underbar bok.

Petra H said...

Det är inte klokt att jag har missat den här tv-serien, jag förstår inte varför!? Måste kolla upp NÄR den gick på svensk tv, kan det ha varit när jag bodde i England 1988-89?
Jag tycker att det är häftigt hur Alex Haley lyckats släktforska så långt tillbaka i tiden trots att de var slavar, eller kanske just tack vare att de var slavar och folks egendom som deras öden var relativt dokumenterade?
Släktforskning är intressant, O vet nästan ingenting alls om sin släkt men Os pappa tycker att det är jätteroligt att jag är intresserad.

Petra H said...

Ha ha, enligt Wikipedia visade SVT den 1980... Hm, den måste ju ha visats i repris eftersom du är FÖDD 1980 och jag var 5 år.

It´s all about me said...

SUPERINTRESSANT är det!

Och ja 1980 kan jag ju inte ha sett den, hehe, men jag minns att jag inte var särskilt gammal. Repris måste ju ha gått, hoppas den går igen!!