Saturday, March 17, 2007

Tårtkalas.

.
..................................................Jordgubbsmoussetårta.
"Gud vad mätt jag är. Men jag är ändå sugen på chokladtårta". Och när Ylva säger "chokladtårta" förstår jag direkt vad hon syftar på. I Buenos Aires ligger tårtor och bakelser i var och varannat fönster och suktas. Decimeterhöga berg med maräng och lager av choklad, dulce de leche, jordgubbar, cheescake och mousse. Egentligen är jag inte så mycket för efterätter, förutom glass, med allting ser sjukt gott ut här. Och priset är inget man ens behöver titta på eftersom den dyraste, finaste tårtan kostar max 35 spänn.
.
Som vanligt måste man (jag) ha en anledning för att få köpa tårtor och bakelser. Ylva och jag letade anledningar i flera veckor, frågade folk vi knappt kände när de fyllde år, för att en vacker dag ungefär fem veckor senare få napp. "Jag fyllde år häromdagen", sa vår då nyfunne vän Victor. På tre sekunder hade vi bestämt att det skulle vara tårtkalas hos oss på balkongen samma kväll. Vi köpte en jordgubbsmoussetårta för 18spänn samt olika bakelser, jag gick och väntade hela eftermiddagen på att klockan skulle bli åtta för att Victor skulle komma förbi. Han hade med sig en tequila-flaska (för det är ju så att chilenare dricker pisco och mexicaner tequila. Så är det bara.) och vi dukade upp.
Första tuggan. (Grädden var sur).
En tugga till. (Grädden var fortfarande lika sur).
Tredje tuggan. (Det går inte att förneka sanningen längre).
Vi slängde hela tårtan i soporna, och med den flera veckors längtande.
.
Nu har det gått två veckor sedan denna dag, och jag börjar sakta men säkert leta efter nya anledningar att köpa andra tårtor. Den där tårtan på Plaza del Carmen på två decimeter och flera centimeter maräng ovanpå bara måste testas. Jag återkommer när jag har kommit på något bra att fira.

6 comments:

Nadia said...

Den var ju tjusig att titta pa i alla fall, alltid nagot ;)

Sus said...

Jag vet faktiskt inte om det är ett björnskinn på väggen? :) Mkt troligt.. Det är ju en hall som ska visa hur vikingarna levde. De första Rosalaborna var ju vikingar (det finns bevis för det..)

Arbiskurser = Arbetarinstitutkurser. Typ kvällskurser i vävning, målning, språk och allt vad det finns.. men de är inte på högskolenivå så det går inte. Men jag har förhoppningsvis kurserna på det klara nu. :)

Nadia said...

hej igen! tänkte att jag skulle ta mig tid att svara på din fråga.
Min vardag är egentligen inte särskilt spännande, gör det som de flesta utlänningar som kommer till Chile försörjer sig på; är engelsklärare. Känner dock att Santiago inte är en plats som jag vill leva resten av mitt liv i. Buenos Aires lockar dessto mer. Tror iof att man behöver rota sig ordentligt innan man uttalar sig och jag har bara varit här i fem månader.

Nu blir jag lite nyfiken tillbaka ;) Vad gör du själv och hur kom det sig att du hamnade i just Buenos Aires? några planer på att resa någonannanstans sedan?

Jenny said...

Äh, varje dag ska firas, det är ju bara att käka på och hitta på saker att fira!

storey said...

ja men! st:patricks day då? väl värt en tårta. det går nog bra i efterhand också, bara tårtan är grön.

Anki said...

haha.. jag försöker faktiskt komma på nån anledning till att ni kan köpa tårta nu.. men det är svårt! :) Men en liten "avskeds-tårta" innan ni åker från Argentina måste ni ju iallafall ha sen! :)