Wednesday, April 11, 2007

Hissarna.

.
HÄNT I VECKAN:

I den stora hissen står en trasig träbänk på tvären sedan några dagar, och i den lilla en tom spackel-burk. Sällskapet under veckan har bestått av en 18årig-kille som nervöst pillar bort en hårslinga från ögat med sina långa naglar prydda av ljuslila, glittrigt nagellack, en alkholiserad kvinna med två stora hundar som tror att hissen är trasig, då hon i själva verket glömt att trycka på knappen, grannarna som en gång "tappade" sin katt/hund från våning 12 som överlevde men sedan fick avlivas, och som har en barnvagn utanför dörren så att mina kompisar som hälsar på ska säga "jasså, det bor en barnfamilj här också" och jag svarar "nej, de använder barnvagnen för avlastning", och jag fattar aldrig var alla grejjer tar vägen eller hur de ens har fått plats i deras lägenhet, polska damen som bott 35 år i huset som med kraftig brytning berättar om alla "invandrare som flyttat hit och inte fattar hur man ska använda tvättstugan, vilket är bra för oss som fattar nu med nya datoriserade systemet", polska damens släkting som jobbar på mataffären och aldrig hälsar på arbetstid i kassan men gärna i hissen, en familj indier där sonen berättar att hans mamma aldrig är hemma för att hon är på fest varje kväll, en storvuxen skäggig karl som bor under husets mest opopulära par som säger "stackars er som bor på samma våning som dem", några hantverkare i enormt stora kängor och ölmagar som jag frågar när de ska komma och riva upp mitt badrum och de svarar att det har jag fått en lapp med datum om och jag säger nej, och de säger jo, och jag säger nej och att jag borde nog veta om jag hade fått en lapp i min brevlåda och eftersom jag inte har fått det tänkte jag att ni kanske visste, nej ingen aning, jaha tack då och ha en bra dag kära hantverkare.
.
Det är stambyte i huset och inget vatten kl 07-16:30 under 17 dagar. Utanför hissen sitter det en ny lapp med texten "du som snodde min gröna gryta utanför den lilla hissen den dag jag flyttade in, var så vänlig att lämna tillbaka den", och den har ersatt den gamla lappen där det stod något i stil med "du som har snott min badrums-matta under min tvättid, jag hoppas att du får använding för den din snåla fan", som ersatte lappen där det stod "du på våning X, om du inte får tyst på din hund någon gång kommer du att få se på annat", som ersatte lappen där det stod "snälla, lämna tillbaka mina lakan jag ärvt av min avlidna mormor, de betyder mycket för mig", som satt bredvid lappen "Städar.Stryker.Ring!"
.
I mitt hus åker jag hiss med människor som förstår det nya tvättsystemet eller lär känna nya grannar för att de inte förstår tillsammans, sätter upp lappar och river ner lappar, snor folks husgeråd och slänger ut gammalt i hissen, bjuder hantverkarna på kaffe eller försöker kommunicera med dem utan kaffe, trivs och inte trivs, dör (en gubbe hämtades härom dagen) och föder barn, flyttar in eller, som jag; snart flyttar ut.
.

10 comments:

egon said...

Att grannar alltid är så jävla konstiga? Tanken som dock inte slagit mig förrän nu är ju att de i nya huset faktiskt kan vara likadana. Hope not.

annaluna said...

Egon: --jag tror det är för nytt och "dyrt" i ert hus Egon för att det ska kunna bo SÅ mycket muppar! Iofs finns det ju muppar med lite mer pengar oxå...men här är typ alla sjukskrivna, bidragstagare, arbetslösa osv...sånna som kanske inte skulle få kontraktet ni fått:)

foxy said...

Ja gud vad skönt att du flyttar nu snart... Och ännu skönare att jag hälsar på i maj :)

annaluna said...

ja men eller hur, hoppas jag får lite mer normala grannar i Råsunda...

Nadia said...

Ha,ha...sköna grannar du verkar ha. En brokig skara, man lär ju aldrig behöva bli uttråkad i alla fall :)

Gabba said...

Din blogg är så jävla intressant att läsa, du skriver så bra!!! PUSS

storey said...

nu fick du mig att bli nostalgisk och drömma tillbaka till uppväxtkvarterens student/invandrar/soc-falls/fattiga barnfamiljs-täta område. jag byter dina grannar mot mina, vilken dag som helst! underbart med lite action och kommunikation via lappar. jag ser knappt röken av mina grannar. förutom hon den efterblivna, men underbart charmiga, glada och roliga kvinnan som stannar i tvättstugan under hela sin tvättid. klart att det kan bli jobbigt med röriga grannar, men blir man alltför isolerad hade man lika gärna kunnat bo i villa.

annaluna said...

Storey: ja, på ett sätt har du väl rätt...Tycker dock att de är extremt här, som alla gånger de snott ens tvättid och förstört, och att man inte kan ha nånting utanför dörren utan att det snos...vilket är bra när man vill slänga grejjer men inte orkar ta sig till grovsoprummet;) Flyttar dock 2/5! :)

storey said...

ja då är det annan sak! stöld av tvättid borde ligga högt upp på straffskalan.

annaluna said...

japp, tog bara inte med stöld (förutom dessa lappar där de faktiskt snott lakan, en grön gryta och vad det nu var) och snodda tvättider eftersom det inte hade hänt just i veckan..;)