Thursday, June 11, 2009

till alla er som sneglar på mig när jag tar på mig säkerhetsbälte på bussen:

Från SL:s hemsida:
.
"Måste jag använda bälte när jag åker buss?
.
-Om du inte använder säkerhetsbälte som finns på den plats där du sitter kan du få böter på 1 500 kronor.

.
När bussen står still behöver du inte använda bälte och du kan välja att stå oavsett om det finns sittplatser eller inte. (Det sistnämnda gäller lokala transporter i tätbebyggt område, det vill säga bland annat SL-trafik.)

,
Det är du som resenär som har ansvaret. Föraren har ingen skyldighet att säga till dig om det finns dekaler, skyltar, högtalarutrop eller motsvarande, som visar att du ska använda bältet.
Föraren har visserligen ett speciellt ansvar för att se till att barn under 15 år använder bältet, men även den skyldigheten kan anses vara uppfylld om det framgår via dekaler, skyltar, högtalarutrop eller motsvarande att bälte ska användas.

.
Det finns en speciell dekal som visar att resenären skall använda bälte. Den ser likadan ut i hela EU. SL har dessutom tagit fram en dekal som visar att både barn och vuxna ska använda bälten".

.
Tji fick ni!

4 comments:

Lena said...

Jag använder bälte i baksätet i taxibilar i Nicaragua. De gånger det går att gräva fram alltså. Jag är helt övertygad om att jag är den enda i hela landet som gör det, och att när jag väl hamnar i en bilolycka kommer räddingsteamet slita i mig i en halvtimme innan de inser att jag faktiskt inte sitter fast, jag har bara bilbälte på mig. I baksätet. På en taxi.

It´s all about me said...

Lena: Haha (fast egentligen är det ju inte roligt) Samma sak på Puerto Rico, Bolivia, Argentina, Peru. Om det ens finns något bälte bak öht. För där fär man ju bara böter i bil om man inte har bälte FRAM, så varför skulle man ha bälte bak? Allt handlar ju om pengar, inte om att överleva...

Anonymous said...

Japp, här är en annan fanatisk bilbältesanvändare!! I taxis, bussar - finns det så ska det användas, och annars känner jag mig väldigt illa till mods.
När jag bodde i Italien blev min danska kompis och jag utskrattade av våra italienska vänner... De använde bara bilbälte på motorvägen (jag tror att om man kraschar i 150 så kvittar det nog) tills tyvärr två av deras bekanta dog i bilolycka inom loppet av en månad!

It´s all about me said...

Uh, jag kände oxå en tjej som dog i en bilolycka i just Italien... sedan dess blev jag extra mer "hård" på att ha bälte; hon var bara runt 15 när hon dog... Att ta på sig bälte är så LÄTT, samtidigt som det KAN rädda liv - oh ändå, i typ 150 på motorvägen som du säger, så kvittar det nog...