Wednesday, March 18, 2009

It´s all about Matlådan, den senaste trenden:


"Matlådan gör comeback", är en av rubrikerna man kan läsa i dagens DN.
.
Någon skämta med mig aprilo? Är allt i detta land verkligens så trendkänsligt att till och med matlådan ska bli en av vårens hetaste trender? Har folk helt ärligt och seriöst inte fattat att matlådan alltid är bäst, oavsett vad som är inne eller inte? Hemlagat slår allt. Billigt, bättre, godare, etc. Jag köper aldrig mat ute såvida det inte är kris. Jag skäms över vilket lättlurat folk jag tillhör, att det behöver finnas en bok som Den hemlige kocken för att folk ska fatta att jaha, köpt bröd möglar inte så fort för att det innehåller läskiga grejjer eller jasså, är färdigköpt färskpressad juice inte gjord på enbart apelsiner?
.
Pinsamt svenska folket, pinsamt! (Ändå tackar jag er för att ni bidrar till handeln så att jag slipper).
.
Nu går jag och bakar mitt eget bröd. Mina recept kan ni hitta här.

22 comments:

Sussie said...

Bröd man bakat själv är gott så länge det är varmt ungefär tycker jag... :P
Bakade för ett par dagar sedan och oj så det var gott då det var varmt.. men sen.. hm. Kenneth har varje dag frågat om jag inte har varit till butiken, haha...

Vad gör jag för fel? :P

It´s all about me said...

M säger samma sak.
Man kan ju alltid värma det i micron..? Jag tycker det är gott ändå, men det blir ju torrt fort eftersom de inte innehåller en massa konserveringsmedel osv. Mitt tips är att frysa in dem direkt och tina just när du ska äta dem, samt ha i bra kryddor och ingredienser som du gillar som gör att smaken är extra god. Jag gillar tex att ha i oliver, men man kan ju ha tomater, nötter och allt möjligt.
Oavsett BLIR hembakt bröd torrt om det läggs i en påse eftersom det som sagt inte innehåller någon "skit" som gör att saftigheten behålls. Lägg på lite smör så blir det mjukare! :)

Lycka till!

It´s all about me said...

Förresten! Mindre mjöl och mer havregryn/rågflingor gör att brödet håller sig "godare" längre, alltså även dagen efter då det inte är nybakat längre (tycker iallafall jag!) Testa!

TORGNYSDOTTER said...

Nja alltså det är väl joxigt för vanliga dödliga att veta vad allt är och inte, men precis som du säger: va fan lite sunt förnuft kan man väl förvänta sig!?
Om något håller vecka ut och vecka in innehåller det transfetter. Punkt.
Man får väl stanna upp och fundera kring huruvida det är rimligt att en buljongtärning håller i två år eller en limpa i en vecka. Och om man verkligen vill äta laminat.

egon said...

Matlåda är bäst!

Jag brukar köpa mat ute/äta lunch ute mellan 1-2 ggr/vecka ändå. Dels för att jag/vi sällan hinner göra matlådor som räcker en hel vecka, dels för att det är så skönt att komma från kontoret en hel timme, dels för att jag försöker vara social samtidigt och luncha med någon kompis. Perfa!

It´s all about me said...

"vanliga dödliga"; jag är inte en av dem alltså? Hm...Jag tror det handlar om en enorm jävla hjärntvätt att svenska folket (som vanligt). Lite 1984, typ. Säger staten att man ska äta 10 skivor bröd om dagen så gör alla det utan att ifrågasätta saken (Obs: hänt i verkligheten), säger Handeln att man ska Äta Ute så gör man det. Sorgligt.

It´s all about me said...

man kan ju vara social över en matlåda på jobbet oxå Evve:) Men eftersom "alla ska" köpa mat ute blir an ju den asociala som har matlåda...Jag sitter ofta själv på jobbet och käkar, men det skiter jag i! :) Förstår dock anledningen till att du köper, du vet ju iallafall vad du gör liksom! :)

egon said...

absolut, hos oss är det alltid fullt runt matbordet vid lunch! men, lite svårt att träffa vänner som inte jobbar på samma jobb som en själv där ;) jag och en annan kollega har dessutom tradition att gå ut och äta en gång/vecka, för att det är enda gången vi kan sitta ner och prata bara hon och jag, och det är inte alltid man t ex vill diskutera personliga saker med fem andra kollegor närvarande...

Pumita said...

Jag är inte så "duktig" på att fixa matlåda, för slö helt enkelt, men jag har faktiskt börjat baka matbröd - igen. Och speciellt efter att ha läst om allt som finns i butiksbrödet kommer jag att fortsätta med det. Dessutom är det mycket godare!

TORGNYSDOTTER said...

Jag hamnar däremot ofta lite i opposition i den här frågan. Eftersom jag har en fot i friskvårdsbranschen umgås jag med så fruktansvärt många människor som bara kan handla ekologiskt, som inte äter bröd öht, beställer vitaminer som kostar 1000 spänn kuren och anser att det inte går att leva på annat sätt. I princip allt som kan köpas i en affär är farligt. Helst åker man till Saltåkvarn.

Rebellen i mig älskar att tugga i mig Skogaholmslimpa och icke-ekologiska grönsaker för att provocera.

Hanna B said...

Haha, en artikel de säkert skrivit pga finanskrisen, nu ska man plötsligt komma på de där "knepen" som man aaaldrig tänkt på innan. Suck. Fattar vad du menar. Men inget går upp mot en fin fräsch sushi till lunch :)

It´s all about me said...

Pumita: Det är lite det jag menar...har du inte vetat vad bröd innehåller innan denna debatt blossade upp? Jag tycker det är lite...skrämmande med hur folk gör saker utan att veta vad de gör. En annan sak är att käka det och veta vad man stoppar i sig, men att man skiter i det. Typ som att alla som röker åtminstone vet vad de gör med sig själva...på bröd och annan skit kanske det oxå borde stå en VARNING :) Och ja, visst är hembakat SÅ mkt godare! Bakade två plåtar ikväll, mums...

Hanna B: EXAKT! Äntligen en kommentar som menar vad jag menar, typ.

Egon: sant, svårt att luncha med andra kanske i ditt fall! I get the point. Lite mysigt är det ju oxå stt ha en sån tradition!

Torgnys: Människor i friskvårdsbranschen som beställer vitaminer för 100spänn? Låter som människor som inte har så bra koll, säger jag - som har väldigt stort intresse av friskvård och tycker mig kunna ganska mycket om saken. Sen handlade mitt inlägg egentligen inte om att man absolut inte ska köpa nått färdigt, utan mer om hur hjärntvättade människor här är att följa trender, att inget som inte är en trend går att göra. Och okunskapen, okunskapen! Jag hatar okunskap!! Jag äter oxå köpt bröd (ibland, helst inte) och färigmat, chips och massa saker jag VET innehåller skit.
Okunskap och hjärntvätteri, DET är det pinsamma!

foxy said...

ÅH, nu skall jag baka när jag kommer hem till Gotland.. Blev sugen av dina bröd. Hoppas vi ses när jag är tillbaka :)

It´s all about me said...

Foxy: Hoppas jag verkligen!! Ha en UNDERBAR RESA TILL MEXICO (& KUBA!) Kram.

Majsan said...

Mums...dina bakade bröd ser ju sjukt goda ut:)

Ska nog försöka att göra bröd efter dina recept nångång..:):)

Hoppas du får en underbar dag Annapanna;) hehe.

Kram

It´s all about me said...

Majsan; minns du inte morgnarna på vårt gamla jobb då jag hade med mig mitt hembakta bröd med avokado, groddar och kalkon? :) Mums...Try it!

Sussie said...

På jobbet är det alltid samma gäng som äter ute o samma gäng som har matlåda. Det känns som om vi med matlåda aldrig pratar med resten ens... :)
Jag har alltid matlåda. Jag har inte råd att äta ute varje dag känns det som. Sen är oftast matlåda godare.

Jag fryste ner nästan allt jag bakade direkt det svalnat, så man kan värma dem i micron sen (tina). Men nej, min karl gillade dem ändå inte. Jag ska testa det där med att ha i mer "gryniga" mjölsorter. Tomater etc har jag inte tänkt på. Måste testa. Nötter går bort här men tomater måste jag testa.

It´s all about me said...

well; du kan krydda oxå, tex vitlök, spiskummin, oregano...det kanske gör det godare? I köpt bröd har de ju i massa socker och salt oxå...onyttigt, men det smakar kanske bättre. Har du i kryddor?

Pumita said...

Skiter i vad jag stoppar i mig gör jag absolut inte! Ärligt talat har jag inte tänkt på det är såå mycket s**t i brödet. Konstigt egentligen för jag är rätt medveten annars.

It´s all about me said...

Man kan ju heller inte tänka på allt hela tiden, då blir man ju helt snurrig!!!

Men hembakat är så mycket godare, billigare OCH bättre för kroppen! :)

Kentson said...

Fy fan så gott det där såg ut.

It´s all about me said...

Kentson: du är ju typ som Bree i Desperate Housewives nu, det är bara att fortsätta med bakningen och övergå från kakor till bröd när sockerkicken ger baksmälla! :)