Thursday, May 14, 2009

It's all about att jag har bott på typ trettio ställen och hoppas att det dröjer tills jag flyttar igen:

Den 1 Maj 2009 hade jag bott exakt 2 år i min lägenhet. Det var en stor dag, två år är rekord! Och det bästa av allt är att jag inte har tröttnat och trivs oförskämt bra.
.
Så jag frågade M
Hur många ställen tror du jag har bott på?
Och han svarade
Typ...fem?
Förvisso tror jag att han glömde bort att tänka efter, men jag svarade
Snarare tjugofem-trettio.
Fast det beror ju också på hur man räknar.
.
Vissa har bott på typ 5 ställen i sitt liv, helt otroligt tycker jag. Ganska många jag känner har till och med kvar sina rum hos föräldrarna, eller ett barndomshem som de refererar till.
Det kan jag inte påstå att jag har.
.

För det första bor mina föräldrar inte kvar där de bodde förut, för det andra hade jag inte ett rum hos mamma efter att jag var 17, och pappa bodde såpass litet när jag flyttade hemifrån som artonåring att han fick flytta in från vardagsrummet.
.
Sedan jag flyttade hemifrån, en dryg månad innan jag tog studenten för 10 år sedan, har jag bott på en mängd olika ställen. Let's see if I remember: (1) Jag flyttade hemifrån tillsammans med S, hon som är Friskisledare men nu är i Indien med läkare utan gränser, och vi bodde i Vårberg - en stor trea som vi målade om och slet för. Mitt rum var blått. (2) Efter det var jag inneboende hos några sluskar i Rågsved som försökte lura mig på pengar, och så flyttade jag (3) hem till mormor och efter det till (4) Puerto Rico där jag sammanlagt under åren bott på en mängd olika ställen. Officiellt kan jag väl räkna (5, 6) två lägenheter, där det var jag som stod på kontraktet, men siffran är nog åtta egentligen. Det var (7) kollektivet med homosexuella, (8) datarummet hos Chemi vars mamma hade marijuanaplantor i öronen, (9) hos Lissa med veteranveten till pappa som tog droger, ett ställe där vi var (10) tre stycken som delade på en våningssäng och ett (11) annat där jag hade ett eget rum och tillochmed badrum. (12) Sen bodde jag hos mormor igen, och så åkte jag ett år till Spanien där jag bodde i två olika lägenheter (13, 14) och ett tag funderade på att stanna, men jag åkte ju alltid till Puerto Rico istället. Förresten var det meningen att jag skulle bo (15) ett år i Schweiz också som Au Pair, och jag hade i princip en hel nedervåning för mig själv i det stora huset i det lilla samhället Versoix, men redan efter två veckor stod jag inte ut längre och åkte hem till mormor igen. Ta hand om några snobbars bebis var inte min grej.

.
Efter mer tid på Puerto Rico och sedan mormor fick jag en stor lägenhet i (16) Hallunda där jag bodde med kusinen som just fått barn; högst upp och jättefint men sjukt långt från allting, och jag flyttade till (17) studentlägenhet i Solna istället - från den stora lägenheten vi inte ens kunde fylla med möbler till en 23kvadrat-meters med kokvrå och fransk balkong. Jag trivdes rätt bra, förutom att den låg i mitten av tre gemensamma utrymmen som började användas allt mer. Kvällar som då ett gäng på typ 30 killar grillade korv inomhus och jag inte stod ut av stanken åkte jag och sov hos pappa, och sedan bodde jag nått år (18) med mitt ex på Östermalm i en rivningslägenhet som var svinbillig och låg mitt på Nybrogatan. Jag fick (19) en etta i Ulriksdal, Solna, och den hade jag i drygt två år - med ettårs-pausen på Östermalm, så jag flyttade in och ut ur den två gånger eftersom jag hyrde ut den åt en annan tjej ett tag. Hon glömde smutsiga trosor under sängen när hon flyttade ut. (19.5) Jag åkte till Argentina i 10 veckor och hyrde en lägenhet i Buenos Aires med syster, men det räknas inte riktigt, förutom att när jag kom hem var det dax att flytta igen - (20) till lägenheten jag har nu.
.
Så egentligen är det väl inte tjugofem-trettio flyttar.
Fast om man räknar hela livet så är det nog det ändå. Nästan.
Med mamma bodde förvisso bara på tre (21, 22, 23) olika ställen under de 17 år jag bodde hemma; två lägenheter och ett hus, i huset hann jag bo ett helt år tror jag, men pappa fyttade nog fem gånger. Det bästa minnet är (24) det lilla huset utan el och vatten i Tyresta vid hästhagen. Jag minns inte att jag någonsin led av hur enkelt det var, utan bara hur underbart det var att fiska vid hamnen och leka i skogen. Han bodde i (25) Högdalen och jag minns att jag var så magsjuk att jag spydde galla, och farmor klappade mig på ryggen medan jag hulkade över en kastrull där jag låg på en madrass på golvet. Sen hade han (26, 27) två olika lägenheter i Hammarby, varav den sista där jag för det mesta bodde i matrummet som var ett mysigt litet rum där en nittiosäng och ett skrivbord fick plats. Där genomled jag punktiden, satt i fönstret om sommarkvällarna och skrev dikter i en liten bok, brände sönder micron och hade plastpåsar överallt.

.
Jag är skittrött på att flytta och bara tanken på att behöva göra det någon gång igen gör mig trött. Fast jag vet ju att jag kommer flytta igen. Det gör jag alltid.

19 comments:

egon said...

Har bott på tre ställen, och det känns alldeles perfekt. Har dock verkligen inte kvar rummet hos mamma och pappa, huset är alldeles för litet för det (ett enda riktigt sovrum med dörr att stänga om sig, haha!).

It´s all about me said...

du är en av De Där, hoho! :) Helt otroligt, jämfört med mig, att ha bott på 3 ställen hela livet - vilken trygghet! :) Du kanske inte har kvar rummet, men du har ett Barndomshem att referera till! :)

LaLA said...

Jag har bott på 9 olika ställen, det kändes mycket om jag tänker efter..5 olika i Umeå och 4 olika i Hoting. Men har bott på Tornvägen sedan 86 så där har jag de flesta minnen ifrån. Mitt barndomsrum finns kvar om än lite modifierat;)

It´s all about me said...

Säääger ju det, I'm one of a kind. Inget barndomshem, inget barndomsrum. Lite halvt ovanligt i detta land.

petchie said...

Jag har bott på 16 olika ställen i 7 länder... Jag har bara flyttat två gånger med mina föräldrar; till England och till min mormors hus (när morfar avlidit köpte vi huset som morfars far byggde 1920!), bott i 6 olika bostäder i Sverige och resten utomlands.
Med andra ord har jag lite att ta igen när det gäller dig, men jag är också trött på att flytta och skulle gärna vilja "settle down" någonstans nu - iaf veta vilket land jag ska bo i de närmsta åren!!?
Jag var förresten au-pair i Genève i ett år, har åkt förbi Versoix ett antal ggr med tåget men min au-pair familj bodde västerut mot Frankrike i en pytteliten by med endast bussförbindelser. Hade engelsk pojkvän som bodde i Frankrike så jag tillbringade helgerna där - han bodde också i en liten håla! Jag har fortfarande sporadisk kontakt med hela familjen och är kompis med "barnen" (19 och 21 år gamla nu) på Facebook ;-)
kram!

Beatrix Vnunk said...

Men det fina med att flytta är att man inte samlar på sig så grejer. Man måste rensa ut hela ti´n. Det gillar jag.

//Bea, på sin 37e.

It´s all about me said...

Beatrix: haha, vilket skämt! Jag har SJUKT mkt grejjer och har VISST samlat på mig, säkert 1000 ggr mer än en vanligt människa som flyttat typ 3 ggr... jag lovar. Så att flytta ofta har inte hjälpt mig iallafall... det slutar bara med att jag slänger ner allt i en kartong och tänker "det där tar jag hand om när jag flyttat in..."

Petchie: Men du slår lätt "rekord" i länder, jämfört med mig. Jag vill oxå typ settle down, men samtidigt inte... svårt det där... det har sin charm att flytta och hitta nytt, men ändå... jag vill både det ena och det andra! :0

Versoix är ju mysigt, och Geneve fint! Var till Lausanne oxå och den stan gillade jag mkt! Alltså, familjen jag var hos gillade jag INTE. De ville att jag skulle jobba typ 50h/v "och när barnet sover kan du ju rensa ogräs", typ...vilket inte var sagt från början... och sen fick jag inte ta dit någon...och så ver det än det ena än det andra och jag kände HELL NO, det här utsätter jag mig inte för! Mamman i familjen var förresten svensk... Härligt att du var i en bra familj!

Lena (nu tillbaka i latinamerika men utan blogg) said...

Jag har inte heller kvar något barndomshem, däremot börjar jag nu - för första gången - bli lite sugen på att äga ett hus. Det skulle vara trevligt att t ex kunna ordna en mysig trädgård och veta att den finns kvar även om jag väljer att hyra ett hus i någon annan del av världen ett tag.

It´s all about me said...

Lena, HEEEEJ! I miss your blog!

Och jag känner som du; lite sug efter att äga ett hus; vilket är ett ganska nytt sug. Fast helst nånstans där vädret är lite varmare och trädgården kan frodas...

pim said...

wow vad många. jag har bara bott på 6 ställen. fler blir det. jag har ännu inte tröttnat på att flytta *Fniss*

foxy said...

Hehe och jag kommer ihåg dem 3 första så väl :)
Du jobbade väl på Mc Donalds oxå när du bodde med killarna?

Lena said...

Ja, över lag är det konstigt att så många svenskar har jättestora dyra trädgårdar som ändå bara är fina de 3 månader om året då hela familjen åker till sommarstugan/seglar varje helg istället, inklusive några veckors industrisemester då många villaområden verkar helt evakuerade.

För mig personligen känns det som att en lättskött liten mini-trädgård skulle räcka gott och väl om jag ändå bara skulle ha tid att grilla i den några majkvällar efter jobbet. Men jag tillhör väl den sortens människor som hellre ligger i hängmattan än klipper gräset under den.

It´s all about me said...

Foxy: Jepp, det var då jag jobbade på McD! Slusk-killar är vad det var, fy sören!!

Lena: Jag är nog benägen att hålla med. Hellre ligga i hängmattan än att klippa gräset under den. I Sverige känns det lite som att det är mucho trabajo y poco dinero för en stor trädgård; på vintern ska snön skottas, och sen har man några få kvällar trädgården kan utnyttjas resten av året - då man inte måste klippa gräs, trimma häckar och odla lökar. Jag vill ha en trädgård med massa ÄTBARA saker; frukt, bär och nötter :D

Kikan said...

Shit vad du har flyttat!!!! Jag tillhör den där skaran som bara har flyttat typ fyra gånger...och ändå avskyr jag att flytta :) Kram Kikan

It´s all about me said...

Det känns verkligen som att det är antingen eller! Antingen typ 30+ eller max 5, lite intressant egentligen!

Lena said...

Jag har flyttat 13 gånger, fast de flesta känns inte som riktiga flyttar eftersom de inte involverade en massa möbler utan bara vad som gick att få ned i resväskan.

Ja, ätbara saker ska det vara i en trädgård, helt klart. Trädgården jag hyr just nu har i princip bara mango, cashew och kokosnötter vilket känns väldigt fantasilöst med tanke på hur mycket som trivs här.

It´s all about me said...

men mango, cashew och kokosnöt låter underbart ändå!! Hur funkar det egentligen med cashews, kan man plocka och äta dem?

Jag har inte flyttat med möbler alla de där gångerna, vissa gånger med bara väskor. Och så har jag behöver lämna kvar möbler och grejjer flera gånger...

Lena said...

Själva frukten kan man äta som den är (eller göra fresca på), men nöten har någon slags syra mellan nöten och "fodralet" så den bör man hetta upp först.

It´s all about me said...

Intressant, tack! Åh, önskar att du bloggade igen Lena!!!