Friday, May 01, 2009

It´s all about Coquies:

Just nu saknar jag att somna in till det här ljudet, ljudet av Puerto Rico som finns där och bara där, ljudet som först höll mig vaken och som jag sedan inte kunde somna utan. Det finns inget bättre än att somna in till ljudet av coquies och andra insekter intill en fläkt som surrar. Just idag saknar jag detta ovanligt mycket, hur lång tid det än går utan. För nödtillfällen har jag faktiskt en CD med Puerto Rico-sounds som jag alltid lyckas somna till om jag grubblar för mycket.Coqui är ett samlingsnamn för olika små grodor som låter på natten på just det sättet ni kan höra tydligast på den korta videon. Ljudet är dessutom mycket högt och kan nå hela 100 db. Enligt många kan denna groda bara överleva på Puerto Rico (samt möjligtvis Virgin Islands), och finns också bara där. Coqui'n är Puerto Ricos inofficiella symbol.

7 comments:

egon said...

Det låter himla härligt!

Beatrix Vnunk said...

Hahaha. Jag kom att tänka på när jag tvingat med min man till Brasilien. På nattkröken när vi kom hem till vårt hus skulle jag visa honom alla söta smågrodor som förde liv. Jag visste att de drogs till ljuset och kastade mig över en lykta i marknivå. Där satt en tre kg tung skitläskig paddjävel. Jag skrek och for två meter upp i luften i min långe mans famn. Han garvar fortfarande åt mina söta smågrodor.

It´s all about me said...

Hehe!
Länge leve söta smågrodor; dock finns iallafall coquies inte i Brasilien! :)

Beatrix Vnunk said...

Men andra små söta. Ganska mörka, fast inte som våra svarta "sammetsgrodor".

It´s all about me said...

Grodor är söta! Konstigt egentligen, för när man tänker efter är de ganska äckligt.

Det roligaste var ju att fånga grodyngel som liten och försöka få dem att överleva. Tyvärr var jag ofta värdelös och de dog:(

Anonymous said...

Jag har hört att de importerade coquis till Hawaii och att de förökat sig något enormt där! Och att hawaiianerna inte kan sova pga grodornas "kväkande" (det låter ju inte alls som kväkande)... Vet inte om det stämmer!?
Jag har fortfarande aldrig sett en coqui men de låter ända upp till 9:e våningen hos oss - jag tycker att det är mysigt!

It´s all about me said...

Coquies låter otroligt högt!! Överallt! Jag läste att de "Möjlitvis kan överleva på Hawaii" men de kanske har en coqui-sort som muterats där så att de "kväker"? För eller hur, de kväker ju verkligen inte, they make music!! :)