Sunday, June 21, 2009

It's all about Midsummer:

Alla skriver om sina midsomrar, och lättpåverkad som jag är gör jag samma sak. Midsommar 2009, en lugn sådan, med lite besök hos mig med midsommarbuffé bestående av pastasallad, hembakat dinkelbröd, nypotatis och hallon-marängtårta (den andra tårtan jag gjort i hela mitt liv), promenader, bullbak och mycket sömn. Ingen alkohol, ingen fest, bara lugn och ro och drömmar om hus i framtiden och faktiskt en hel del sol.Strax efter förra midsommaren åkte pappa, syster och jag upp till Fagersta och hälsade på farmor, skrattade tills tårarna rann och åkte sedan vidare till Dalarna med mormor och morbror. Jag minns att jag tänkte att det här, det ska jag alltid minnas, för innerst inne visste jag att farmor inte skulle leva så länge till. Nu känner jag snart samma sak med mormor, jag känner hur gammal hon börjar bli, att tiden rinner ifrån oss, att midsomrarna bara dundrar förbi, att åren går alldeles för fort.
.
Flera midsomrar har tillbringats i Karibien, dansandes runt en palm, på någon pool-fest där man ska slänga sig baklänges i vattnet denna dag (Noche de San Juan), förr förra på katalansk-svenskt bröllop i Hudiksvall, och en och annan i skärgården eller i Dalarna.
.
Midsommar är en sån där härlig, svensk tradition som jag blir lite ledsen av om den inte firas, så nästa år hoppas jag på en riktig Dalarna-tradition i byn. Jag har blivit lite av en lantis på senare dar.

13 comments:

Weronica said...

Skall man fira midsommar så skall den göras ordentligt på landet. Jag har med blivit en liten lantis :)

It´s all about me said...

Skönt att man inte är ensam! :)

Weronica said...

Jag vill att du skall komma till gotland !!!!!! Skall höra med sis ikväll när hon slutat jobba.

It´s all about me said...

Wero! Gör det! Jag vill JÄTTEGÄRNA komma!!!

Kikan said...

Den där tårtan såg inte helt fel ut :) Mums...har tänjt ut magsöcken den här helgen. HAr ätit hela tiden känns det som :) Kram Kikan

It´s all about me said...

En riktig midsommar med andra ord Kikan! :D

Effell said...

Liiite såntdär traditionellt firande vill jag också ha/se, så de senaste åren har jag ofta åkt iväg till någon av de "kommunala" festplatserna. Enda nackdelen är trängseln, möjligen. ;-)

Weronica said...

Som veggo så har jag ju inte så stora proteinkällor. Så det blir ju linser, bönor, nötter och frön av olika slag. Därför jag har linfrö och mandlar i gröten och linser i grytan :)
Mitt problem är ju oxå att jag mer eller mindre aldrig är hungrig. Jag äter för att jag måste ha något..

pim said...

det måste ha varit sol överallt utom här:) här drog året åskoväder förbi..
nåja jag satt bara hemma själv med lite fisk och mögliga(suck) jordgubbar..:)
men en midsommar i dalarna låter inte helt fel...

Anonymous said...

Mums, den tårtan ser jättemumsig ut!! Hallontårta - kanske något jag borde beställa till min födelsedag i juli...
Jag drack inte en droppe alkohol i lördags, det blev cranberryjuice istället. Vi sjöng "Helan går"* men det starkaste som dracks var Medalla ;-)
Hoppas att du får uppleva fler midsomrar med mormor och morfar.
Kram!
*) Jag hade skrivit ut den fonetiska versionen på engelska som kallas för "Hell and gore" - det var en puertoricansk gäst som blev riktigt förfärad och menade att det kunde han absolut inte sjunga, han är ju katolik... Hoppsan, snacka om kulturkrock - en svenska försökte förklara att vi inte alls sjunger om helvetet utan det är bara "fonetiskt" som det låter så men han var inte övertygad... Speciellt som någon förklarat att midsommar från början var en hednisk tradition! Han slappnade dock av efter en stund och verkade ha kul trots helvetessånger och svenska hedningar!!!

It´s all about me said...

haha, kul midsommar petchie! Och ja, testa hallontårta! :) Med morfar kan jag inte fira midsommar, han dog när mamma var 23 och jag nyfödd...

Wero: Fattar inte hur man inte kan bli hungrig när man tränar så mycket! Fast vad skönt! Jag blir hungrig hela hela tiden när jag tränr, skitjobbigt... det finns ju anra proteinkällor som veg; tex quorn, soyaprotein, tofu och sånt...jag äter ju inte särskilt mkt kött jag heller, men ägg, fisk o ibland kyckling. Äter du inte ägg??

Pim: vi hade lite mulet o regn oxå, men solen tittade fram då och då!

Weronica said...

Quron får jag ont i magen av, så det går bort. Tofu äter jag ca två gånger i veckan, sojaprotein går att få tag i i en affär här och det tar 20 minuter med tåg så det blir lixom inte så ofta :P See?
Inte lika lätt att vara veggo i norge skjønner du? :D

It´s all about me said...

nä TUR ATT JAG BOR I SVERIGE!! :D :D Kom på det med quorn sen, men det är lite samma för mig, förutom quornfärs som är bra stekt. Annars funkar soyaprotein jättebra för mig - tex soyafileer eller soyaburgare. Nötter, bönor o frön är ju bra!! :)