Thursday, March 19, 2009

It´s all about a Dentist Story:

Skitnervös glider jag ned i tandläkarstolen januari 2008 efter typ 10 år utan att ha visat mina tänder och räknar med världen fetaste räkning och en och annan (nästan) hurring. -Jaha, här kan vi konstatera 7 hål och tandsten. Jasså? tänker jag, som max känt av ett hål. I vilket fall lagar han varje lite skrymlse och vrå och övertygar mig också om att jag måste till tandhygienisten för X antal kronor samt köpa deras paket med munskölj, tandtråd och flourtabletter.
.
1 månad efter lagning trillar en sidolagning bort. Jävla skit, tänker jag, och går tillbaka 9 månader senare på rutinkontroll eftersom de har ett års garanti på lagning. Han fyller igen lagningen som trillat ur, faktiskt är det två som lostnat vilket jag påpekar och han säger -ärsh, men okej, vi kan ju fylla igen om du vill, men du kan klara dig ändå. 3 veckor senare trillar lagningen ur igen och jag tänker vafan, lagar de med tuggummi? En otrevlig receptionist säger per telefon att -egentligen har vi ingen garanti, men vi är snälla som har sagt att lagningen ska hålla i ett år. Jaha? Hade ni inte haft denna garanti hade jag aldrig gått till er från första början, kontrar jag.
.
Så, jag kommer dit igen några dagar senare och lägger mig i stolen igeeen, varpå tandläkaren säger -Vi kan ju testa ett annat material som är starkare om du vill (varför gjorde de inte det när lagningen trillade ut första gången?) -Eh ja tack, säger ja. Ni har redan fyllt igen detta hål två gånger. Tandläkarjäveln säger då att -egentligen är det inte ens ett hål, det är lite emalj som lostnat och det vi fyller på kommer trilla bort igen för det är så lite att det inte kan sitta kvar. Det har aldrig varit ett hål där.
.
Då har alltså puckot 1) sagt att jag har hål och lagat det för 290 kronor där första gången 2008 2) vetat att det inte var ett hål, utan lite emalj som är för lite för att det ens ska gå att fylla igen, längre än i 1 månad 3) inte ens gett mig alternativet att vill du att vi fyller på tanden, fast det kostar 290 spänn och kommer inte hålla mer än 1 månad? 4) Helt enkelt lurat mig från första början.
.
IDIOT. Jag hade aldrig 7 hål. Jag hade 4 gamla lagningar som lostnat, efter ca 15 år, 1 bit emalj som trillat bort, och 2 nya, små små hål. Jävla UTSUGARE. Jag ska börja gå till Folktandvården igen, på riktigt. De lär ju laga ordentligt för att slippa mer jobb i onödan, medan de privata gör ett slarvigt jobb + borrar i tänderna i onödan för att mer jobb. Aldrig mer privat tandläkare. Och så ville utsugaren skicka mig till tandhygienisten igen efter 8 månader sen sist för att "ta bort lite tandsten". Det kan han fetglömma. Från att inte ha tagit bort tandsten på 27 år till att göra det med 8 månaders mellanrum och båda gångerna få höra du har lite tandsten? Jo tjena. It´s all about money, jämt. Jag blir så trött. Jag borde ha gått till folktandvården på en gång när han meddelade att jag hade 7 hål. Undrar hur mycket han har förstört mina tänder i onödan? Gå aldrig till Solna Dental.

10 comments:

egon said...

Åh vad JOBBIGT :( Jag har ju rakt motsatta erfarenheter av folktandvården vs privat då jag aldrig blivit så bra behandlad som när jag nu börjat gå privat. Verkar vara väldigt olika beroende på "klinik".

Såg även något program på tv för något år sedan då de skickade runt en reporter till massor av olika tandläkare där hon fick höra allt från noll hål till att rotfyllningar behövdes på två tänder och massor av hål. Känns som att det är en tolknings/bedömningsfråga alltihopa. Jag har t ex två småhål nu som tandläkaren själv sa att de inte ska lagas, de ska "behandlas" bort med tandtråd och flourtabletter. Ingen idé att laga. Men, i alla fall, det jag ville få sagt är att man nog egentligen borde gå till flera tandläkare om man får något sådant där besked, men vem fan har råd med det?

Apropå tandsten så kan det leda till tandlossning, så det kan nog vara vettigt att gå till tandhygienisten iaf ibland....

It´s all about me said...

Egon: jag håller med.

Och absolut att tandhygienist kan vara bra ibland, men inte alla har en massa tandsten heller. Det är ju från person till person. Och att inte behöva gå på 27 år...till att behöva gå två gånger med 8månaders mellanrum..? I dont think so. Känns bara som att de vill tjäna pengar. Jag hade inte ens mycket som de tog bort där efter 27 år, utan bara "litegrann". Lite tandsten leder väl heller inte till tandlossning? Tänk om lite tandsten tom är bra att ha? ALlt handlar ju om trender här, som sagt. Kanske kommer de om 5 år fram till att en liten del även skyddar tänderna.. :D

Och eller hur; vem fan har råd att gå till flera olika tandläkare...
Ett som är säkert är iallafall att privata tandläkare är som vilket företag som helst; ute efter att tjäna pengar. De lär ju hellre laga 5 hål för mkt än inga alls. Jag hade oxå några som en behövde lagas nu, men jag tror de privata drar gränsen på ett annat ställe än vad folktandvården gör när det gäller lagning.

Frågan är vilket som är bäst:
Laga för mycket? (privat)
eller
laga för lite?

Underlandet said...

Jag har ALLTID gatt till Folktandvarden i hela mitt liv. Ser ingen anledning att byta till privat. Och nu fick jag ännu färre anledningar...

Lisa said...

Jag fick veta att jag hade två hål när jag gick till folktandvården. Eftersom jag aldrig hade haft ett hål gick jag till en privattandläkare för att få ett andra utlåtande och hade inga hål! Har inte lagat de tänderna än idag och det är många år sedan nu.
Det är verkligen trist att du hade en dålig upplevelse, men jag tycker inte att man kan generalisera och dra alla privattandläkare över en kam. Jag är tillsammans med en privattandläkare och han skulle ALDRIG lura sina patienter!
Och tandsten är inte bra att ha, det kan leda till tandlossning. Om man inte får tandsten lätt behöver man ju inte gå var 8:e mån.
Hoppas att du finner en bra tandläkare - privat eller inte.

It´s all about me said...

Lisa - hälsa din privattandläkare att han har en ny kund här hos mig, förutsatt att han bor i Sthlm :) Jag menar allvar!! Skicka över numret!

Och visst är det så, men hur sjukt är det inte att man inte ska kunna lita på någon, att UTGÅ ifrån att de sköter sitt jobb fackmannamässigt? Att man ska behöva LETA sig fram bland TANDLÄKARE? Man kan ju dock ha små hål som inte behöver lagas...

Och om jag inte har haft tandsten i hela mitt liv känns det lite väl att gå var 8:onde månad liksom, lätt att de bara vill tjäna pengar.

Lisa said...

Man är verkligen i tandläkarens händer eftersom man inte själv alltid vet om man har hål eller inte. Jag hoppas och tror att de flesta tandläkare är ärliga. Det kan ju vara en bedömningsfråga också, men man vill ju inte laga i onödan om det inte behövs.

Det var inte meningen att göra reklam för min kille när jag skrev min kommentar, men om du vill gå till honom kan du maila mig på lisasbetraktelser@hotmail.com

It´s all about me said...

Jag skickar iväg ett mail när tiden är inne! Behöver inte gå på ett år iallafall nu ju...tack för e-mail!

egon said...

Jag tror som Lisa också att det egentligen inte handlar om folktandvård vs privat, utan helt andra faktorer. Jag har ju som sagt rakt motsatt upplevelse mot dig. Ett mycket enkelt exempel är att en undersökning hos folktandvården aldrig tagit längre än en kvart, medans en undersökning hos min privata tandläkare tog en timme. Han tog sig verkligen tid! Kostnad? 100 kronor billigare än hos folktandvården. Säg till om du vill ha numret till honom, finns också i Stockholm...

Vill du ha billig tandläkare kan du ju testa city dental. Vet inte kvalitén, men billigt är det.

annah said...

men det här har man hört skit mkt om, tandläkare som lurar en o bara suger ut en på pengar. tråkigt. jag måste gå snart, inte heller varit på 10 år eller nåt, o jag kommer välja folktandvården.

It´s all about me said...

Solna Dental är oxå skitbilliga, City Dental skulle jag aldrig gå till, faktiskt. Hehe.

Jo, det handlar ju om PERSONER men rent generellt så har ju privata ett vinstsyfte som man inte kan bortse ifrån. Det har INTE folktandvården; på gott och ont. Som jag skrev innan: Laga för lite eller laga för mycket? Jag skulle gärna slippa en undersökning som tar en timme tack, men självklart vill man ha en ärlig undersökning. Egon - det kanske kan vara en bra grej att gå till din ändå... Men jag tyckte att Solna Dental VAR bra, de är snälla, lugna och ostressade. De är VINSTSYFTET som stör mig, och det har ALLA privata oavsett...

M går till folktandvården och hans tandis är bra, kanske väljer jag henne. Vi får se när tiden är inne...