Wednesday, March 25, 2009

It´s all about Red Meat:


"Ätande av rött kött kopplas till ökad risk för förtidig död
2009-03-23
.
Personer som äter mycket rött och processat kött dör tidigare än personer som äter små mängder av sådant kött, enligt en ny studie.
.
Amerikanska forskare har analyserat sambandet mellan matvanor och mortalitet i National Institutes of Health-AARP Diet and Health Study, en kohortstudie med över en halv miljon deltagare i åldern 50–71 år. Vid början av studien fick deltagarna uppskatta sin konsumtion av en rad olika typer av mat och dryck under den senast tolvmånadersperioden. Därefter följdes de i tio år.
.
Den femtedel män respektive kvinnor som angivit högst intag av rött kött hade 31 respektive 36 procent högre risk att dö under uppföljningstiden jämfört med den femtedel som angivit lägst konsumtion. Motsvarande siffror för intag av processat kött var 16 och 25 procent för män respektive kvinnor.
.
När forskarna analyserade dödsorsaker fann de kopplingar mellan ökat intag av rött och processat kött och ökad risk för död i både hjärt-kärlsjukdom och cancer. Högt intag av vitt kött var däremot kopplat till lägre risk att dö under uppföljningsperioden.
.
Bakom studien står forskare vid National Cancer Institute i Rockville, Maryland, USA.
De anger ett flertal möjliga orsaker till de aktuella fynden. Under tillagning av rött kött kan cancerframkallande ämnen bildas. Högt intag av rött och processat kött har också kopplats till ökad förekomst av högt blodtryck.
.
Studien publiceras i dag, måndag, i tidskriften Archives of Internal Medicine".
.
Jag vet inte hur många gånger jag har fått frågan varför jag inte äter riktig mat (aka red meat). Det enda stället folk faktiskt inte har ifrågasatt mig är på Puerto Rico, där det är förhållandevis vanligt att inte äta carne roja. I Spanien har jag fått höra att ja ok, men gris äter du väl, det räknas väl inte som kött? Jag blev vegetarian i skolan när jag var 10, på den tiden då mattanter slevade upp stora läbbiga portioner lappskojs och spände ögonen i en när man skrämt sa nej tack, och sedan jag var ungefär 14 har jag inte ätit rött kött - förutom ett fåtal gånger då jag försökte eftersom man ska äta det. Artiklar som ovan från Dagens Medicin älskar jag, kanske kommer folk sluta undra varför jag inte äter riktig mat.

22 comments:

Sussie said...

Jag är väl inte direkt förvånad. Jag äter minimalt lite rött kött och får alltid kommentarer om det.
Fenomenet att folk om sommaren åker ut till en kobbe och grillar och bara tar med sig 5 stora biffar är totalt weird för mig!
De skrattar åt mig som kommer med mina grönsaksknytten.
Skrattar bäst som skrattar sist. ;)

It´s all about me said...

Sussie: Exakt!

Fast kanske inte så skoj när det bara är vi som lever och sitter och skrattar för oss själva iofs...

:)

TORGNYSDOTTER said...

Haha. Vad olika det är. Jag är den absolut enda i min bekantskapskrets som äter fisk och kött.
Precis tvärtom.

It´s all about me said...

Men jag äter fisk, jag ÄLSKAR fisk!! Finns inget min mage mår så bra av som fisk! :)

Pumita said...

Vad då "inte riktig mat"?! Det är väl det dummaste man kan säga. Rött kött har jag inte ätit på många år och kan inte tänka mig att göra det heller. Fisk är jättegott!

delinda said...

vilka puckon det finns haha ;) jag håller mig till fisk och grönt.
sorry förresten, din vinst e på G =) och ellos-bikinin kostar 80kr per del hehe. massa kramar

It´s all about me said...

Pumita: I know, men jag har hört det där hundratals gånger...

Delinda: Ingen stress, jag är bara så glad att jag vann, mina händer är i stor behov av vård! :) Ellos-bininin var ju verkligen prisvärd, antagligen något för mig!! Tack för tipset!

TORGNYSDOTTER said...

Nja, nu menade jag ju inte att du inte äter fisk. Jag menade mer vilka olika sätt att se på saker i olika kulturer och strukturer. Där jag vistas ser nästan ingen på kött (och fisk) som ett rimligt alternativ.

pim said...

Jag får också massa sånna kommentarer. Fast med kyckling. Nånstans verkar folk i min omgivning tycka att kööt är ok att utesluta men kyckling är ju inte farligt..det är ju inte rikgtit kött..hrmm

It´s all about me said...

Pim: Jag äter kyckling, kalkon och fisk. Kyckling är såklart kött, men det är en annan typ av kött (vitt kött) Djur som lägger ägg och djur som föder levande har olika typer av kött! :)

Torgnys: Fast bättre för världen att de inte äter något sådant, både för djuren och för energibesparande! Kött och fisk drar ju sjukt mkt mer från energi"Pyramiden"... så jag hejar på dem! :) Jag förstår dock dig nu, fick för mig att du trodde att jag inte åt något sådant!

Sussie said...

Ja, det är kanske inte så roligt att sitta ensam kvar o skratta.. ;)
Men rött kött är bara inte gott. :P Liiiite lite kan jag äta o sen är jag mätt på det för ett bra tag framöver.

Kyckling däremot. Mums.
Min karl klagar över att han snart får fjädrar eftersom det inte serveras nåt annat än kyckling här. ;)

It´s all about me said...

Sus: hehe. Jag äter dock inget rött kött, urk vad äckligt det är! fast jag förknippar det väl med att bli sjuk.

Har tänkt på att Torgnysdotter typ är den enda som gillar kött som kommenterat detta inlägg, jag undrar varför inte någon annan köttätare kommit med kommentarer.. ;)

egon said...

Jag älskar rött kött, men har inte kommenterat för att jag inte vet vad jag ska kommentera. Medieflödet svämmar ju över av rapporter och undersökningar om vad som ger cancer och vad som inte ger cancer. Den här nyheten om att tjocktarmscancer drabbar vegetarianer publicerades till exempel i förra veckan.

Själv tror jag att varierad kost är det bästa för att hålla sig frisk. Sen ska man ju inte äta det man inte tycker om, men det är ju en annan femma. Nu ska jag dricka öl. 2005 skyddade det mot cancer, men 2006 gav det magcancer. Spännande!

Kentson said...

Det här är kanske inte riktigt någon kommentar och mer en egen tanke.

Jag ser ingen mening med att förlänga livet om man ska hålla på att oroa sig hela tiden eller att hela tiden försöka leva rätt, tänka sig för, känna efter för det kommer nog aldrig vara rätt och dessutom väldigt individuellt.

Nä, det mest hälsosamma är att fanimej att se till att leva ordentligt och kunna rycka på axlarna lite då och då. Det tror i alla fall jag på.

It´s all about me said...

Kentson: För mig är det inte att "leva livet" om jag gör saker som min kropp mår dåligt av, dvs dricka massa öl, käka rött kött, festa runt och svira. För mig är Leva Livet att ta hand om kroppen:)

Egon: Exakt min mening, fast i inlägget efter - kanske räcker det med undersökningar liksom och låt oss ägna oss åt sunt förnuft? Precis som jag skrev ju; ena dan är fett farligt, nästa ska man äta det... det var bara lite PAYBACK åt alla köttätare som har SKRATTAT åt mig för att jag inte äter "riktig mat"- jag har aldrig skrattat åt köttätare!!

Kentson said...

Ha, lite lustigt att just dina icke-leva-grejer är några sköna ingredienser i mitt liv. Kanske inte just supa men att äta och dricka gott är en viktig del av mitt liv. Faktiskt och då ibland inkl. rött kött. Att dessutom kunna slappna av ha lite ro i själen är nästintill en livsmål för mig. Men, alla har ju sina sätt och leva och det viktiga är ju att man vet att man lever på sitt egna rätta sätt som man själv trivs med...men jag tror att det är många som har taskig koll på sitt egna lilla liv.

Sen ang. anti-rött-kött-grejen så hoppas jag att dina gamla köttskrattare läser din blogg och får sig en känga. Riktig mat för mig är man man mår bra av och vad kroppen vill ha. För mig, jägarson och allt, är det kött som gäller.

It´s all about me said...

Alltså vad jag menar är att: äta gott för mig, och dricka gott för mig, inte är samma Äta och Dricka som för dig. Jag tycker tex öl och kött är äckligt. Jag tycker vatten och färskpressad juice är gott. Och god mat för mig är fisk, typ. För mig ger det raka motsatsen till ro att gå ut och dricka öl, för mig är det ro att INTE gå ut på helgen, utan istället strosa runt i skogen, se film, träffa släkt, träna... Det var mer det jag menar. Jag får OFTA höra "meh, man måste ju leeeva lite" och då syftar folk på röka, snusa, supa, käka på McD, festa, shoppa... för mig är kanske inte just DET att leva, utan att göra helt andra saker. Det finns en viss norm här som jag inte riktigt ingår i, och då är jag tråkig och "lever" inte riktigt. Vad jag inte gör, är att leva efter den normen eller vad man "ska" tycka om här kanske? Jag vet inte. LEVA är så olika för alla! Äta gott och dricka gott är verkligen en stor del av livet även för mig, vi gillar bara inte samma typ av mat och dryck kanske! :)

Kentson said...

Ale, rödtjut, vitt vin, whiskey, juice, Trocadera (inte att förglömma), mjölk, latte, grogg, vatten...ja ack så mycket att njuta bara i vätskeväg. LIkaså vad det gäller fisk, fågel eller mittemellan. Skog, stad, löka, röka, söka, jöka. Hm ja så länge allt känns piggt, glatt och härligt så behöver man varken försvara eller förklara hur man lever sitt liv. Tycker jag.

Och sen är det ju precis som du skriver att leva är så sjukt olika för alla och man ska ju inte behöva försvara sitt egna sätt att leva men man kan ju alltid bjussa på sitt egna vinnande koncept för vilsna själar.

Mitt första inlägg var inte heller, som jag skrev, riktat till just dig utan jag blev mer påmind om alla dessa varningar, pekpinnar och måsten som så många stressar runt med i livet. Jag ogillar sånt helt enkelt.

It´s all about me said...

Ja...och jag har SÅ många gånger fått försvara att jag inte äter kött, speciellt på den tiden då det inte ens fann quorn, soyaprotein och sånt, då det precis blivit nittiotal och folk inte kände till "rött kött". Jag skiter egentligen i hur andra lever och hur de skrattat åt mig, men det var bara en liten upprättelse att läsa en sån undersökning:)

Ps. Himla tur att man har smaksinne, tänkt vad livet skulle vara tråkigt utan smak!

Kentson said...

Jag hör vad du säger...och om du vill ha sista ordet får du skriva efter detta inlägg :)

Tess said...

Åh..jag håller fullstændigt med dig om hur irriterande det ær att folk verkligen skall ifrågasætta mitt val att inte æta røtt køtt. Først nær jag sæger att pga mitt hjærta så bør jag inte æta røtt køtt så børjar de att ge sig..
Jag slutade æta køtt innan jag ens visste att det var dåligt før hjærtat eller innan jag ens visste om att jag hade hjærtfel. Igår var det återigen dags på jobbet, de førstod inte..røtt køtt som ær så gott! Men nej, sa jag..det smakar døtt.. Ja, men det ær ju døtt svarade de.
Vælkommen till branschen sæger de då, jo..tack jag har vart i restaurangbranschen i 11 år och klarat mig fint på att inte æta køtt..smaka måste jag ju sjælvklart men æta gør jag inte, det finns bra mycket andra alternativ som ær nyttigare, mer hælsosamma och humanare.

Hær i Norge ær dock vegetarianer ett fræmmande folk.

It´s all about me said...

Samma här; slutade ju äta rött kött för länge länge sen, innan svenskar ens visste vad jag menade med "rött kött". Nu brukar jag säga att jag inte TÅL det; men det gör jag inte heller riktigt, jag fick så ont i magen av rött kött och kräktes jätteofta...var "kräsen med maten och kinkig", sades det, men så fort jag tog bort det röda köttet är jag tvärtom, en sån som äter allt. Jaha ja...

Hoppas du har det bra i Norge Tess!