Saturday, January 17, 2009

It´s all about to let the Right One in;

Jag såg filmen inatt, eftersom jag ville jämföra med boken och se om de verkligen kunde göra en film på den.
.
Det kunde de inte.
.
Ok, filmen som fristående produktion var helt okej, men minst halva storyn var borttagen. Ni som inte har läst boken/sett filmen och vill göra det kan ju sluta läsa nu, annars förstör jag nog ett och annat.
.
Alltså, vad hände med ENA HUVUDROLLEN?! Håkan, han som hjälper Eli (som dessutom egentligen heter Elias och är en kille; något som inte framkommer i filmen, även om man kan misstänka det) är helt klart en av de centrala personerna i boken, men i filmen är han med lite i början och sen dör han när Eli suger blod ur honom på sjukhuset. I själva verket är han med mycket mer från början där han är pedofil och gillar småpojkar, och efter blodsugandet på sjukhuset dör han inte utan en rad nya mord sker, och det läskigaste av allt är grejjerna i källaren där Tommy sitter och boffar (en annan person som är borttagen helt ur filmen men med mycket i boken). Håkan som numer är vampyr med sönderfrätt ansikte jagar Eli, som han hjälpt eftersom han varit så "kär" i honom, och han överfaller Eli som får sönderslitna leder och Tommy står och slår och slår på honom, men kroppen dör aldrig för vampyrers kroppar dör inte. De har en liten hjärna med eget liv inuti sig.
.
Kort och gott: det är inte bara detaljer som är borttagna ur filmen, utan även halva storyn. Filmen är verkligen en snällversion där typ allt läskigt och osmakligt- overkligt som verkligt, är totalt raderat. Precis som jag visste.
.

8 comments:

Emmama said...

Later inte som nat jag normalt skulle lasa kanske men nu blev jag anda nyfiken! Och har hort mycket gott om boken!

Kram!

Anonymous said...

Karaktärerna är halverade och så även alla detaljer, säjer du.

Men snälla nån. 470 sidor ska ner under 2 timmar. Hur ska man då kunna behålla både alla karaktärer och alla händelser. Jag har inte läst boken men jag kan lova dig att jag inte skulle vara intresserad i din version. Dom sämsta filmatiseringarna av böcker är dom som försöker skära alla karaktärer och händelser med osthyvel. Dom bästa är dom som skär bort hela bitar och fördjupar det som är kvar.

John Ajvide har själv skrivit manus och han har verkligen lyckats med sin egen bok. Ovanligt många som läst boken, vilket sällan förekommer alls, är överens om att filmen t.o.m är bättre.

Tomas har skapat ett romantiskt mästerverk, en kultklassiker med oförglömliga bilder och som just nu seglar ut över världen som en av dom mest älskade svenska filmerna någonsin.

Läs och njut (Top 250 på IMDb):

http://www.imdb.com/title/tt1139797/
http://www.incontention.com/?p=3883
http://www.iconsoffright.com/A_2008.htm

annaluna said...

ANONYM: har jag inte rätt till en egen åsikt?

Jag är väl medveten om att X antal sidor ska ner till film, men JAG tycker att ANDRA saker kunde tas bort isåfall för att prioritera in annat. Dessutom finns det ingen regel som säger att film måste vara 1h 49min, de hade kunnat göra en halvtimme till.

Det finns de som tycker filmen är bättre, det finns de som tyker det är gott med leverpastej eller whatever, och så finns det de som tycker tvärtom. Tack för din kommentar, men jag håller inte med - även om, som jag skriver, filmen var helt ok som fristående. Jag tycker bara inte den levde upp till boken, that´s all! För MIG var Håkan-Storyn väldigt central och "viktig", och JAG blev besviken över att den delen tagits bort HELT.

EMMAMA: Verkligen inget jag normalt skulle läsa heller, men boken är inte som man tror!

annaluna said...

Ps. Svenska folket gillar ju generellt filmer som BECK också, och det säger ju en hel del om att smaken skiljer sig. Jag AVSKYR Beck. Vad andra tycker spelar mig således ingen roll.

TORGNYSDOTTER said...

Vad synd att du inte gillade den! Jag tycker den är alldeles lysande. Jag är väldigt förtjust i det här mer amerikanska sättet att göra film efter bok på. Att liksom ändra så det passar filmformatet bättre. Jag tyckte det var skönt att det var mer fokus på tiden, barnen och dramat än vampyrer.
(Nu måste jag erkänna att jag ju växte upp i precis den här eran och känner igen så otroligt mycket så det sentimentala väger tungt. Det är så oerhört genomarbetat. Bara "Gyllene Tider-hiten" som är nyskriven! Underbart.)

Jag avskyr också Beck. Jag avskyr i princip all svensk film.

Eftersom Ajvide själv var så nöjd med filmen är Alfredson ombedd att göra "Människohamn" också. Det kanske är bäst att du håller dig till bara boken:-)

annaluna said...

Hej!
Jag vill bara förtydliga att jag gillade filmen som fristående, jag tycker bara inte den återspeglade boken särskilt mycket.
Jag gillade iallafall filmen såpass mycket att jag såg hela på raken och inte la mig förrän kl 2:30, fast jag hade tänkt gå och lägga mig.
Detta kanske inte framgick genom mitt inlägg, eftersom jag såg den för att se om de kunde filmatisera vissa händelser...Så; jag kanske borde skriva om mitt inlägg egentligen:/

Anonymous said...

Skriv inte om ditt inlägg! Jag håller helt med, hela känslan av boken var borta, det var så galet mycket som pågick i allas huvuden hela tiden. Håkans ångest inför vad han tvingades göra, å andra starka känslor folk bar på.. Jag tyckte filmen vid en jämförelse kändes platt (kan ju såklart inte avgöra vad jag skulle tyckt om jag inte läst boken först)

Kraaam! /Anja

It´s all about me said...

Anja - vad skönt med en som håller med!