Monday, January 05, 2009

It´s all about Smells that (maybe) should be Replaced:

............. Ett av mina favoritställen på Puerto Rico; Viejo San Juan, 2006.
.
Igår kväll när jag kom hem efter ett par dagar i Brandbergen luktade det Farmor, och för en sekund tänkte jag att vi var där och att hon levde.
.
Hennes vita linnedukar ligger kvar i min hall och sprider farmorslukt, sockerkaksformarna är diskade och skrubbade men har ändå farmorslukt.
.
Jag har en begagnad resväska jag fick på Puerto Rico för om det nu var 7 år sedan. Den har sedan dess varit med mig till både till Miami, Bolivia, Österrike, Spanien, Italien och andra ställen och ändå har den fortfarande Puertoricolukt.
.
Hur är det ens möjligt? Hur kan lukterna sitta kvar liksom inne i materialet hur mycket jag än skrubbar eller reser? Är det helt enkelt så att vissa saker är så speciella att lukten aldrig försvinner, eller försvinner den först då man glömmer? Är lukten ens verklig, eller är det så att min näsa egentligen vill känna farmors- och Puerto Rico-lukten? När kommer de att bytas ut mot nya lukter och nya minnen?
..

15 comments:

mia said...

Vad hittade du på i PR? Du verkar ha gjort en hel del. Jag älskar såna människor, som fyllt sina liv med liv.

Petra skrev med förresten, hon höll inte riktigt med dig så det blev en riktigt diskus därinne hos henne. Tror du kan läsa det. Grymt bra iaf att höra om era olika uppfattningar, man får en lite mer nyanserad bild då.

Jag läser till en fil.kand i humaniora, franska är huvudämnet. Sen blir det troligen en MA i journalism eller produktion.

Ha de bra!
Kram Mia

annaluna said...

Spännande att läsa diskussionen, för i min blogg skrev hon att hon höll med mig! :)

Mer svar kommer i din blogg!

mia said...

"Jag kan inte hålla med Annaluna om att PR är så liberalt, iaf inte överallt. Tror att det helt och hållet beror på i vilka kretsar man rör sig. Jag har träffat ett antal puertoricanska män som verkar befinna sig i garderoben samtidigt som de är gifta (och fått samma misstankar bekräftade från en puertoricansk manlig kompis så det är inte bara jag som svenska som tycker att vissa män här är extremt fjolliga - ursäkta mina fördomar!).
Det skall dock påpekas att puertoricanska män är vääääldigt metrosexuella och noppar både ögonbryn (och då är det verkligen till väääldigt prydliga bryn som är mer feminina än mina) och rakar armar och ben (och detta är alltså män som lyssnar på reaggeton och är väldigt hetero!)!
Och ja, vi bor alltså i San Juans gayområde, vilket kan vara ganska kompiskt när man går på stranden och ser vältränade män i minimala speedos stå i klungor och posera :-) Min engelska kompis som är homosexuell var helt chockad när han var på besök i PR; "Everybody's gay", ha ha!!
Kram från ett regnigt och grått Karibien!"

Hittade lite av konversationen inne hos mig. Men du håller alltså med henne? Antar att Ricky Martin gömmer sig i garderoben pga karriären då.

Kram Mia

annaluna said...

alltså..du citerade ju inte allt hon skrivit, inte det i början t.ex... och inte heller det hon skrivit i min blogg: "Jag håller med dig om din kommentar på min blogg om homosexuella, men jag undrar också varför Ricky är så hemlig..." Det är ju inte så bra att ta det ur kontexten, att hon skrivit att det nog inte är lika liberalt på hela Puerto Rico som det är i Río Piedras, där just jag bott.

Alla har vi våra privata anledningar till handlingar; han kanske inte vill gå ut med det pga snobbiga släktingar? (hans morförälder bor i snobbområdet) eller så går han inte ut med det för att det helt enkelt inte spelar någon roll? Varför "gå ut" med sexuell läggning öht, om man anser att vilken sexuell läggning som helst är normal?

annaluna said...

jag har inte ens hittat det där du citerar till, utan till det jag skrivit innan + detta citat till dig

"jag vet faktiskt inte varför Ricky inte kommer ut, som Anna skriver nedan är PR inte så konservativt (allt beror väl på familjebakgrund etc) och vi bor själva i San Juans gay-område Nr 1 (en av våra gäster som själv är homosexuell var helt chockad när han var på besök - han tyckte att alla verkade gay!). MEN, jag har träffat en hel del puertoricanska män som jag tycker verkar befinna sig i garderoben - även gifta sådana, så jag vet inte hur liberalt samhället är egentligen"

Och det är det jag håller med om:)

Petra H said...

Hoppsan, vilken diskussion det varit här och en massa citat från mig ;-) Tur att ni redde ut att vi håller med varandra till stor del!
Lukter är konstiga, jag kommer ihåg att min franska ordbok luktade jättelänge som i min lägenhet i Frankrike.. och bara för några dagar sedan kände jag en parfymdoft som påminde mig om någon - tyvärr kom jag inte på vem!
Tror att det sitter lite i huvudet, att man VILL att vissa saker ska fortsätta att lukta på ett visst sätt, eftersom det känns tryggt.
Kram!

annaluna said...

Japp, vi håller med varandra! Det blev visst bara lite konstigt med citat lite halvt uttagna ur kontexten... Río Piedras lär ju inte representera hela Puerto Rico, precis som stockholm inte representerar hela sverige osv... :)

Att lukter påminner sådär om andra, det är kanske inte så mycket i huvudet utan just att doftminnen är så starka, men just det att samma saker luktar just Det länge - det borde ju sitta en del i huvudet, men ändå känns de så starka...kanske sitter en liten del av ens själv kvar i dem?

Anonymous said...

Ja det är märkligt det där ! Kanske för att du tänker så mkt på tex PR när du ser den väskan och kan då känna alla dofter där ifrån ? Samma med din farmors grejer, det är ju minnen som du vill minnas liksom. Kram Hanna J

annaluna said...

Det kan vara så Hanna, de har a little piece of my heart.

Sussie said...

Lukter är speciella. Jag har kvar en bunt handdukar som är min mormors och det är snart 10 år sedan hon dog och de doftar fortfarande mormor. :) Jag vill aldrig tvätta bort den lukten.

annaluna said...

Sussie - känner andra också den lukten? Det är ju helt otroligt hur lukter sitter kvar sådär...varesig det är i huvudet eller på riktigt!

annah said...

Kanske är det så att din farmor är med dej, att du därför känner det extra? men sådär kan ja med känna ibland, åh nu luktar det pappa, liksom. det är bara mysigt tycker jag :)

annaluna said...

ja, det är mysigt...bara märkligt hur vissa saker fortsätter lukta sådär även fast de logskt sett borde ha dragit åt sig nya lukter och nya minnen...

Anonymous said...

Kommer ihåg när min syster var i australien i ett halvår, saknade henne så mycket och det enda klädplagget hon råkat lämna kvar var en kofta.. Och för att försöka förtränga saknaden så luktade jag på tröjan lite då och då (hehee) men det blev ju bara värre... hmm... :)

T.

annaluna said...

Skönt att du har henne hemma nu då T! :)