Sunday, January 04, 2009

It´s all about a Good Book:

Jag läste klart "låt den rätte komma in" för ett par dagar sedan.
När jag beställde den genom jobbets pocketogram hade jag ingen aning vad den handlade om, och när någon sedan mumlade om "vampyrer" tänkte jag åh nej, inte en till halvtaskig svensk deckare! I vilket fall började jag läsa standup-komikerns bok...och läste ut den på nolltid; eftersom den visade sig vara en sån där bok man inte vill lägga ifrån sig utan hellre sover för lite och läser för mycket. Språket är lättläst och bra, innehållet fint, vackert, sorgligt, roligt, med kärlek, med hat, med verklighet och overklighet.
.
Huvudpersonen är Oskar som blir mobbad i skolan, och sedan träffar han sin granne Eli - och blir kär. Det är bara lite konstigt att Eli alltid är ute på natten...och vem är gubben som också bor där?
.
Jag vill se filmatiseringen av denna bok endast för att veta hur sjutton de kan göra en film på dessa händelser. Jag misstänker att minst hälften har utelämnats, eftersom vissa scener är så starka eller svåra att svensk film antagligen aldrig skulle tillåtas/kunna varken filma dem eller visa dem inför en vanlig publik.
..
Anyways; 100% läsvärd!
.

16 comments:

Anonymous said...

Tack för recensionen! Jag ska ta mej an denna snart.. och absolut innan jag ser filmen! / anki

Anonymous said...

Tack för recensionen! Jag ska ta mej an denna snart.. och absolut innan jag ser filmen! / anki

annaluna said...

Do so!

TORGNYSDOTTER said...

Aa, det är en alldeles lysande bok! (Läs även hans nya "Människohamn" om du inte gjort det - till och med bättre.)
Filmen är faktiskt också helt fantastisk. Vampyrdelen kraftigt nedtonad, vilket funkar, och enorma skådespelarprestationer. Man blir inte upprörd över avvikelserna från romanen, snarare glad, nöjd och lättad. Den har gjort sig förtjänt av alla överord den fått.

egon said...

jag har sett filmen, men inte läst boken. (skrev ett inlägg om filmen förut också, här: http://egoegon.blogspot.com/2008/11/men-plus-i-kanten-fr-det-korta.html ) tyvärr tar det emot att läsa bok efter film så det lär nog aldrig bli av heller...

annaluna said...

Torgnysdotter:
Har ej läst den, tack för tipsen! Skönt att höra någon som både läst boken och sett filmen, och gillar båda. Jag ska absolut filmen!! Jag är väldigt skeptisk mot filmatiseringar efter bra böcker, but I´ll give it a shot nu när du sagt att man ej blir besviken efter att ha läst boken!

TORGNYSDOTTER said...

och jag är skeptisk mot filmatiseringar av böcker OCH svensk film. Jag HATAR svensk film. Gillade ändå den här. Mycket. Och många med mig. Filmen har en egen nerv och ett annat fokus. Den försöker inte riktigt vara boken. Extra plus för det enkla slutet att Alfredson inte ens försöker sig på några fx som bara kunde blivit magplask.
Sen ÄR naturligtvis boken bättre.

annaluna said...

Samma här!
Svensk film är generellt dålig, enligt mig.

Just nu kollar jag på Tillsammans är man mindre ensam, eftersom jag gillade boken. So far gillar jag även filmen (men så är den ju heller inte svenk samt relativt enkel story att filmatisera!)

Fler boktips tas tacksamt emot!

The don said...

Håller me torgnys dotter. Läs människohamn me! Ska precis börja med "Låt den rätte komma in" och "hantering av odöda".

annaluna said...

Välkommen The don!

Hantering av odöda har jag spanat in ett tag, meddela gärna hur den var! Och nu måste jag ju läsa människohamn...

Petra H said...

Hantering av odöda är den enda jag har läst av hans böcker och tyckte att den var bra trots att jag egentligen inte gillar den genren... Är mycket nyfiken på både filmen och boken Låt den rätte komma in. Såg senast på E!-kanalen att filmen var på deras Topp 10 bästa filmer för 2008!!
Svensk film är helt ok när man är utlandssvensk, och även O gillar svenska filmer - vi såg Sprängaren under julen och tyckte att den var bra. O efterlyste fler svenska filmer, han tyckeer att det är ett bra sätt att förstå den svenska kulturen och samhället. Tror vi ska se Änglagård nästa gång! (och min bror har avslöjat att han köpt en massa svenska filmer till oss i julklapp, jippi!!)
PS Vi kollar alltså sv. filmer med engelsk text...

annaluna said...

Men! Svenska filmer är ju oftast inte alls som en svenska kulturen ser ut..inte den svenska kultur jag känner till iallafall! Beck är skit, sprängaren och sånt pinsamt enligt mig! Jag såg FUCKING ÅMÅL på bio i Spanien, så den finns iallafall med spansk text. Jalla jalla och sånna gillar jag, men resten - de känns mst pinsamma. Ursh! Smaken är ju dock som baken:) En jul i Bolivia såg vi alla Sällskapsresan och höll på att skratta ihjäl oss av all svensk-satir, de kanske vore något för O? :)

Petra H said...

Men jag tror egentligen inte att vi ser de svenska filmerna så mycket för själva storyn, utan mer för att se hur folk bor, miljöer etc - det var det jag menade med svensk "kultur"... Så ser jag iaf på de svenska filmerna, och tror att O gör likadant plus att han tycker att det är roligt att se vad som roar svenskar... Vi har sett några spanska filmer som inte var mindre pinsamma än halvdåliga svenska filmer, dvs inte Almodovar-kvalitet för femöre, men roliga att se ändå för allt det där runt omkring.
Jalla Jalla såg jag först i Geneve och sedan i Bryssel på bio - drog med en massa utländska kompisar som gillade den. Tillsammans såg jag i Italien PÅ ITALIENSKA - det var verkligen en upplevelse!!
Jag tittade dock aldrig på svensk film när jag bodde i Sverige, så det är väl mest en slags nostalgitripp för mig ;-)

annaluna said...

Aha, miljön är ju intressant att se! Men sen vet jag som sagt inte om Beck och sånt roar svenskar..eller det gör de väl, men en begränsad grupp:)

Jag älskar spansk film! Jag ska se en idag (TIMECRIME), som min kille sa var bra! Fast allra mest älskar jag mexikansk film. Har du sett LA MISMA LUNA och AMORES PERROS? Två av mina favoritfilmer genom alla tider! Se dem! :) La zona och y tu mama tambien (även de mexikanska) är också grymt bra! Tror jag får skriva ett inlägg om film snart! :)

Hanna B said...

Kul att läsa din reaktion på boken. Gillade filmen men tycker man bör ha läst boken innan så fattar man mer, just på grund av som du skriver - en jäkla massa utelämnas. Otroligt fint foto i filmen! Minnen från Pontusbadet i Luleå där en scen är inspelad :)

Läst hantering av odöda också och ska ta mig an människohamn under semestern hade jag tänkt. I love books :)

annaluna said...

Så bra Hanna, då blir jag kanske inte besviken av filmen då! Meddela gärna vad du tycker om de andra - t.ex hanteringen av odöda. Älskar också böcker! :)