Monday, June 08, 2009

Serie: Var jag ska ta med M när vi åker till Puerto Rico, part 6:

Blandade ställen:
,.Arecibo Observatory, aka Världens största Teleskop. Ni kanske har sett detta i James Bond-filmen Golde Eye samt i den underbart fina filmen Contact med Jodi Foster. Det man heller inte får missa är den underbara regnskogen runt teleskopet. Vi gick en gång i timtal, förbi ko-skelett, guineo (banan)-odlingar och lianer innan vi kom till en flod som rann mellan droppstensgrottor... utan att möta en enda människa på hela tiden.

Manatí, för här var jag alltid på helgerna då Coquí var min bästis (han var döpt till Coquí, som den puertoricanska trädgrodan!) Här är beachen Los Tubos, och Manatí är för mig mest stränder. Vissa är ofta helt tomma på folk, och jag känner till en som ligger gömd bakom berg...Det finns även hällristningar från Taino-indianerna att beskåda, Puerto Ricos ursprungsbefolkning.
,
Ön Vieques, såklart! Här finns fina snorklingstränder, jättesköldpaddor och ofta är det folktomt. Man kan sitta i en bar vid havet med en kall läsk, köpa en färskfångad tonfisk och bara njuta... Jag hade underbara dagar år 2006 då jag sov några nätter hos en kompis kompisar och umgicks med korallrev, snorklingutrustning och fiskare. Jag var även där midsommar 2003, men då var så mycket avspärrat på grund av militären som ägnade sig åt provsprängningar och liknande som förstörde både människor och natur. Militären lämnade ön 2003, så innan dess hann jag vara med på ett antal demonstrationer där vi skrek Vieques sí, marina no...

Luquillo är på något sätt ett måste, dessutom ligger det på vägen mot Fajardo - där man tar färjan till öarna Vieques och Culebra för några dollar. Ett litet snabbstopp på beachen kanske, där Marios farmor har ett strandhus med en skitskön hängmatta där jag varit i några gånger... En gång sov jag där två nätter själv (2003) och var grymt rädd för inbrott, men jag överlevde som ni märker.
.
Las Cuevas de Camuy (Grottorna i Camuy): Jag har aldrig varit där, men de är mycket omtalade och en stor turistattraktion med lite floder, fladdermöss och växter.

Cabo Rojo Light House. Jag var i Cabo Rojo en gång, utan att sova på en hel natt, massa människor inklämda i en bil och vi sov huller om buller på golvet i någons hus. Jag minns att vi var ute i gryningen och jag ringde mamma från en telefonkiosk vid Karibiska Havet medan allt omkring mig sov. Jag missade the Light House då, men den känns lite som en Must-See om jag nu ska vara turist på Puerto Rico för första gången.

Palomino Island. Never been, men kan det se mer inbjudande ut?!

8 comments:

Anna said...

Jag tycker sista alternativet =)

Då får du se till att han hyr en bil snart om ni inte vill åka tuben o bussen haha

kram anna

It´s all about me said...

Alltså, det är inga alternativ, vi ska till ALLA ställen i hela serien med 6 inlägg :D

More to come!

Och ja, bil snart, han hyrde en i helgen men då hann vi inte... mkt med renovering och flytt nu. Kul att du hittat till min blogg! :)

Anonymous said...

Så vackert så vackert, bilderna tar nästan andan ur en! Kan bara föreställa mej hur det är att uppleva det live!

pim said...

men å vad vackert. Jag vill dit :) För någon vecka sen såg jag amerikanska "top chef". Finalen där avgjordes på just PR. Där verkar vara otroligt vackert :)

annah said...

säger bara : WOW!!!

It´s all about me said...

Mi isla del encanto! Mitt andra hem! Jag älskar Puerto Rico. Men, nu har jag ju inte satt in foton på den misär som även finns, såklart. Och det är för att nästa gång jag åker dit, då ska jag som sagt vara turist för första gången.
Fast inte bo på hotell, nån måtta får det vara! :)

Anonymous said...

Ni måste besöka PLaya Sucia vid Cabo Rojo - helt underbar strand! Jag har aldrig varit i Manati. Har du varit vid Mar Chiquita på vägen till Arecibo? Jättefin strand och så mysig liten bukt.
Vi har fortfarande inte besökt grottorna, de var ju stängda ganska länge eftersom en amerikanska fick en sten i huvudet och dog men nu har de öppnat igen. Våra mexicanska vänner var där och berättade att alla måste nu ha hjälmar på sig.
Kram!

It´s all about me said...

Jag har varit många gånger i Mar Chiquita! (väl? Nu blir jag osäker. Blandar jag ihop?) Playa Sucia is a must! Om inte annat för namnet, haha.
Och Petchie - du MÅSTE till Manatí, det är helt underbart där! Dessutom väldigt lite folk för det mesta, iallafall de år jag varit där. Jag hände där mest år 2000 iofs och det var ju ett tag sen... LÄSKIGT med stenen i huvudet :/

Förresten kommer vi nog åka i januari pga M:s kvällskurs och min uppsats till plugget :( Vill ju så gärna ses! Kram.