Monday, May 04, 2009

It´s all about att man blir Fet av Frukt, enligt...


"Nyttan med frukt ifrågasätts
2009-05-04
.
Frukt är onyttigt och gör människor feta, hävdar en överläkare. Livsmedelsverket håller inte med.
.
.
Debatten om hur nyttigt frukt egentligen är har blossat upp efter en artikel i senaste utgåvan av tidskriften Journal of Clinical Investigation. Studien tyder på att fruktos, fruktsocker, omvandlas till bukfetma i högre grad än vad glukos, vanligt druvsocker, gör.
Överläkaren Christer Enkvist, medicinsk rådgivare inom Västra Götalandsregionen, betraktar studien som en bekräftelse på något han har sett flera tecken på sedan tidigare. Nu vill han göra upp med föreställningen om att frukt skulle vara nyttigt.
.
”Frukt som mellanmål är förmodligen direkt skadligt genom att det ger oss insulinkickar, som bland annat hela tiden ökar fettbildningen i kroppen och gör att vi blir fetare och fetare. Alla tusentals fruktkorgar som står framme på så många svenska arbetsplatser som en fri löneförmån är förmodligen direkt sjukdoms- och fetmaskapande”, skriver han i en debattartikel i Dagens Nyheter.
.
Livsmedelsverket rekommenderar alla svenskar att äta ett halvt kilo frukt och grönsaker om dagen. Christer Enkvists debattartikel har inte fått myndigheten att ändra uppfattning..."

10 comments:

Murmel said...

gud anna... jag är helt inne o surrar på samma beta som du. herregud jäkla dumforskare....
kram

It´s all about me said...

Som vanligt är allting så motsägelsefullt att man undrar hur forskningar som denna kan få finnas.

Ät mkt frukt, ät inte mkt frukt!
Sola inte mycket, sola mycket!
Rött kött är bra, rött kött är inte bra!

Allt med MÅTTA; behövs det ens forskning för att komma fram till det?!

Verra said...

Jo alla har vi ju vår trivselvikt. =) Jag trivdes vid 64. Men nu efter jag fått barn har vikten bara ökat upp till 90 kilo. Fatta vad mycket JAG väger!!! Alldeles för mycket till mina 159 cm. så jag måste ta tag i detta nu, även fast det är såååå svårt att kunna hålla sig från allt gott. =/
Kram Verra

pim said...

skulle man lyssna och rötta sig efter allt som sägs skulle man ju bli virrig..

foxy said...

Man skulle ju behöva äta sjukt mycket frukt VARJE dag för att bli tjock. Och hade man försökt så tror jag man hade fått ONT i magen och slutat äta frukt innan man ens kommit upp i den mängden.. Skum läkare alltså..
Jag tänker då fortsätta äta frukt.

It´s all about me said...

ELler hur. Typ 20 bananer om dan surras det om. Klart man går upp i vikt då liksom, det blir ju 2000-3000 kalorier extra!

Sussie said...

Well i jämförelse med chips o hamburgare så... :)
Nä men på riktigt, det känns som om det finns viktigare saker det borde forskas i.

It´s all about me said...

I Agree totally...

Nadia said...

Jag laste nagonstans (minns inte var och har sjalv inte last undersokningen) att studien tydligen var gjord pa amerikaner som drack stora mangder av drycker sotade med fruktsocker. Om det nu ar fallet sa ar ju sotsliskiga drycker dar fruktsocker anvands for sotmans skull knappast jamforbart med intaget av farsk frukt som dessutom innehaller mangder av vitaminer och andra nyttigheter.

It´s all about me said...

Nadia: Exakt! Och alla här vet nog liksom att köpte juicer är fullsprängda av socker och tillsatser. Idiotisk undersökning... jag fortsätter äta frukt:)